Liepājas teātris pārplāno repertuāru, koncentrējoties uz monoizrādēm un nelieliem iestudējumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar Covid-19 pandēmiju saistīto ierobežojumu dēļ Liepājas teātris cenšas pārplānot savu repertuāru, koncentrējoties uz monoizrādēm un iestudējumiem, kas paredzēti mazākai auditorijai un neprasa pārāk daudz resursu, šorīt intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” pastāstīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Viņš sacīja, ka “visi plāni ir sabrukuši un visi jauniestudējumi, kas bija paredzēti jaunajā sezonā, ir atcelti un pārcelti”. “Mēs meklējam, ar ko aizvietot, skatāmies uz monoizrādēm, uz mazākām formām,” stāstīja Laukšteins.

Teātra vadītājs minēja, ka, piemēram, mūziklu “Purva bridējs ugunī” pagaidām nav plānots izrādīt, jo pat pie maksimālā atļautā skatītāju skaita teātrim tas būtu nerentabli. “Mums jāpiemaksā, lai to izrādītu, jo tur ir mūziķi, ārštata mākslinieki, tā ir liela izrāde,” sacīja Laukšteins. Viņš paskaidroja, ka, ievērojot Covid-19 dēļ noteiktās distancēšanās prasības, Liepājas teātra Lielajā zālē vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 183 skatītāji, kas ir mazāk nekā puse zālē esošo sēdvietu.

Vaicāts, kāds šajos apstākļos noskaņojums valda aktieru vidū, teātra vadītājs atbildēja: “Viņi visi raud. Tā sajūta bija tāda smaga. Viņi gaida, kas būs.” Laukšteins atzina, ka pēdējā kopsapulcē atmosfēra bijusi ļoti nospiedoša, jo viņš nav varējis pateikt, kam gatavoties. Vienlaikus teātra direktors akcentēja, ka viņam ir lieliska komanda, un pauda cerību, ka mākslinieki un teātra darbinieki viņu atbalsta, par spīti tam, ka nākotne pagaidām ir tik neskaidra.

Kā ziņots, Covid-19 krīzes dēļ Liepājas teātris ir nonācis finansiālās grūtībās. Saskaņā ar teātra veiktajiem aprēķiniem jaunā koronavīrusa noteikto ierobežojumu dēļ tas cietis zaudējumus aptuveni 424 000 eiro apmērā.

Lai arī Kultūras ministrijai (KM) tiešā veidā nav iespēju no valsts aizņemtajiem līdzekļiem Covid-19 negatīvo seku mazināšanai kultūras nozarē atbalstīt pašvaldības kapitālsabiedrību, kāda ir Liepājas teātris, un sniegt līdzvērtīgu atbalstu tam, kādu saņems valsts īpašumā esošie teātri, KM ir nosūtījusi teātrim aizpildīšanai tādu pašu finanšu tabulu, kādas aizpildīja visi valsts teātri, nolūkā precīzi saprast, kādas grūtības Liepājas teātrim izraisījusi Covid-19 ietekme.

“Pēc finanšu datu saņemšanas un izvērtēšanas augusta pirmajā pusē sēdīsimies pie viena galda ar teātra īpašnieku – Liepājas pašvaldību – un meklēsim risinājumu,” iepriekš informēja KM pārstāve Lita Kokale.

Tāpat Kultūras un Finanšu ministrijas ir aicinājušas Liepājas domi izskatīt un nepieciešamības gadījumā izmantot likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” paredzētās atbalsta iespējas pašvaldību kapitālsabiedrībām, kas ļauj pašvaldībām saņemt valsts budžeta aizdevumu, lai palielinātu Covid-19 krīzes skarto kapitālsabiedrību pamatkapitālu, tādējādi nodrošinot finanšu resursus to uzturēšanas izdevumiem, iepriekš klāstīja Kokale.

Liepājā darbojas divi profesionālie kolektīvi – Liepājas teātris, kura juridiskais statuss ir pašvaldības kapitālsabiedrība, un valsts kapitālsabiedrības statusā esošais VSIA “Liepājas Simfoniskais orķestris.” Ekonomikas krīzē, kas Latviju skāra 2009. gadā, valsts KM personā uzņēmās atbildību par Liepājas Simfoniskā orķestra turpmāko darbību, savukārt Liepājas pašvaldība – par Liepājas teātri, atgādināja KM pārstāve.

LETA jau vēstīja, ka gadījumā, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību. Liepājas teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tādēļ tas neguva valdības finansiālu atbalstu Covid-19 radītās krīzes seku novēršanai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu