Nacionālā teātra direktors: Jaunie pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi teātra darbību ietekmēs minimāli

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālā teātra teātra direktors Jānis Vimba
Latvijas Nacionālā teātra teātra direktors Jānis Vimba Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunie pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi Latvijas Nacionālā teātra darbību ietekmēs minimāli.

No 17.augusta iekštelpās vienlaicīgi varēs pulcēties līdz 1000 cilvēkiem, tomēr tāpat spēkā paliek prasība, ka starp sēdvietām ir jānodrošina viena metra distance. Nacionālā teātra gadījumā tas nozīmē, ka Lielajā zālē vienlaicīgi var atrasties 350 skatītāji.

Nacionālā teātra direktors pieļāva, ka jaunie grozījumi vairāk ietekmēs koncertu organizatorus un kultūrtelpas, ne gluži teātrus. Lai telpā ielaistu 1000 cilvēkus, tai ir jābūt vismaz 3000 kvadrātmetru lielai.

Runājot par to, kā gaidāmie pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi varētu ietekmēt teātra repertuāru, Vimba norādīja, ka primāri to ietekmē Covid-19 attīstība. Teātra direktors esošo situāciju raksturoja, runājot līdzībās un salīdzinot to ar ceļa remontu.

"Ja pirms tam varēja pa ceļu traukties uz 90 vai 100 kilometriem stundā, tad tagad pieļaujamais ātrums sasniedz 30 vai 50 kilometrus stundā. Bet tas tāpat ir samazināts ātrums. Ierobežojumi tiek ieviesti tāpēc, lai mēs visi justos drošāk, tāpēc es nevaru neko pārmest. Mums ir jāmēģina izdzīvot," uzsvēra Vimba.

31.jūlijā teātrī pirmizrādi piedzīvoja dramaturģes Māras Zālītes darbs "Margarēta" režisora Reiņa Suhanova režijā. Iestudējums bija gan skatāms klātienē, gan arī attālināti. Vimba atzīmēja, ka cilvēku interese bijusi liela. Jautāts, vai arī turpmāk teātris plāno veidot izrādes šādā formātā, teātra direktors uzsvēra, ka tas ir atkarīgs no lugas materiāla.

"Ne visus darbus var pielāgot internetam, ne visus var pārveidot par kamerizrādēm. "Margarēta" ļoti organiski pakļāvās šim formātam, jo izrādes darbība notiek cietumā. Piemēram, Āfrikā kādam cilvēkam piesprieda nāves sodu attālināti. Mūsu pašreizējā realitātē notiek arī šādas lietas un mēs esam kā medijs, kas rezonē ap šiem notikumiem," teica Vimba.

Pievēršoties jautājumam par turpmākajiem plāniem, direktors uzsvēra, ka tie lielā mērā paliek nemainīgi - teātris turpinās spēlēt, iestudēs izrādes un izrādīs tās skatītājiem, kamēr pašizmaksa nebūs lielāka par apgrozījumu.

"Mums ir jādomā arī par peļņu, jo citādi mēs nevaram segt visas izmaksas, ja vien mēs nesaņemam papildu dotācijas. Jaunie pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi mūsu darbu ietekmēs minimāli, bet tāpat tie ļauj mums strādāt ar citādāku jaudu," sacīja Vimba.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu