Zinātnieki izstrādājuši 3D printeri, kas būvēs mājas no augsnes (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
3D printēta ēka Dubaijā
3D printēta ēka Dubaijā Foto: Reuters/ScanPix

Teksasas universitātes pētniekiem ir izdevies radīt jaunu dzīvojamo ēku 3D printēšanas metodi, kas ļaus nākotnē radīt dabai draudzīgus namus. Šis 3D printeris būvniecībā cementa vietā izmantos augsni.  

Jaunā tehnoloģija ļaus pilnībā aizvietot cementu, kas vēl joprojām ir neaizvietojams būvmateriāls arī būvējot ilgtspējīgus namus. Pēc pētījumu datiem izriet, ka gadā aptuveni 7% no visām planētas atmosfērā nonākušajām oglekļa emisijām ir vainojams tieši cements, vēsta Starptautiskā Enerģētikas aģentūra. 

Teksasas universitātes vadošais ķīmijas un materiālzinātnes profesors Sarbadžits Baneržī atklāj, ka jaunais 3D printeris, izmantojot augsni, spēs izprintēt veselas ēku fasādes. Iepriekš šādu ēku struktūru izdrukāšana bija ārkārtīgi sarežģīta vai pat neiespējama, vēsta portāls "The Guardian". 

Cements arī mūsdienās ir primārais būvniecības materiāls, taču, kad būve ir fiziski nokalpojusi, šo materiālu nav iespējams izmantot atkārtoti citām konstrukcijām, turklāt tam ir nepieciešama specifiska likvidācija. Savukārt jaunā ēku printēšanas sistēmu ļautu izmantot konkrētajā lokācijā esošu augsni. Šī metode ļautu aizstāt cementu - nākotnē, kad ēka būs nokalpojusi, tād demontēšana būs videi draudzīgāka un tās radītos būvgružus būs vieglāk pārstrādāt un izmantot citiem nolūkiem. 

"Šajā pētījumā mēs saskatām ne tikai veidu, kā varam aizvietot cementu, bet arī rast jaunas būvniecības metodes tādām sarežģītām klimata joslām, kā polārais loks vai tundra. Jāteic, ka 3D printēšana ar augsni var atrisināt ne tikai atsevišķus būvniecības jautājumus uz Zemes, bet arī veidojot plānus cilvēku apmetnēm uz Marsa," tā teicis pētnieks Baneržī. 

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu