Āzijā top pasaulē lielākais zaļais jumts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/landprocess

Taizemes galvaspilsētā Bangkokā patlaban tapšanas procesā ir vietējās augstskolas, Tamasatas Universitātes, jumta ferma - pasaulē lielākais jumta dārzs, kas pletīsies 22 000 kvadrātmetru plašumā.

Fenomenālās struktūras autori ir Bangkokas arhitektu birojs “Landprocess”, kas ir izstrādājuši unikālu projektu, kurā tiek apvienoti urbānās lauksaimniecības, atjaunojamās elektroenerģijas un iespaidīgas ainavu arhitektūras principi. Zaļais jumts būs noklāts ar vairākiem saules paneļiem, kas ražos 500 000 vatu stundā, tāpat uz jumta tiks uzstādīta īpaša lietus ūdens krātuve un irigācijas sistēma. Mācību ietvaros universitātes studenti uz jumta audzēs vairāk kā 40 dažādu sugu ēdamus kultūraugus, tostarp rīsus, augļkokus, dārzeņus un garšaugus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LANDPROCESS (@landprocess) on

Arhitekti jumta dizainam iedvesmu ir smēlušies no rīsu laukiem, kur augi tiek audzēti speciālās, no augsnes veidotās terasēs. Arī Bangkokas zaļais jumts būs sadalīts vairākās terasēs, kuras atvēlēs konkrētām augu grupām.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LANDPROCESS (@landprocess) on

Kopumā uz jumta būs iespējams izaudzēt 20 tonnas pārtikas jeb 80 000 porciju maltīšu. Visa izaudzētā raža nonāks universitātes kafejnīcā, kur no tās tiks pagatavotas pusdienas studentiem. Pēcāk no šiem augiem tiks veidots komposts, kuru izmantos tā paša jumta dārza mēslošanai.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LANDPROCESS (@landprocess) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LANDPROCESS (@landprocess) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu