Berlīnē notiek mīklaina sistemātiska muzeja vērtību bojāšana

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vandālisma akts Berlīnes Muzeju salā
Vandālisma akts Berlīnes Muzeju salā Foto: EPA/Scanpix

Berlīnes kultūras aprindu pārstāvji ceturtdien pauduši sašutumu par vairāk nekā sešdesmit dažādu artefaktu sabojāšanu, ko vandāļi pēdējā laikā veikuši Vācijas galvaspilsētas slavenākajos muzejos.

Tikmēr policijas pārstāvis ceturtdien pavēstījis, ka vairāki cilvēki snieguši informāciju par noziegumu, kas ticis pastrādāts trijos muzejos, kas atrodas uz UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautās Berlīnes Muzeju salas.

Vandālisma akts ticis pastrādāts jau 3. oktobrī, kad apritēja 30. gadskārtas kopš Vācijas atkalapvienošanās, taču ziņas par to atklātībā nonāca tikai šonedēļ un pagaidām nav skaidrs, vai šis datums ticis izvēlēts apzināti.

Muzeji 3. oktobrī pirmo reizi kopš marta vēra savas durvis publikai, jo pusgadu bija slēgti Covid-19 pandēmijas dēļ.

63 muzeju eksponāti - gan mākslas darbi, gan antīkie priekšmeti - tikuši aplieti ar kādu bezkrāsainu eļļainu šķidrumu, taču pagaidām nav skaidrs, nedz kas aiz tā stāv, nedz vandāļu iespējamie motīvi.

Cietuši ir gan seno ēģiptieši sarkofāgi, gan akmens skulptūras, uz kurām šķidrums atstājis skaidri samānāmus traipus.

"Diagnoze ir uzstādīta, tagad sākam individuālo terapiju," paziņojusi Berlīnes valsts muzeju ģenerāldirektora vietniece Kristīna Hāke.

Jaunajam muzejam, Pergamas muzejam un Vecajai nacionālajai galerijai nodarīto zaudējumu kopējais apmērs vēl nav noskaidrots.

Vandālisma akts Berlīnes Muzeju salā
Vandālisma akts Berlīnes Muzeju salā Foto: EPA/Scanpix

Hāke sarunā ar aģentūru DPA atzinusi, ka muzeji apsver pastiprinātu drošības pasākumu ieviešanu. Uz jautājumu, vai varētu būt runa par pārbaudēm, kādas tiek veiktas pie ieejas Berlīnes ebreju muzejā, viņa atbildēja, ka tiekot apsvērtas visas iespējas.

Hāke piebildusi, ka viņu nepārliecina medijos izskanējušie apgalvojumi par notikušā iespējamo saistību ar sazvērestības teoriju, kuras sekotāji Pergamas muzeju uzskata par sātanisma templi.

Savu sašutumu par vandālisma aktiem sarunā ar raidorganizāciju RBB paudis Prūsijas Kultūras mantojuma fonda prezidents Hermans Parcigers, kurš izsaucies: "Kas gan notiek ar mūsu sabiedrību?"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu