Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā nominēta Valda Čakare, Santa Hirša un Ivars Šteinbergs

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kristaps Kalns, Dienas mediji

Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žūrija Normunda Naumaņa Gada balvai nominējusi Valdu Čakari, Santu Hiršu un Ivaru Šteinbergu.

Kā informē Naumaņa biedrībā, Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas ieguvēji tiks paziņoti 2021. gada 11. janvārī. Ņemot vērā ierobežojumus, nenotiks tradicionālā "NN nakts" ceremonija, tādēļ biedrība veidos virtuālas sarunas ar nominantiem.

Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā ieguvējs saņems naudas stipendiju 1500 eiro, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde", savukārt Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas ieguvējs saņems naudas balvu 500 eiro, un to atbalsta SIA "Kurekss".

Žūrijas ieskatā, Čakare spēj harmoniski savienot fundamentālas akadēmiskas zināšanas, erudīciju ar ekspresrecenziju stilu. Savrupa no jebkādām teātra profesionālās vides kaislībām un noskaņojumiem, viņa savas recenzijas padara par elegantu vienotas formas un satura paraugu, norāda žūrija.

"Čakare savos tekstos ar baudu brīvi sērfo pa ironijas, sarkasma, melnā humora, paradoksa un absurda mestajiem viļņiem, sagādājot baudu lasītājam. Viņai piemīt retā spēja būt asai un nesaudzīgai, reizē saglabājot delikātumu un zināmu aristokrātisku distanci," uzsvērusi žūrija.

Nominējot vizuālās mākslas kritiķi Hiršu, žūrija atzīmējusi, ka viņas kritikām piemīt zināma taisnprātība, taču tie esot mākslas procesā patiesi ieinteresēti viedokļi. Hirša allaž dodot iemeslu lasītājam personiski reaģēt un iesaistīties vērtējumā, meklējot arī citu vai plašāku skatpunktu.

Pēc žūrijas domām, dzejniekam un atdzejotājam Šteinbergam šis gads bijis īpašs vairāku iemeslu dēļ. Gada beigās izdots viņa pirmais dzejoļu krājums "Strops", bet visa gada garumā Šteinbergs bijis viens no ražīgākajiem dzejas recenziju rakstītājiem.

"Ir redzams, ka šāda sistemātiska iedziļināšanās dzejas procesā Šteinbergam ar laiku ļāvusi ieraudzīt arvien vairāk interesantu kopsakarību, un lasītājs var uzticēties Šteinberga spriedumam par to, kas pašlaik dzejā pastāv un ir aktuāls," pauda žūrija, norādot, ka Šteinberga kritiķa prāts apvieno gan praktizējoša dzejnieka, gan vērīga teorētiķa redzējumu, tāpēc recenzijās parasti ir daudz detalizētas un saprotami noformulētas informācijas par dažādām dzejas niansēm, kuras nepieredzējušam lasītājam, iespējams, paliktu nepamanītas.

Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodibināja Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija, ko veidoja žūrijas priekšsēdētājs, filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu