Īstā Getsbija pils: Ohekas muiža

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Tie, kam sirdij tuva grāmata vai filma “Lieliskais Getsbijs”, noteikti atceras galvenā varoņa Getsbija grezno muižu, kas atrodas netālu no pašas ASV metropoles Ņujorkas. Šī pompozā celtne it nemaz nav izdomājums – tā ir Longailendā esošā Ohekas muiža.

Līdzīgi kā Getsbija lepnais nams, arī Ohekas muiža 1920. gados esot bijusi visai švītīgu ballīšu vieta, kur pulcējušies mākslinieki, biznesmeņi, aktrises, diplomāti un citas slavenības. Mūsdienās Ohekas muiža ir kļuvusi par viesnīcu un arī slavenu filmēšanas vietu, piemēram, te ir uzņemts mūzikas videoklips Teilores Sviftas dziesmai “Blank Space” un Ritas Oras un Liama Peina dziesmai “For you”, filmēti dažādi seriāli, filmas, kā arī te ir uzņemti dažādi televīzijas šovi.

Ohekas muiža Ritas Oras un Liama Peina videoklipā "For You"
Ohekas muiža Ritas Oras un Liama Peina videoklipā "For You" Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ohekas muiža atrodas vien 50 kilometru attālumā no Ņujorkas. Šī milzu ēka ir celta no 1914. līdz 1919. gadam un ir otra lielākā privātā rezidence ASV. Jāteic, ka vislielāko daļu laika aizņēma pašas ēkas plānošana, nevis celtniecība – muižas celtniecība sākās 1917. gadā, un jau divus gadus vēlāk tā tika nodota ekspluatācijā. Pompozās celtnes pasūtītājs bija finansists un filantrops Oto Hermans Kāns, kas 1914. gadā par vienu miljonu ASV dolāriem iegādājās zemesgabalu pašā augstākajā Longailendas kalnā un sāka plānot savu sapņu māju. Kopumā muižas celtniecībā filantrops iztērējis aptuveni 11 miljonus ASV dolāru (mūsdienu ekvivalents – 158 miljoni dolāru).

Ohekas muiža 20. gadsimta sākumā
Ohekas muiža 20. gadsimta sākumā Foto: Wikimedia Commons

Oto Hermans Kāns bija ļoti ekscentrisks cilvēks un savas villas būvniecībā nesamierinājās ar mazumiņu. Kopējā muižas platība ir vairāk nekā 10 000 kvadrātmetru. Pati ēka ir būvēta pēc franču stila pils parauga – to lieliski atspoguļo galvenās ieejas foajē, kas ir teju identiska Francijas Fontenblo pils imitācija. Tāpat bagātnieks nolīga visprasmīgākos dārzniekus, kas viņa pagalmā uzbūra franču pilij cienīgu dārzu ar ciedru kokiem, augļu dārzu, rožu krūmiem un pedantiski iekoptām ziedu dobēm. Dārzā, saprotams, bija jāierīko arī milzīgs peldbaseins, strūklaka un jāizveido apcirptu krūmu skulptūras. Tāpat pagalmā tika ierīkots tenisa laukums, stallis, siltumnīca un pat lidmašīnas nolaišanās laukums. Pēc uzcelšanas ēku dēvēja par Ohekas muižu, kas ir akronīms no īpašnieka vārda un uzvārda.

Foto: Wikimedia Commons

Pats Othekas muižas īpašnieks te uzturējies tikai vasarās, un tā gadiem ir bijusi izslavēta ballīšu norises vieta, kur allaž pulcējies sabiedrības krējums. Tieši buržuāziskās balles un pompozā celtne kalpoja par iedvesmu Skotam Ficdžeraldam romānam “Lielais Getsbijs”.  

Pēc īpašnieka nāves greznais nams lēnām zaudēja savu spozmi – pils kļuva par pansionātu, bet vēlāk – par militāro akadēmiju, bet pēc tam – par pamestu ēku. 1984. gadā tukšo ēku pārpirka kāds Longailendas nekustamo īpašumu attīstītājs. Ēka jau bija pamatīgi nolaista, un tās atjaunošanai nācies ieguldīt 37 miljonus un 20 gadus, lai Getsbija namu restaurētu tādu, kāds tas bijis sākotnēji.

Foto: Shutterstock

Māja sastāv no 127 istabām, milzīgas bibliotēkas ar slepenu, aiz grāmatplaukta slēptu istabu un 39 kamīniem. Ohekas muižas ziedu laikos te strādājuši 126 kalpi. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu