Latvijas šaha strīmeri, kuriem vērts sekot 2021. gadā

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Arturs Neikšāns
Arturs Neikšāns Foto: Jānis Škapars/TVNET

Covid-19 pandēmija un seriāls “Dāmas gambīts” ir divi galvenie iemesli, kāpēc šaha dzīve internetā ir sasniegusi vēl nebijušus augstumus. Ierobežojumi gandrīz vesela gada garumā ir lieguši rīkot klātienes šaha turnīrus, tāpēc teju visa šaha dzīve šobrīd ir pārcēlusies uz internetu. Pie datoru un telefonu ekrāniem notiek apmācības, šaha turnīri un čempionāti, kā arī jaunāko laiku fenomens - strīmošana jeb tiešraides.

Šaha strīmeriem šie laiki ir pavēruši kolosālas iespējas. Populārākais šaha strīmeris pasaulē ir amerikānis Hikaru Nakamura, kuram Twitch strīmošanas platformā šobrīd ir 831 tūkstotis sekotāju. Vēl pirms gada viņa sekotāju skaits bija krietni mazāks - “tikai” 150 tūkstoši. 

Populārais Netflix seriāls “Dāmas gambīts” ir piesaistījis lielu skatītāju interesi, un tā ietekmē daudzi cilvēki ir pievērsušies šaham. Pasaulē populārākā šaha platforma Chess.com pēdējā gada laikā ir dubultojusi savu reģistrēto lietotāju skaitu no 25 miljoniem līdz 50 miljoniem.

2020. gadā šajā šaha platformā piereģistrējās 17 tūkstoši jaunu spēlētāju no Latvijas, un kopējais reģistrēto spēlētāju skaits Chess.com ir virs 70 tūkstošiem. 

Aktualizējot šaha tēmu un raidījumu "Šahs un mats! Ar Miķeli Vingri", piedāvājam ieskatu par interneta vidē aktīvajiem Latvijas šahistiem. 

ARTURS NEIKŠĀNS, strīmošanas valodas - angļu un latviešu

Lielmeistars, četrkārtējs Latvijas čempions šahā Arturs Neikšāns (gmneiksans) ir lielākais Latvijas šaha strīmeris. Interneta aktivitātēm viņš pievērsās jau pirms Covid-19 pandēmijas sākuma, kad 2019. gada beigās piedalījās šaha platformas Chess24.com Banter blitz kausā, kurā visiem 128 turnīra dalībniekiem bija obligāts nosacījums strīmot savas spēles ar komentāriem. 

2020. gadā Arturs kļuva par Chess.com strīmeri. Sākums nebija viegls, tiešraides veikšana diviem skatītājiem bija mulsinoša, no nulles bija jāapgūst strīmošanas programmas. Viņš ieguldīja līdzekļus labā webkamerā un mikrofonā. Pat Ziemassvētkos dāvanā saņēma strīmošanai iekāroto zaļo ekrānu, kas nepieciešams kvalitatīva vizuālā tēla radīšanai. 

Tagad, vienu gadu vēlāk, Neikšānam ir izveidojusies sava fanu auditorija - Twitch platformā viņam ir 3400 sekotāji, bet par šā gada mērķi viņš ir nospraudis piesaistīt 10 tūkstošus sekotāju. 

Neikšāns savas tiešraides sadalījis pa tēmām. Iknedēļas Bootcamp treniņnometne, šaha uzdevumu risināšana un citas. Katrai tēmai viņš ir ieviesis savu dizainu, lai sekotāji pēc vizuālajiem elementiem redzētu, par kādu tēmu pašlaik notiek strīms. 

Neikšāns strīmo trešdienās, piektdienās un svētdienās, katra reize ilgst vairāk nekā trīs stundas. Par līdzšinējo pirmdienu tiešraižu latviešu valodā turpināšanos pagaidām nav skaidrības, jo vietējo interesentu skaits nav liels. Arturs spriež, ka vienīgais iemesls strīmot latviešu valodā būtu tikai patriotisms. 

Neikšāna mērķauditorija pārsvarā ir amerikāņu amatieri. Tie ir interesenti, kas nesen sākuši spēlēt šahu un ir vecumā līdz pat 60 gadiem. Lielmeistars ir apzinājis perfekto tiešraižu veikšanas laiku - Eiropas pēcpusdiena un vakars. Tas ir laiks, kad amerikāņi ir tikko pamodušies, eiropiešiem beidzies darbs, bet aziāti vēl nav aizgājuši gulēt. 

ŅIKITA MEŠKOVS, strīmošanas valoda - angļu

Lielmeistars un Latvijas čempions Ņikita Meškovs (gm_meshkovs) strīmošanu izmanto kā komunikācijas instrumentu saziņai ar cilvēkiem. Pa reizei uzspēlē simultānspēles vai vienkārši papļāpā ar tautu. Pa reizei “iziet” ēterā, bet strīmošana nav saistīta ar lieliem plāniem. Viņš atzīst, ka tas noteikti būs viens no veidiem, kas daļai šahistu nākotnē varētu kļūt par darbu. Kā visspilgtāko piemēru viņš min Hikaru Nakamuru, kas no spēlēšanas turnīros ir pārgājis uz strīmošanu un ir superzvaigzne gan šaha aprindās, gan strīma sekotāju vidū. 

Meškovs ir viens no retajiem Latvijas šaha profesionāļiem, kurš ir pilna laika šahists.

RITVARS REIMANIS, strīmošanas valoda - angļu

Starptautiskais meistars Ritvars Reimanis (Chessforce_) strīmošanu atzīst par izklaidi. Viņš strīmo Twitch platformā, bet plāno pāriet uz Youtube, jo viņa jaunais darbs ir Google korporācijā. 

Tagad, kad “Dāmas gambīts” ir kļuvis tik populārs, viņa strīmos parādās daudz jaunu cilvēku, kuri grib iemācīties spēlēt šahu. Vispopulārākā Reimaņa strīmu tēma ir skatītāju partiju analizēšana tiešajā ēterā. Dažāda līmeņa spēlētāji, sākot ar iesācējiem, beidzot ar nacionālajiem meistariem, iesūta Ritvaram savas spēles un jautājumus. Viņš jūt, ka cilvēki grib uzlabot savu spēlēšanas līmeni, bet viņiem nav finansiālo resursu, lai noalgotu treneri. Pateicoties interneta burvībai, cilvēkiem ir iespēja mācīties no strīmeriem. Ritvara sekotāju pulkā ir pa kādam retam Latvijas interesentam, bet pārsvarā tie ir no Eiropas, Brazīlijas, Āfrikas, Āzijas. Citas viņa strīma tēmas ir šaha uzdevumu risināšana un dalība interneta turnīros ar savu sekotāju iesaistīšanu. 

Jaunībā Ritvaru vilināja doma, ka ar šahu viņš varēs pelnīt naudu, bet tagad atzīst, ka toreiz viņa pieeja šaham nebija līdz galam nopietna un to nav izdevies īstenot. Tagad viņš strādā par biznesa analītiķi - strādā ar datiem un rada kompāniju “spēles plānus”. Viņš atzīst, ka tas ir kaut kas līdzīgs šaham, tikai uz cita galdiņa. 

Ritvara plānos ir sasniegt arī šaha lielmeistara titulu, 2500 reitingu. 

MAKSIMS GOLUBOVSKIS, strīmošanas valoda - krievu

Fide meistars Maksims Golubovskis (Школа Шахмат Максоуна) strīmo kopš 2018. gada vasaras, un viņu var uzskatīt par pirmo, kurš sāka šaha tiešraides. Maksims ir ietekmējies no Krievijas lielākajiem strīmeriem Crestbook chess un Šaha skolas Chess Master. 

Maksima populārākā tiešraižu tēma ir spēlēšana ar saviem sekotājiem. Interneta šaha platformās viņš ir radījis savus turnīrus, kuros piedalās viņa sekotāji. Maksims arī veido tiešraides ar spēļu apskatiem no lielākajiem šaha turnīriem pasaulē. 

Golubovskis mērķē uz Neatkarīgo valstu sadraudzības valstu auditoriju, viņa sekotāji pārsvarā ir no Krievijas, Kazahstānas un Ukrainas. No Latvijas vien maza daļa. Pārsvarā tie ir otrās un pirmās sporta klases šahisti, Maksima vecuma jaunieši - 16-20 gadus veci spēlētāji, bet ir arī desmitgadīgi un sešdesmitgadīgi sekotāji. 

Maksims atzīst, ka strīmošana ir izaicinājums. Noturēties līmenī 2-3 stundu garumā nav viegli, un ir bijušas reizes, kad spēlēšana nevedas un ir liela vēlme pārtraukt tiešraidi un vienkārši aiziet gulēt. Bet tiešraide ir jānovada līdz galam, lai vai kas. 

Golubovskis ir arī 2019. gada pasaules čempions šahboksā. Tas ir sporta veids, kurā sportisti sacenšas divās disciplīnās - šahā un boksā. 

MIĶELIS VINGRIS, video publicēšanas valoda - angļu

Miķelis Vingris (Youtube: Mikelis Vingris) ir 11 gadus vecs piektās klases skolnieks, kura lielākais sasniegums bija 3. vietas iegūšana savā vecuma grupā pasaules čempionātā ātrajā šahā 2017. gadā. Viņš ir arī divkārtējs Latvijas čempions U8 un U12 vecuma grupās. 

Miķelis atzīst, ka nav vēl gatavs pilnvērtīgai strīma satura veidošanai, jo tas ir grūti apvienojams ar mācībām skolā un šaha treniņiem. Tāpēc Miķelim ir savs Youtube kanāls ar video ierakstiem no viņa interneta šaha aktivitātēm - spēlēm no Vācijas Bundeslīgas, šaha uzdevumu risināšanas un citiem video. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu