Saprātīgs kompromiss. Kā sadalītas "Zelta mikrofona 2021" nominācijas (1)

Jānis Žilde
, Kritiķis, galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: "Zelta mikrofona 2021" nominantu paziņošana
Foto: "Zelta mikrofona 2021" nominantu paziņošana Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopš tālā 1996. gada par tā dēvētās neakadēmiskās mūzikas svarīgu atskaites punktu katra mūziķa radošajā dzīvē kļuvusi Latvijas mūzikas ierakstu gada balva, jeb kā šobrīd mēs to pazīstam - "Zelta mikrofons". Atšķirībā no citām aptaujām un ceremonijām mūzikas ierakstus izvērtē profesionāla žūrija, kas apbalvojumam dod papildu svaru. Kā sadalījušās nominācijas šogad?

Saprātīgs kompromiss - tā katru gadu gribētos dēvēt izziņoto nomināciju sarakstu, jo katram žūrijas loceklim, kopumā tie šogad bija 44, ir savas simpātijas, savi priekšstati par kvalitāti, gaumi, galu galā katram savs no ikdienas gaitām atvēlētais laiks, lai iepazītos ar iesniegtajiem ierakstiem. Un šogad tādu tiešām bija daudz. Uz iekļūšanu kategoriju pieciniekā šogad pretendēja 171 albums, 186 dziesmas, 142 videoklipi, 43 debijas albumi un 19 koncertieraksti video formātā, kopskaitā 561 pieteikums - būtiski vairāk nekā citus gadus. Pandēmijas efekts? Visticamāk. 2020. gadā koncertdzīvei strauji apstājoties, laiks lietderīgi izmantots, lai ierakstītu ko jaunu vai pabeigtu jau iesāktus projektus ierakstu studijā.

"Zelta mikrofona" ierakstu vērtēšanas process, arī nominantu izziņošana daļēji attālinātā režīmā veiksmīgi tomēr īstenota, bet pēdējos gados būtisku lomu ieņēmusī "Austras balva", kuru arīdzan nosaka mūzikas kritiķu elite, savu labāko albumu desmitnieku plāno izziņot tikai pavasarī. Vairākus gadus pirms "Zelta mikrofona" nomināciju izziņošanas "Austras balvas" labāko albumu desmitnieks kalpoja kā atskaites punkts, rosinot tik ļoti nepieciešamo diskusiju profesionāļu vidū. Šogad šāda dialoga diemžēl nebija. 

Vai pie vainas dialoga, informācijas apmaiņas vai vienkārši laika un iedziļināšanās trūkums, taču atsevišķu nomināciju piecinieki tomēr liek uzdot jautājumus. Piemēram, jaunizveidotajā "Indie" mūzikas kategorijā, kur par "vietu zem saules" cīnījās veseli sešpadsmit ieraksti, pieciniekā nav iekļuvis izteikts 2020. gada kritiķu favorīts - grupas "Stūrī zēvele" albums "Labvakar" - tas augstu novērtēts gan nedaudzajās publicētajās recenzijās, gan TVNET, gan Inrro.lv veidotajā gada topā. 

Pieri liek saraukt arī "Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albumu" izvēle, kur starp pieciem nominantiem nav atrodams teātra un kino mūzikas komponista un izpildītāja Toma Auniņa augstvērtīgais skaņu celiņš lietuviešu režisora Ignasa Jonīna (Ignas Jonynas) kinofilmai "Nematoma" ("Neredzamā").

Īpaši sīva cīņā šogad bijusi popmūzikas, kur iesniegti veseli 23 jauni albumi un rokmūzikas kategorijā, kur uz piecinieku pretendēja divdesmit studijas darbi. Aiz strīpas popmūzikā palika jaunā debitante Loreta Reide, talantīgā Monta, Oskars Deigelis, "Double Faced Eels", bet rokmūzikā "B Optimist", DCH, "Inqognito" un daudzi citi cienījami mākslinieki.

Kā minēju komentāra sākumā, neskatoties uz sīkiem iebildumiem, kādi noteikti ir katram žūrijas loceklim un katram mūziķim, kopumā no visiem iesniegtajiem albumiem ir atkal izdevies izveidot puslīdz objektīvu 2020. gada kopainu. Protams, trūkst atsevišķu spilgtu ierakstu, kas netika pieteikti balvai, piemēram, Ainara Mielava "220 volti", taču tāda ir principu un kompromisu māksla. 

Uzvarētājus katrā no nominācijām uzzināsim jau 16. martā.

Foto: Nomināciju paziņošana. 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde.

Foto: #SIF_MAF2020
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu