Viņi sāka spēlēt šahu pēc "Dāmas gambīta" noskatīšanās

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no seriāla "Dāmas gambīts"
Kadrs no seriāla "Dāmas gambīts" Foto: Netlix

Statistika liecina, ka pēc populārā Netflix seriāla “Dāmas gambīts” (The Queen's Gambit) iznākšanas pasaulē ir pieaudzis sieviešu šaha spēlētāju īpatsvars.

Pasaulē lielākās šaha platformas Chess.com dati rāda, ka pirms seriāla iznākšanas reģistrēto spēlētāju dzimumu sadalījumā bija nomācošs vīriešu pārsvars - 78% vīrieši, 22% sievietes. Seriāla demonstrēšanas laikā vīriešu pārsvars pār sievietēm joprojām ir palicis liels, taču jauno reģistrēto spēlētāju vidū sieviešu skaits ir pieaudzis līdz 27%.

Arī Latvijā seriāla ietekmē šaham ir pievērsušies jauni spēlētāji. 

AGNESE RUTKĒVIČA

Aktrisi Agnesi Rutkēviču seriālā uzrunāja galvenās varones Betas pārvērtības no neglītās meitenes par melno gulbi. Kaut arī Agneses mamma, mammas brāļi un vectēvs - visi spēlēja šahu un Agnese zināja šaha gājienus, līdz seriāla iznākšanai šahu viņa nespēlēja. “Dāmas gambīta” ietekmē Agnese telefonā uzinstalēja šaha aplikāciju un izmēģināja spēkus pret datorprogrammu. Zināšanas par šahu viņa tagad iegūst, skatoties pamācību video Youtube. Agnese ir arī pierakstījusies tiešsaistes šaha skolā, kur ir apguvusi spēles pamatus. Internetā viņa ir atradusi par “šahistu Bībeli” saukto Hosē Raula Kapablankas rokasgrāmatu PDF formātā. 

Agneses mīļākās figūras ir stūrgalvīgie zirdziņi, kaut arī viņa atzīst, ka sākumā ar tiem gāja grūti. Tagad viņa vēlētos mācēt spēlēt tā, lai spētu domāt vismaz trīs soļus uz priekšu, nevis pieķertos figūrām un veiktu bezjēdzīgus uzbrukumus pretiniekiem. 

Bieži vien Rutkēvičas šaha pretiniece ir viņas dvīņumāsa Madara, arī iesācēja. Kādreiz Agnese gribētu uzspēlēt ar Danu Reiznieci-Ozolu. 

Agnese Rutkēviča
Agnese Rutkēviča Foto: No personīgā arhīva

NIKOLA HLIBOVA

Nikolu Hlibovu seriālam pievērsa labās atsauksmes par to. Nikolas ģimenē tētis ar vecāko brāli vienmēr ir spēlējuši šahu, bet pēc seriāla noskatīšanās šahs ģimenē tiek spēlēts vēl vairāk.  Tagad visa ģimene kopīgi spēlē nedēļas nogalēs, kad ciemos ir atbraucis brālis, un tas ir izvērties par iknedēļas šaha mačiem. Brālis no visiem ir stiprākais un šaham un šaha attīstībai ir pievērsis vislielāko uzmanību. Nikola bija izbrīnīta, kad, reiz pie viņa ciemojoties, ievēroja, ka brālim televizorā nepārtraukti fonā iet dažādi šaha pamācību video. 

“Dāmas gambīta” galvenās varones Betas iedrošināta, Nikola ir sajutusi vēlmi spēt konkurēt ar vīriešiem. Nikola ir ņēmusi piemēru no brāļa un arī Youtube skatās dažādu atzītu šaha meistaru pamācību video. Viņa līdz šim nebija iedomājusies, ka šahs var būt tik aizraujošs. 

Nikola ir piereģistrējusies Chess.com, kur pārsvarā spēlē 10 minūšu garās partijas. Viņa arī piedalījās TVNET 2. šaha sezonas raidījuma “Šahs un mats! Ar Miķeli Vingri” simultānspēlē

JURĢIS GUNDARS

Arī Jurģis Gundars “Dāmas gambītu” nolēma noskatīties labo atsauksmju dēļ. Seriāls iedvesmoja uzspēlēt, bet ģimenē nebija, ar ko spēlēt, tāpēc atmeta ar roku. Liktenīgais pavērsiens notika tad, kad sociālajos tīklos Jurģim uzpeldēja šaha tematikas video. Tajā video autors stāstīja par šahu. Jurģis no tā uzzināja par šaha platformu Chess.com, kurā ir iespējams spēlēt ar cilvēkiem no visas pasaules. Garās šaha strīmeru tiešraides skatīties viņam nav laika, bet viņš labprāt skatās saīsinātās ierakstu versijas Youtube. 

Sākumā Jurģis pavadīja pat līdz trim stundām dienā, studējot šahu. Tagad tās ir viena, divas stundas katru dienu. Jurģis atzīst, ka viņam nav ambīciju tikt Latvijas topos, jo tas ir iespējams tikai tad, ja šaha zinības sāk apgūt jau agrā bērnībā. Bet pēc kāda laika viņš labprāt izmēģinātu spēkus kādā iesācēju turnīrā. 

Jurģis Gundars
Jurģis Gundars Foto: No personīgā arhīva
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu