Piedalies virtuālā radošuma ideatonā "Klimata pārmaiņas, māksla un izolācija"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Piektdien, 26. martā plkst. 13.00 tiešsaistē - Zoom platformā Jauno mediju kultūras centrs RIXC rīkos ideatonu "Klimata pārmaiņas, māksla un izolācija", kas norisināsies projekta "Augmentētā Eiropa | AUGE" ietvaros, informē RIXC pārstāve Līva Siliņa.

AUGE ideatonu sērija ir īsa, intensīva, darbsemināram līdzīga pieredze, kurā tiek meklētas inovatīvas idejas par sabiedrībā aktuālām tēmām. AUGE Rīgas ideatona dalībnieki tiešsaistes diskusijās un radošajās darbnīcās atklās mākslas un radošuma lomu klimata pārmaiņās, mākslā un izolācijā, koncentrējoties uz to, kā pandēmijas situācija ir ietekmējusi klimata aktīvismu.

RIXC ideatonā dalībniekiem būs iespēja klausīties lekcijas par mākslu, radošumu un DIY (dari pats) kultūru, aktuālu ekoloģisko un sociālo izaicinājumu kontekstā, kā arī piedalīties mākslinieku radošajās darbnīcās, kur varēs iemācīties kā veidot “baktēriju baterijas”, kurās elektrību ražo dubļos dzīvojoši mikroorganismi; izzināt eksperimentālus veidus kā veidot radošus fotogrāfiju darbus bez kameras vai foto filmiņas un atklāt “Dari pats” kultūru mūsu ikdienas dzīvē un kā veidot “ilgtspējības robotus”.

Dalībai ideatonā ikviens interesents var pieteikties līdz 22. martam, aizpildot pieteikuma anketu.

Viena no ideatona lektorēm - māksliniece un mākslas koučs Lina Kusaite no Beļģijas akcentēs vietējos, varbūt pat sen piemirstus augus un dārzeņus, to audzēšanu dārzos. Tādā veidā ikviens var radīt katras valsts “augu karalisti”, kurā tiek nodotas zināšanas un praktiskās audzēšanas prasmes nākošajām paaudzēm, kas būtiski samazinātu esošo dabas un cilvēces atsvešināšanos.

Linas Kusaites darbnīca, kuras ietvaros tapusi pašradīta dārza apūdeņošanas sistēma
Linas Kusaites darbnīca, kuras ietvaros tapusi pašradīta dārza apūdeņošanas sistēma Foto: Publicitātes foto

Jauno mediju māksliniece un kuratore Rasa Šmite tuvāk pastāstīs tieši par mākslas pētniecības spējām klimata pārmaiņu “lasītprasmē”. Savukārt jauno mediju māksliniece Maija Demitere iepazīstinās ar īpaši radītiem mini-akvaponikas dārziem - veidiem, kā ikviens var audzēt pārtiku, kas samazina laika un resursu ieguldījumu.

Ieskats Maijas Demiteres veidotajā mini-akvaponikas dārzā
Ieskats Maijas Demiteres veidotajā mini-akvaponikas dārzā Foto: Maija Demitere

Sociālās distancēšanās laikā, mājsēde un izolācija rada jaunus un unikālus izaicinājumus klimata pārmaiņu aktīvismam. Mūsu ikdiena ir negaidīti izmainījusies un to pārslogo Zoom tikšanās un tiešsaistes lekcijas, kamēr ekoloģiskos jautājumus ir aizēnojusi mūsu dzīve pie datoru ekrāniem. Taču sociālā distancēšanās nav sinonīms sociālajai izolācijai. Pašlaik vairāk nekā jebkad agrāk mākslinieciskā domāšana, radošums un “dari pats” pieeja var parādīt jaunus veidus, kā strādāt, mācīties un komunicēt ar citiem.

RIXC organizētā ideatona mērķis ir radīt telpu diskusijām par to, kā māksla, kreativitāte un digitālās tehnoloģijas varētu tikt izmantotas, lai veicinātu izpratni par klimata pārmaiņu jautājumiem un veidotu zaļāku un ilgtspējīgāku Eiropu. Šajā ideatonā tiks atklāti radoši alternatīvie veidi un pieejas, kā radīt vīziju par nākotni, kas būtu balstīta “ekosistemātiskajā” perspektīvā, proti, kas būtu ne tikai sociāli iekļaujoša, bet tajā ietilptu gan cilvēki, gan citas dzīvās radības, atklājot Zemes līdzpastāvēšanas (terrestrial co-existence) jēdzienu (Latūrs) un “dabas kultūras” (Haravejs), kas liek aizdomāties, ka kultūru nekad nebūtu bijis nepieciešams nošķirt no dabas…

Vācijas jaunie mākslinieki Morics Šotmillers un Efrens Trevisans (Moritz Schottmüller and Efren Trevisan) radošajā darbnīcā demonstrēs kā izgatavot “baktēriju baterijas”, kurās elektrību ražo mikroorganismi, kas dzīvo dubļos. “Mikrobu degvielas šūnas” (MFC) ir novatoriska jaunās paaudzes biotehnoloģija, kas ķīmisko enerģiju pārvērš elektriskajā, izmantojot mikroorganismus – baktērijas no dīķiem un citiem neattīrītiem ūdeņiem. Dalībniekiem būs iespēja būvēt baterijas no mājās pieejamām lietām un diskutēt par tādām tēmām kā atjaunojamie resursi un elektrības patēriņš klimata pārmaiņu un pandēmijas apstākļos.

“Dīķa baterija”, brīvdabas mākslas darbs, Rasa Šmite un Raitis Šmits
“Dīķa baterija”, brīvdabas mākslas darbs, Rasa Šmite un Raitis Šmits Foto: Publicitātes foto

Jaunā māksliniece Kristīne Krauze-Slucka radošajā darbnīca iepazīstinās ar unikālu vēsturisku paņēmienu, kā veidot “gaismas attēlus” bez kameras vai foto filmas. Māksliniece izmantos krāsaino fotoķīmiju, lai radītu un attīstītu analogās krāsainās fotogrāfijas un apspriestu analogās fotogrāfijas estētiku pretstatā pret digitālo, apskatot ietekmi uz vidi jautājumā par ūdens un augsnes piesārņojumu, ko rada attēlu attīstīšanas process.

Kristīne Krauze-Slucka. Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes. 2020. Sensorium, virtuālā izstāde
Kristīne Krauze-Slucka. Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes. 2020. Sensorium, virtuālā izstāde Foto: Publicitātes foto

Mākslinieku Maijas Demiteres un Rohīra Župēna (Rogier Jupijn) vadītajā darbnīcā dalībnieki varēs iepazīties ar jaunākajām DIY (dari pats) tehnikām, kuras var izmantot mājsēdes apstākļos. Maija un Rohīrs parādīs kā būvēt pašiem savu “akvaponikas sistēmu” – pašpietiekamu dārzniecības sistēmu, ko var uzstādīt pat paša guļamistabā, kā arī “ilgtspējības robotus” (izmantojot digitālās prototipēšanas instrumentus, sensorus un mikroelektroniku – Arduino un Raspberry Pi tehnoloģijas), kas spēj sajust, novērot un sarēķināt, cik daudz tu izaudzē un apēd, un kurus var izmantot dažādos iespējamos veidos.

Rohīrs Župēns veido darbu "Tomātu-kartupeļu kalkulators"
Rohīrs Župēns veido darbu "Tomātu-kartupeļu kalkulators" Foto: Maija Demitere

Ideatons norisināsies starptautiskā “AUGE | Augmentētā Eiropa” projekta ietvaros, ko organizē MEET Mediju mākslas centrs Milānā, Public Art Lab Berlīnē, MADE Group Grieķijā, kā arī RIXC centrs Latvijā. Ar šādu mērķi tiek organizēti 4 ideatoni  Milānā, Berlīnē, Rīgā un Saloņikos - no 2020.gada oktobra līdz 2021. gada maijam - iesaistot vairāk nekā 140 jauniešu katrā no tiem. Katrs ideatons fokusēsies uz kādu Eiropai aktuālu problēmu, lai tādējādi satuvinātu Eiropas pilsoņus un veicinātu aktīvu iesaisti kopīgā vīzijā, digitālo tehnoloģiju un digitālās jaunrades izmantošanu aktīvismā, kā arī sekmētu jauniešu līdzdalību diskusijās par Eiropas nākotni, ļaujot dalīties ar novatoriskām idejām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu