Klajā nāk džeza un dzejas projekta "Klausies" vinilplate "9"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Klausies"
"Klausies" Foto: publicitātes

14. maijā izdevniecības "Jersika Records" paspārnē klajā nāk dzejas un improvizētās mūzikas projekta "klausies" albums "9". Digitālajā un vinila plates formātā izdotais albums ietver deviņus stāstus latviešu, krievu un angļu valodā, kurus lasa dzejniece Aleksandra Line un mūzikā ietērpuši pianists un komponists Edgars Cīrulis un dāņu kontrabasists un komponists Alberts Reinholds Ostegods (Albert Reinholdt Østergaard). Albuma analogais ieraksts notika 2020. gada 14. un 15. augustā Ventspils koncertzālē "Latvija", atvērtajā ierakstu sesijā ar klausītāju klātbūtni.

Albumā iekļautos stāstus ir tiešā veidā iedvesmojusi mūzika: katrs no Aleksandras Lines sarakstītajiem dzejoļiem ir tapis Edgara Cīruļa koncertos, lai pēc tam transformētos spoken-word jeb runātā vārda albumā ar Edgara Cīruļa un Alberta Reinholda Ostegoda komponēto mūziku. Šīs deviņas kompozīcijas vēsta par katru no mums, kurš ir tikai cilvēks — stiprs un ievainojams, praktisks un sapņains reizē, bērns iekšpusē un uzticams daudzpusīgs pieaugušais ārpus, kurš mēģina pats veidot labāku pasauli tai vietā, lai tādu meklētu un atrastu.

Platē ir klausāms arī papildus skaņdarbs — instrumentālā aranžija Imanta Kalniņa kompozīcijai "Piena ceļš", ko abi mūziķi vairākkārt izpildījuši savos koncertos. Kad sākotnēji 2020. gada pavasarī ieplānoto ierakstu sesiju nācās pārcelt pandēmijas izraisīto ierobežojumu dēļ, "klausies" trio ik nedēļu sarunājās caur video zvaniem, kuru laikā tieši šo kompozīciju Cīrulis un Ostegods bieži spēlēja kopā, katrs no savām mājām, tāpēc iespēja nospēlēt to klausītājiem klātienē koncertzālē "Latvija" starp pirmo un otro pandēmijas vilni kļuva par īpašu laikmeta apliecinājumu.

"Dzejas un džeza mūzikas attiecībām ir sena vēsture — jau pagājušā gadsimta 50. gados tā saucamās «bītņiku» kustības dzejnieki iedvesmu smēlās džeza klubos Ņujorkā, kur muzicēja tā laika vadošie bībopa džezmeņi. 60. gados jau visai ierasti bija dzejas vakari, kur dzejnieku lasījumus pavada džeza mūziķi un šādas uzstāšanās ir ierakstītas un izdotas skaņuplatēs. Prieks, ka arī Latvijā notiek šādas sadarbības starp dzejniekiem un džeza mūziķiem, un vienu šadu labu piemēru ir izdevies ierakstīt un izdot skaņuplatē," par albumu saka izdevniecības vadītājs Mareks Ameriks.

"Esmu sajūsmā par to, cik daudzi cilvēki ir gribējuši sniegt kādu pienesumu šī albuma tapšanas procesā tāpēc, ka noticēja maniem tekstiem un projekta idejai. Tas iedvesmo nepadoties," stāsta Aleksandra Line.

Albuma skaņu režisors ir Mārtiņš Krastiņš, vāka dizainā izmantotas Oskara Upenieka fotogrāfijas, dizaina autors — Edgars Ameriks.

Albums izdots vinila plates formātā, kā arī ir pieejams «Spotify», «Apple Music» un citās lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs un izdevniecības «Youtube» un «Bandcamp» profilos.

Par projektu

"Klausies" ir spoken word jeb runātās dzejas (latviešu, krievu un angļu valodā) un improvizētās mūzikas projekts, kur latviešu dzejniece Aleksandra Line muzikāli satiekas ar latviešu pianistu un komponistu Edgaru Cīruli un dāņu kontrabasistu un komponistu Albert Reinholdt Østergaard, lai kopā veidotu stāstus. 2020. gada augustā par spīti pasaulē notiekošajam Ventspils koncertzālē "Latvija" notika analogais skaņu plates ieraksts ar dzīvajiem klausītājiem zālē — atvērtajā ierakstu sesijā mūzikas izdevniecība "Jersika Records" ir iemūžinājusi deviņas kompozīcijas un encore, kas iekļautas vinila platē "9".

Video: Ieskats plates "9" tapšanā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu