Liecība par vēsturisku konfliktu, kas aktuāls vēl šodien (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Asaru ieleja"
"Asaru ieleja" Foto: HBO

"Asaru ieleja" ("Valley of Tears") ir kas vairāk par kara drāmas ekranizāciju – tas ir aizraujošs seriāls, kas ataino sirdi plosošas vēstures liecības, ieraujot skatītājus galveno varoņu dzīvēs.

HBO seriālā, kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā", tiek atspoguļotas cīņas Golānas augstienēs – strīdīgajā Izraēlas ziemeļu reģionā, kas robežojas ar Sīriju, Jordāniju un Libānu. Tajās dežurējošais karavīru grupējums piedzīvo pēkšņu uzbrukumu un uzsāk ļoti bīstamu izbēgšanas mēģinājumu.

1973. gada oktobrī trīs nedēļas Ēģiptes un Sīrijas militāro spēku vadīts grupējums karoja pret Izraēlas spēkiem dažādos reģionālajos apgabalos tā laika Izraēlas teritorijā. Karš, kas dēvēts gan par Jom Kipur (Yom Kippur) karu, jo tas sākās ebreju svētajā dienā, gan arī par Ramadāna karu vai oktobra karu, spilgti iespiedies visu Izraēlas reģiona iedzīvotāju atmiņās. Šā konflikta laikā gāja bojā tūkstošiem kaujinieku, kā arī tika mainīts reģiona teritoriālais sadalījums.

Seriāla filmēšana, kas norisinājās Golānas augstienēs, bija sarežģīta un grūta. Filmēšanu nācās pārtraukt uz vairāk nekā trīs nedēļām drošības apsvērumu dēļ, jo 2019.gada vasarā kaujas, kas tobrīd norisinājās Sīrijas pusē, sāka pietuvoties robežai. Grūtības radīja arī filmēšanai nepieciešamās militārās tehnikas, tai skaitā tanku sagādāšana. Filmas veidotāju mēģinājums ievest tos no ASV, kur, kā smej filmas veidotājs Lešems, "cilvēki tankus nereti tur savas mājas pagalmā un pārdod ar sludinājumu starpniecību", bija neveiksmīgs. Nācās atjaunot vēsturiskos tankus, kas Izraēlā saglabājušies no 1973. gada kaujām. “Asaru ieleja” tiek vērtēta kā visdārgākais seriāls Izraēlas kino vēsturē – vienas epizodes izmaksas lēstas aptuveni viena miljona dolāru apmērā.

Seriālu režisējis slavenais Izraēlas un ASV režisors, producents un scenāriju autors Ārons Zilbermans (Yaron Zilberman). Viņam talkā nāca producents un scenāriju autors Rons Lešems (Ron Leshem), kura viens no zināmākajiem darbiem ir seriāls “Eiforija” (Euphoria). Abiem rakstniekiem šī seriāla izveidošana prasīja gandrīz desmit gadus. Galvenajās lomās redzami Izraēlā slavens aktieris Liors Aškenazi (Lior Ashkenazi), kā arī Avivs Alušs (Aviv Alush), Lī Bairans (Lee Biran), Šahars Tabočs (ShaharTaboch) un citi.

Seriāla reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu