Uz "Rīgas ritmi 2021" skatuves: klausies

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Klausies"
"Klausies" Foto: publicitātes

Festivālā "Rīgas ritmi 2021" uzstāsies gan ārzemju zvaigznes, gan vietējie mākslinieki. Piedāvājam nelielu sarunu ar džeza dzejas projektu “klausies”, kas festivālā uzstāsies 2. jūlijā pulksten 18.00 “Jersika Records Stage” mākslas centrā “Noass” uz AB dambja.

Ar ko īpašs šķiet 2021. gada festivāls “Rīgas ritmi”?

Festivāls “Rīgas ritmi” šogad spēj pielāgoties pasaules nekārtībām un jaunajām kārtībām un notikt par spīti visam. Mēs iestājamies par visiem iespējamajiem veidiem, kas palīdz aiznest mūziku un vārdu līdz klausītājam, un esam priecīgi par to, ka šis festivāls ļaus mums un citiem māksliniekiem to darīt – beidzot, pēc ilgiem laikiem un klātienē.

Ko festivālā gaidīt no jūsu uzstāšanās?

Festivāla koncertā uz skatuves kāpsim trijatā: Aleksandra Line (dzeja, runātais vārds), Edgars Cīrulis (klavieres) un Kaspars Vizulis (ģitāra, elektronika). Visas mūsu trio skaņas saplūst kopā jaunajā programmā “ne/satiktie": tie ir stāsti par cilvēkiem, ko mēs, iespējams, esam kādreiz satikuši vai vismaz nosapņojuši, un personāžiem, kuros ikviens varētu atpazīt savu draugu, kaimiņu vai varbūt arī sevi pašu. Koncerta laikā izskanēs arī dažas kompozīcijas no “Jersika Records” izdevniecībā maijā iznākušās plates “9”, gatavojoties lielajai plates prezentācijai.

Cik nozīmīga mūsdienās šķiet dzīvā muzicēšana un improvizācija?

Mūzika ir elastīgs kvantums, kas spēj eksistēt un skanēt arī ierakstos un bez klausītājiem, taču muzicēt klausītāju klātbūtnē ir tas, kas piešķir šim procesam vēl vienu dimensiju. Ikviens klausītājs un tā reakcija uz mākslinieku spēlēto, dziedāto un runāto kļūst par uzstāšanās neatņemamu sastāvdaļu, pēc kuras, reiz izgaršojot, mākslinieks alkst atkal un atkal. Džezs un improvizētā mūzika ir žanri, kuros bez dzīvās saspēles klausītāju priekšā iztikt ir pavisam grūti: tā ir bijis visos laikos un turpinās būt, un piespiedu klusais laiks tikai iemācījis katram mūziķim un klausītājam to novērtēt vēl vairāk.

Kurš būtu jūsu sapņu mākslinieks, kurš varētu uzstāties festivālā “Rīgas ritmi” un kāpēc?

Ir aizdomas, ka šim festivālam ļoti piestāvētu “Snarky Puppy” kopā ar “Metropole” orķestri. Un Izraēlas / Amerikas mākslinieks Yotam Ben-Or. Un amerikāņu dziedātājs Sashal Vasandani ar izciliem džeza mūziķiem sastāvā. Bet vispār arī japāņu mūziķis Ryuichi Sakamoto, un britu mākslinieks Max Richter, un tik daudzi lieliski mūziķi un komponisti, ko mēs no sirds priecātos satikt festivālā “Rīgas ritmi” nākotnē!

Kādi ir jūsu tuvākās nākotnes plāni?

Pašlaik projekts “klausies” gaida piemērotu brīdi, kad varēs klātienē prezentēt Latvijas klausītājiem savu plati “9”, kas ierakstīta uz Ventspils koncertzāles “Latvija” skatuves. Top arī radoši plāni saistībā ar jauno programmu “ne/satiktie”, kuras ietvaros runātajam vārdam un improvizētajai mūzikai varētu pievienot klāt arī citas dimensijas – visām jaunākajām ziņām var sekot līdzi “klausies” Facebook lapā.

Novēlējums festivāla apmeklētājiem un vispār kvalitatīvas dzīvās mūzikas cienītājiem!

Turiet ausis vaļā – pasaule ir pilna ar brīnumskaistu mūziku, ir tikai jāgrib to atklāt! Atbalstiet savējos – mūziķiem vienmēr svarīga gan katra nopirktā biļete un iegādātais ieraksts, gan arī atsauksme par koncertu, ja tādu gribas paust. Un neaizmirstiet klausīties, ieklausīties un sadzirdēt – tā jūsu pašu iekšējā pasaule piepildīsies ar jaunām idejām, iedvesmu un laimes sajūtu!

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas aula.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu