Kā droši un lustīgi svinēt Līgo? Ieteikumos dalās influenceri (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Priekšā ir garas Līgo svētku brīvdienas. Epidemioloģiskā situācija uzlabojas, taču aizvien ikvienam ir jābūt piesardzīgam, lai nepakļautu saslimšanas riskam ne sevi, ne savus tuviniekus. Par to, kādas aktivitātes plānotas, ko likt galdā, kā radīt svētku atmosfēru, stāsta sabiedrībā zināmas personas. 

Indra Salceviča: Siera siešana, Latvijas izzināšana, dabas baudīšana Līgo tradīcijās ģimenes lokā

“Mums šogad plānā ir pilnīgi citādāki Līgo – brauksim uz sev nezināmu pilsētu, kur esam noīrējuši naktsmītni trim dienām. Esam ieplānojuši pastaigu pa pilsētu, apskatīt, kā tur noritēs svētku svinības. Bet principā – mums būs maza ballīte trijatā (es un dēli), bet arī tādas svētku svinības prasa kārtīgu plānošanu pirms tam,” atklāj Indra Salceviča.

Viņa turpina: “Tagad, vēl pirms kravājam somas ceļam, es plānoju maltītes – brokastis, pusdienas, vakariņas, lai jau pirms došanās ceļā visu varētu iegādāties. Vēl joprojām, kaut vai veikalos nav tik striktu ierobežojumu, pārtikas produktus izvēlos pasūtīt internetā, kas, manuprāt, ir ļoti ērti – iepērkos pēc saraksta, un nesanāk sapirkt liekas lietas. Tā iegādāšos arī visas grilēšanai nepieciešamās lietas.”

“Esam ieplānojuši arī izstaigāt dabas takas, tāpēc jau tagad iegādājam visu nepieciešamo, lai pasargātu sevi gan no saules, gan lietus, gan kāda odu uzbrukuma. Bet noteikti pašos svētkos piekopsim svētku tradīcijas.

Tā kā paliksim pie ūdens, noteikti laidīsim ūdenī vainagus.

Izbaudīsim brīdi, kad esam pie dabas visi kopā. Vēl mēs paši siesim sieru – to gan sagatavosim vēl pirms izbraukšanas, lai viss ir laicīgi gatavs un braucienu sanāktu vien izbaudīt, ne raizēties par kaut ko, kas nav iegādāts,” saka viņa.

Linda Vilmansone-Virbule: Plānošana tiešsaistē, izbraucieni, maltītes plānošanas

“Tā kā jau laicīgi ar draugiem nolēmām, kur un kā pavadīsim Līgo brīvdienas, tad kopīgi vienojāmies par vēlmēm, iespējām un opcijām. Lai viss būtu pārskatāmāks un organizētāks, izveidojām koplietojamu dokumentu, kur salikām kalendāru – cik dienas būsim prom, kurā dienā būs pārbraucieni un kad labāk plānot tādu maltīti, kas pašiem nav jāgatavo.

Tāpēc, lai neveidotu liekus iepirkumus un taupītu produktus un savus resursus, jau laikus izvēlamies, kuras būs tās ēdienreizes, kuras plānosim kādā kafejnīcā un rezervējām vietas tur.

Tālāk izskaitļojam, cik un kādas maltītes paliek, pārlieku visu nesarežģījot, katrs piesakās, ko ir gatavs pagatavot, un tad es veicu pasūtījumu pārtikas piegādei internetā, lai pa ceļam nav jātērē laiks veikalā. Tā kā uz vietas parasti gribas baudīt un lieki sevi neapgrūtināt, tad centīšos mājās salikt dažas sagataves ātriem salātiem un nekautrējos izmantot gatavo pankūku mīklas miksu, kā arī paķeru līdzi gāzes degli un panniņu, lai pankūkas varētu izcept arī pie dabas, ja tā sakārosies.”

Pāris ieteikumi no manis:

  1. Reālistiski un loģiski izplānot, cik maltītes tiešām ēdīsiet. Kopīgots dokuments tiešsaistē ir brīnišķīgs rīks, kā to izdarīt. Braucienos iesaku sagatavot, piemēram – vrapus, ko ir ērti ēst auto.
  2. Nepārspīlēt ar ēdiena daudzumu, atcerieties, ka katrs līgotājs paķers līdzi kaut ko papildus.
  3. Ja ir iespēja, jau laikus nodrošināties ar aukstumkasti, kurā uzglabāt produktus pārvešanai karstākā laikā. Karstums ir svarīgs kritērijs ēdiena izvēlē, tāpēc ieteiktu izvēlēties produktus vakuuma iepakojumā un tādus, kas ātri nebojājas.
  4. Runājot par receptēm, protams, ir ļoti forši tradicionālie Līgo svētku ēdieni – siers, šašliks, alus, pīrāgi, citam rasols, bet aicinu domāt plašāk un drošāk. Šogad, piemēram, uztaisīt burgeru ar grilētu Jāņu sieru vai no pāri palikušā šašlika pagatavot salātus ar rukolu, pesto un kādiem svaigiem dārzeņiem.

Jana Medova: Tirdziņu labumi, pašu dārza augļi, īsts ģimenes svētku galds

“Ilgi gaidītie vasaras nozīmīgākie svētki ir ne vien jautrība, bet arī iemesls, lai aizdomātos par drošu pirkumu veikšanu. Mūsu ģimene noteikti neskries uz veikaliem Līgo svētkos! Mēs vēl joprojām dodam priekšroku piegādēm – tas ir ērti, ātri un droši. Vai arī dosimies uz tirgu, kur ir lielāka platība un svaigs gaiss.

Svētku galdam izmantosim zaļumus no mūsu mazdārziņa.

Gadījumā, ja tomēr būs nepieciešams apmeklēt veikalu, dosimies uz to rīta stundās, kad ir vismazāk cilvēku. Vēlu visiem burvīgus un drošus svētkus!”

Armands Simsons: Plānošana, svētku sajūtas radīšana ar fotosesiju, auto telts, ģimenes kopā būšana

“Beidzot! Beidzot, beidzot, beidzot ierobežojumi ir mazinājušies un var brīvāk uzelpot. Durvis lēnā garā veras vaļā uz klātienes dzīvi. Taču mēs joprojām visam pieejam ar vēsu galvu un, atklāti sakot, kaut ko ļoti daudz savā ikdienas dzīvē mainījuši neesam. Nē – esam gan. Esam pieraduši pie attālinātās iepirkšanās internetā. Tas gan vairāk ir attiecināms uz apģērbiem, apaviem un aksesuāriem. Pārtika joprojām tiek iegādāta klātienē,” saka Armands.

“Bet beidzot ir atnākusi arī tā svētku sajūta tā pa īstam. Un gatavojoties Līgo svētkiem, patiesību sakot, mums viss jau ir sagatavots. Galvenais, kam pievēršam uzmanību gan šobrīd, gan pievērsām ierobežojumu laikā un arī pirms tam, ir visu sagatavot laicīgi.

Teicienu “Ziemassvētku drudzis vai jampadracis” tikpat labi var attiecināt arī uz Līgo svētku gaidīšanu.

Mēs cenšamies visu laicīgi saplānot, sapirkt, pasūtīt un sagatavot. Tik tiešām, vakar pieķēru sevi pie domas, ka, wow, Jāņiem mums viss ir gatavs! Atliek vien visu nogādāt un pašiem ierasties svinēšanas vietā, un esmu pārliecināts, ka svētki būs izdevušies.”

Nobeigumā influenceris saka: “Visi kopā esam jau paguvuši uzrīkot skaistu Līgo svētku noskaņas fotosesiju un pasūtīt auto telti mazliet savādākai Līgo nakts sagaidīšanai. Un atkal jau man ir jāsaka, ka ir jāļauj vaļa fantāzijai un jāsaņem apņēmība dūrē. Galvenais ir gribēt. Un gribēt svētkus svinēt ne tikai ķeksīša pēc, tikai tāpēc, ka tā visi dara, bet katrus svētkus savā ģimenē padarīt par gaidītiem un mazliet savādākiem nekā citiem. Tās arī ir tās ģimeniskās tradīcijas mūsu Simsonu ģimenē, kuras mūsu meiteņu mamma Iveta cenšas ieaudzināt un pie tām pieradināt, lai visām ir prieks Līgo dienā iebrist pļavā, sapīt vainagus un vakarā pārlēkt pāri ugunskuram!” 

Aicinām svētkus svinēt atbildīgi!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu