"Jūrmalas festivālā" Mālera monumentālais opuss "Dziesma par zemi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde
Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde Foto: Aiga Redmane

No 27. līdz 31. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem Dzintaru koncertzālē klātienē norisināsies septītais “Jūrmalas festivāls”. Viens no festivāla saviļņojošākajiem notikumiem būs Gustava Mālera monumentālā opusa “Dziesma par zemi” atskaņojums 29. jūlijā plkst. 20.00.

Šī izcilā skaņdarba solisti būs pasaulslavenais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko un starptautiski atzītais latviešu mecosoprāns, Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies tā galvenais diriģents Andris Poga.

Gustava Mālera “Dziesmu par zemi” diriģents Leonards Bernsteins dēvēja par Mālera izcilāko simfoniju. Apjomīgā apcere diviem solistiem un orķestriem sešās daļās par dzīves īsuma un mirstīguma nenovēršamību saviļņojošajā finālā aizved mūs pie mūžības vārtiem tā, kā to spēj vienīgi cilvēces dižākie mākslas sasniegumi. Tās tekstu veido 8. gadsimta ķīniešu dzejnieku vārsmas vācu tulkojumā.

Gustavs Mālers pieder 19. – 20. gadsimta mijas vēlīno romantiķu un agrīno modernistu paaudzei. Mūsdienās viņš pamatoti tiek uzskatīts par vienu no dižākajiem 20. gadsimta simfoniķiem, un viņa simfonijas ir katra sevis cienoša orķestra repertuārā. “Dziesmā par zemi” apvienojas Mālera divas lielākās mīlestības – simfonija un dziesma – , kuras viņš komponēja visas dzīves garumā. Mālera sacerētas dziesmas ir kā personiska dienasgrāmata, bet savās deviņās simfonijās Mālers centies radīt visaptverošu vēstījumu cilvēcei, apcerot mūžību, cilvēcību, Dievu un nāvi. Būtiska nozīme viņa skaņdarbos ir arī groteskai, sadzīves mūzikai un dabai. “Dziesma par zemi” ir ģeniālā komponista mūža nogales opuss un daiļrades kvintesence, kurā Mālers atskatījies uz dzīvības un nāves cikliskumu.

Koncerta solisti būs starptautiski atzītais latviešu mecosoprāns Zanda Švēde, Frankfurtes operas soliste kopš 2018. gada. Zanda Švēde ir pazīstama daudzos ASV opernamos – lomas izpildītas Kanzasā, Sietlā un Pitsburgā, Sanfrancisko, Ziemeļkarolīnas un Palmbīčas, kā arī Aidaho opernamos, Čikāgas liriskajā operā un Atlantas operā. Līdztekus skatuvisko tēlu interpretācijām Švēde ir arī aktīva koncertžanra māksliniece. Kopā ar Sanfrancisko simfonisko orķestri viņa piedalījusies Bēthovena 9. simfonijas atskaņojumā, bet diriģenta Gustavo Dudamela vadībā izpildījusi mecosoprāna partiju Bernsteina Mesā kopā ar Losandželosas filharmoniķiem.

Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde
Frankfurtes operas soliste Zanda Švēde Foto: Aiga Redmane

Pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko uzstājies uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuvēm, izdziedot un izdzīvojot vadošās tenora lomas, kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit. Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas “La Scala”, Londonas Koventgārdena opera, Vīnes Valsts opera ir tikai dažas no prestižajām skatuvēm, kuras regulāri aicinājušas Aleksandru Antoņenko uz operu iestudējumiem. Viena no viņa vizītkartēm opermūzikas pasaulē ir titulloma Džuzepes Verdi operā “Otello”.

Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies Andris Poga, kurš būs Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents, sākot ar 2021./2022. gada sezonu. Pēdējās sezonās viņš diriģējis daudzus vadošos pasaules orķestrus – Ziemeļvācijas Radio (NDR) Elbas filharmonijas orķestri, Ķelnes Radio simfonisko orķestri, Minhenes un Drēzdenes filharmoniķus, Berlīnes Vācu simfonisko orķestri, Leipcigas “Gewandhaus”, Cīrihes “Tonhalle” orķestri u. c.

No 27. līdz 31. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem Dzintaru koncertzālē klātienē norisināsies septītais “Jūrmalas festivāls”. Festivāla goda mākslinieks operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Ivetu Apkalni, Zandu Švēdi, Intaru Busuli, Laimu Vaikuli, Daumantu Kalniņu, Dināru Rudāni, Latvijas Radio Bigbendu, Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, diriģentiem Aināru Rubiķi un Andri Pogu, kā arī citiem māksliniekiem aicina uz grandiozāko vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē. Festivāla īpašais notikums – Maestro Raimonda Paula 85. gadu jubilejas svinību koncerts!

Jūrmalas festivāla koncertu apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgu vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikātu, kā arī personu apliecinošu dokumentu. Noteikumi attiecas arī uz bērniem.

Festivāls notiek pateicoties Jūrmalas pilsētas atbalstam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu