Elīna Garanča: "Mūsdienu demokrātijā, man liekas, nevienam vairs nav tiesību brīvi izteikties" (23)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Elīna Garanča
Elīna Garanča Foto: Jānis Škapars/TVNET

Intervijā LTV raidījumā "100 g kultūras" operdziedātāja Elīna Garanča skaidroja, kāpēc, viņasprāt, mūsdienu demokrātija ir apdraudēta. 

23. un 24. jūlijā Latvijas Nacionālajā teātrī notiks pasaulslavenā latviešu mecosoprāna Elīnas Garančas un komponista Raimonda Paula koncerts "Ja Tevis nebūtu…", kas ir iecerēts kā Maestro 85. jubilejas koncerts. Līdz šim, atrodoties Latvijā, Elīna Garanča ierauta mēģinājumu procesu, konferenču un interviju virpulī. Sarunā ar bijušo Latvijas Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni Garanča atklāti skaidroja savu attieksmi pret demokrātiju. 

"Mūsdienu demokrātijā nevienam nav tiesību brīvi izteikties. Tu esi pakļauts vai nu cenzūrai, ka tu neesi bijis seksuālo minoritāšu pareizajā jomā, tad tu nevari būt reliģiskajā jomā aizskarošs, tad tu nedrīksti runāt un jokot par blondīnēm, par sievietēm, par vīriešiem vai vienalga par ko. Tu vairs nedrīksti izteikties par ādas krāsu, par etnisko piederību.

Visa šī kontrole par to, kā tu vispār kaut ko pasaki vai kā tu kaut ko gribi no sevis dot, noņem vispār to informāciju, ko tu gribi pateikt. Vissvarīgāk tagad ir, kā tu to pasaki, nevis - ko tu vispār gribi pateikt.

Man liekas, ka tas ir tāds virziens, kurā mums visiem ir atņemtas balss tiesības, mēs tā kā tādas kazas vai aitas ar nodurtu galvu, mums vienkārši nodod virzienu tālāk un mēs, neskatoties ne pa labi, ne pa kreisi, to visu pieciešam un faktiski pat neprovocējam. Protams, ir jāskatās, kādā situācijā, ar kādiem izteicieniem, nevajag būt aizvainojošiem, bet man taču ir tiesības aizstāvēt to savu viedokli un pateikt, ko es domāju.

Nevajag jau būt rupeklim, nevajag jau spļaut cilvēkam sejā un aizvainot viņu tīši, bet man ir tiesības pastāvēt par savu viedokli un pateikt, ka es tam nepiekrītu.

Un es neesmu ne antiseksuāla, ne antipolitiska vai kaut kādā virzienā. Ne homofobiska, ne rozā, ne zila, ne lillā, nekāda, bet vienkārši tas ir tāds mans viedoklis. Nu, cilvēkam acīmredzot ir arī jāsaprot, kurā mirklī viņam ir jādistancējas un jāpasaka - tev ir tiesības pateikt to, ko tu domā," intervijā sacīja Garanča. 

Foto: informē par Elīnas Garančas un Raimonda Paula atkalsatikšanās koncertu

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu