Uz festivāla "Var! Būt!" skatuves - Matīss Čudars

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ģitārista Matīsa Čudara un bundzinieka Ivara Arutjunjana duets
Ģitārista Matīsa Čudara un bundzinieka Ivara Arutjunjana duets Foto: publicitātes

Jaunais pilsētas festivāls bez distances "Var! Būt!" 30. un 31. jūlijā norisināsies kultūrtelpā "Hanzas perons" un "Vasaras perona" terasē. 30. jūlijā uz “Hanzas perona” skatuves “Var!” uzstāsies arī džeza eksperimentētāju - ģitārista Matīsa Čudara un bundzinieka Ivara Arutjunjana - duets.

Cik liela nozīme ir iespējai atkal uzstāties festivālā ar klausītājiem klātienē un kā tieši šajā kontekstā visvairāk pietrūka?

Ticu, ka, tāpat kā viss dabā, arī cilvēks ir būtne, kuru gan acīm redzamajos, gan neredzamajos un Rietumu zinātnei pagaidām maz apgūtajos slāņos nevar nošķirt kā atsevišķu, pilnīgi pašpietiekamu vienību. Mana ikdiena, kā mūziķim un komponistam, arī pirms pandēmijas bija ļoti solidāra, tāpēc jau agrāk biju pamanījis, cik ļoti manai mentālajai un neizbēgami arī fiziskajai veselībai ir svarīga regulāra dalība sabiedrībā. Piedalīties tajā var visādi, taču viens no veidiem, kas manī izraisa vislielāko piepildījuma un pašvērtības apziņas sajūtu, ir, sniedzot klātesošam (!) cilvēkam muzikāli performatīvu pieredzi reālā, fiziskā telpā un veidojot enerģētisku saikni ar viņu. Tiešsaistes koncerti, lai cik tas būtu fantastisks cilvēces sasniegums, ir koncertpieredze, kas sakondensēta mazā, kantainā formātā ar tikai tādu informāciju, kādu spēj pārtranslēt dotajā situācijā izmantotās tehnoloģijas, un iepriekš minēto enerģijas apmaiņu man gan kā klausītājam, gan kā mūziķim nesniedz. Tāpēc esmu ļoti saviļņots par manu gaidāmo uzstāšanos festivālā “Var! Būt!”.

Vai pandēmijas izraisītās pauzes laikā sanācis pārdomāt līdzšinējo darbošanos un gūti kādi jauni secinājumi par turpmāko koncertdarbību?

Ir sanācis pārdomāt visu ko, bet jaunus secinājumus par turpmāko koncertdarbību neesmu izdarījis.

Ko gaidīt no jūsu uzstāšanās festivālā “Var! Būt!”?

Mūsu dueta muzicēšanas galvenais motīvs ir brīva improvizācija, dotajā laikā un telpā atrodot muzikālo materiālu - skaņas, ritmus, melodijas, krāsas utt., kas mums pašiem līdz atklāšanas brīdim ir bijušas nezināmas, un procesa laikā ļaut šim materiālam pašam par sevi kaut ko pastāstīt, tādējādi mūzikas laikā uzzinot kaut ko jaunu par sevi, par pasauli, par Visu un Neko. Šādam procesam vislabākais ir atvērts prāta stāvoklis, negaidot, ka koncertā dzirdēsim kaut kādas konkrētas notis un ritmus.

Kādus māksliniekus tu vēlētos ieraudzīt šādā jaunā pilsētas festivālā?

Pianistu Reini Zariņu.

Ko vasaras mūzikas un varbūt vēl citu māksliniecisko izpausmju festivālā VAR darīt un kam tur allaž būs BŪT?

Ļoti atkarīgs no mērķa, kā vārdā festivāls tiek rīkots. Taču vārds “festivāls” apzīmē svinības. Svinības, vismaz man, vienmēr ir bijis sociāls notikums, tāpēc festivālā allaž būs būt vismaz diviem cilvēkiem, kuriem festivāla mērķis (mūzika, motocikli, reliģija) ieņem dzīvē kaut kādu lomu, kuras eksistencei viņi vēlas veltīt savu laiku un enerģiju, tādējādi palīdzot šim mērķim turpināties.

Kādi ir tavi radošie tuvākās nākotnes plāni?

Augusta beigās došos uz Jeila Universitāti ASV studēt kompozīciju.

Novēlējums dažādas mūzikas cienītājiem un attiecīgi stilistiski eklektiskā festivāla “Var! Būt!” apmeklētājiem!

Pēdējā laikā vēroju asu un nereti naidīgu vārdu apmaiņu starp dažādi domājošiem indivīdiem, kas, manuprāt, neveicina veselīgu sabiedrības kopā eksistēšanu, jo sevišķi palūkojoties kaut pavisam nesenā vēsturē, kad kāda cilvēku grupa savu uzskatu dēļ bija vajāta, apdraudēta un fiziski un mentāli terorizēta. Cerībā, ka festivāls dos kaut nelielu ieskatu cilvēka domas un garīgo apvāršņu bezgalībā, novēlu tā apmeklētājiem praktizēt toleranci un noķert kaifu no katra apmeklētāja un mākslinieka unikālās savdabības.

Biļetes uz festivālu vēl nopērkamas bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu