Betons - materiāls, kas noveco ar cieņu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

Brīvdienu mājas "Casa na Caniçada" interjerā un eksterjerā izmantots betons un stikls, ko vietējā portugāļu arhitektūras studija "Carvalho Araújo" veidoja, lai māja organiski saplūstu ar meža ainavu.

"Casa na Caniçada" atrodas Viera do Minho, Bragas rajonā Portugāles ziemeļos, un tā ir celta blīvi mežainā apvidū blakus Kanisadas ūdenskrātuvei.

Iepriekš šajā vietā atradās pavirši projektēta un nekvalitatīva māja, kas tika nojaukta, lai atbrīvotu vietu trīsstāvu betona ēkai, ko projektēja "Carvalho Araújo".

Sākotnējā ēka kalpoja par piemēru jaunās mājas mērogam un proporcijām, lai pielāgotos tipiskajām telpām, kas nepieciešamas dzīvošanai vienģimenē.

Guļamistabas atrodas augšējā stāvā. Virtuve, ēdamistabas zona un dzīvojamā istaba izvietota apakšējos līmeņos.

Zemes slīpuma dēļ apakšējais līmenis daļēji ir iestrādāts kalna nogāzē. Plaši un gareni logi vidējā stāva telpu no abām pusēm vizuāli savieno ar mežu un paver skatu uz rezervātu.

Vērsta uz kalna nogāzi, ieeja mājā atrodas vidējā stāvā.

"Ainava un vieta ir šī projekta būtība," saka arhitekte Džoana Nunes. "Tika meklēti vienkārši risinājumi telpu un materiālu ziņā, lai sasniegtu to, ko ir grūti definēt vai izskaidrot..."

Pilnībā atvērtā plānojuma dzīvojamās telpas vienā galā ir liels kamīns, un pretējā kāpnes, kas savieno vidējo stāvu ar augšējo un apakšējo līmeni.

Ēkai ir vienkārša divslīpju jumta forma, un tā ir pilnībā izgatavota no neapstrādāta betona. Iegūtā bunkura tipa struktūra paplašina dabiskās vides piedāvāto aizsardzības sajūtu.

"Betona izvēle pastiprina brīvības jēdzienu, kas tika meklēts projekta definīcijā, ļaujot izveidot plašākas telpas," sacīja Nunes.

"Vienlaikus tas ir materiāls, kas iebilst pret šo brīvības jēdzienu tā stingrības un taupības dēļ būvniecībā. Tas ir materiāls, kuram nav nepieciešama apkope, kas noveco ar cieņu un viegli maskējas ainavā."

Ārēji betona slāņi monolītajiem paaugstinājumiem piešķir smalku tekstūru, savukārt ainavas plānošana, kas ietver lēzenas betona kāpnes, papildina galveno struktūru.

Mājas iekšpusē betona sienas, grīdas un griesti ir pulēti, lai izveidotu gludas virsmas, kas atspoguļo gan dabisko, gan mākslīgo gaismu un palīdz izgaismot telpas.

Augšējā stāvā zem slīpā jumta telpas centrā ir izvietotas četras mazas guļamistabas, abās pusēs ir tualetes un nelielas dušas telpas.

Stikla sienas ar aizkariem iekšpusē, nodrošina privātumu, vienlaikus saglabājot lielas, kopējas guļamistabas sajūtu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu