"Baltijas pērli" atklās Kirila Serebreņņikova "Petrovi ar gripu"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Petrovi ar gripu"
"Petrovi ar gripu" Foto: publicitātes

Festivāls "Baltijas pērle" šogad noritēs no 22. līdz 28. septembrim, tā atklāšanai izvēlēta režisora Kirila Serebreņņikova jaunākā filma "Petrovi ar gripu", kas pirmizrādi pieredzēja Kannu kinofestivālā, informē "Baltijas pērles" organizatori.

Filma uzņemta pēc Alekseja Saļņikova tāda paša nosaukuma romāna. Galvenajās lomās: Čulpana Hamatova, Jūlija Peresilda, Semjons Serzins, Jurijs Kolokoļņikovs un Ivans Dorns.

Kannu kinofestivālu apmeklējušo kritiķu rakstos lasām sajūsmas pilnas atsauksmes.

"Petrovi ar gripu" ir neordināra savā tehniskās un estētiskās drosmes demonstrēšanā un ietver Krievijā aizliegtus tēlus. Tās radikālums izpaužas atkāpēs no ikdienišķā reālisma normām… Tematiski atgādina brāļu Koenu dziļo ieslīgšanu Bārtona Finka radošā darba nomocītajā psihē – esības bezjēdzības galējā izpausme. Nenoliedzami, filma ir brīnišķīgs kinomākslas paraugs, arī izcils vingrinājums stila ieturētībā – izmantota meistarīga tehnika, lai uzbruktu visiem maņu orgāniem.

Operators Vladislavs Opeljancs saņēma Kannu kinofestivāla Augstākās tehniskās komisijas īpašo balvu par virtuozi paveikto darbu, kas piespiež skatītāju līdz niansei izjust filmas personāžu drudža vīzijas. "Kinokameras kustība filmā nodrošina jaudīgi aizraujošu pieredzi," atzīmēja "Baltijas pērles" rīkotāji.

Kirils Serebreņņikovs.
Kirils Serebreņņikovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Detalizēta informācija par filmu programmu pieejama interneta vietnē www.balticpearl.lv. 

Jau ziņots, ka režisors Kirils Serebreņņikovs, kurš pērn tika notiesāts par krāpšanu, atlaists no amata Maskavas Gogoļa centra teātrī. Daudzkārt godalgotais režisors Serebreņņikovs, kurš iestudējis teātra izrādes arī Latvijā, tika aizturēts 2017. gada augustā. Politiski motivētā apsūdzībā bija teikts, ka viņš kopā ar līdzdalībniekiem piesavinājies 129 miljonus rubļu (1,44 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem.

Režisors gandrīz divus gadus pavadīja mājas arestā, no kura tika atbrīvots 2019. gada aprīlī.

Nedēļu pirms atbrīvošanas režisoram tika piešķirta Krievijas Kinematogrāfijas mākslas akadēmijas nacionālā prēmija "Nika" par filmu "Ļeto" ("Vasara"), kas vēsta par rokmūziķi Viktoru Coju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu