Tartu gliemežu tornis: postmoderns spirālveida veltījums mūžībai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/tarmohaud

Igaunijā tā dēvētais gliemežu tornis nav parasts monolīts debesskrāpis. 23 stāvu augstceltnē, kas tika uzcelta 2008. gadā Tartu, atrodas dzīvojamie dzīvokļi un biroji. Tās tinuma struktūra ir līdzīga gliemeža čaulai, ko rotā neregulāri ģeometrisku formu logi.

Spirālveida dizains neaprobežojas tikai ar ēkas ārpusi - tas ietekmē visu struktūru. Ēkai ir unikālas radiālās sienas, un dzīvokļi ir izvietoti ap centrālo kodolu. Dizains tika plānots, lai palielinātu telpu un nodrošinātu, ka no katra dzīvokļa paveras skats uz Tartu panorāmu un tuvējo Emajegi upi.

Papildus uzkrītošajam dizainam spirālveida struktūrai ir arī simboliska nozīme: saskaņā ar "Kunnapu & Padrik Architects", projekta veidotājiem, ēka simbolizē mūžību. "Spirālveida formas rodas dabā - no galaktikām debesīs līdz viesuļvētrām," skaidro arhitekti.

"Spirālveida motīvs aizsākās neolīta periodā, un tas ir saistīts ar nāves vai pārdzimšanas idejām. Spirāle vienmēr ir bijusi dzīvības attīstības simbols. Tas norāda, ka dzīve attīstās no punkta un griežas ap to, nepārtraukti pieaugot," norāda "Kunnapu & Padrik Architects".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu