Pirmatskaņojumu piedzīvojis Pētera Vaska vijokoncerts "Vakara gaismā"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Normunds Šnē
Normunds Šnē Foto: Anete Rūķe

Ceturtdien, 9. septembrī, Koncertzālē "Cēsis", klausītāju aplausu un ovāciju dāsni apveltīts, izskanējis pasaulē zināmākā latviešu komponista Pētera Vaska Otrā vijolkoncerta "Vakara gaismā" Latvijas pirmatskaņojums.

Britu vijolnieka Hugo Tičati, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un diriģenta Normunda Šnē lasījumā skanēja gan jaundarbs, gan Vaska garīgo domubiedru – Arvo Perta, Jana Sibeliusa un Henrika Gurecka mūzika.

Savu Otro vijolkoncertu Pēteris Vasks rakstījis Zviedrijā mītošajam britu vijolniekam Hugo Tičati, par kuru komponists saka:

"Mums ir gara radniecība, arī Hugo tic, ka mūzika palīdzēs saturēt pasauli līdzsvarā. Izcils vijolnieks, turklāt tāds, kuram sūtība svarīgāka par karjeru."

Pēteris Vasks publikā
Pēteris Vasks publikā Foto: Anete Rūķe

Vijolkoncerta pasūtinātāji ir orķestris O/MODƏRNT, Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Zviedrijas kamerorķestris, Dānijas Nacionālais jaunatnes ansamblis un Ostrobotnijas kamerorķestris un tā pasaules pirmatskaņojums notika 2021. gada 16. jūnijā Stokholmā, kurā Hugo Tičati muzicēja kopā ar paša vadīto orķestri O/MODƏRNT.

Pēteris Vasks ar lielu nepacietību gaidīja jaundarba atskaņojumu Latvijā, ko piedzīvojām Koncertzālē “Cēsis” un tiešraidē Latvijas radio 3 “Klasika”. Cēsīs vijolkoncerts “Vakara gaismā”, skanēja paša Hugo Tičati lasījumā, bet šoreiz kopā ar mūsu izcilo kamerorķestri Sinfonietta Rīga diriģenta Normunds Šnē vadībā.

Koncerta pirmajā daļā spožā meistarībā un izjustā sniegumā uzmirdzēja kamerorķestris Sinfonietta Rīga, atskaņojot Arvo Perta, Jana Sibeliusa un Henrika Gurecka darbus. Savukārt, otrajā daļā klausītāji koncertzālē un pie radio aparātiem piedzīvoja emocionālo un piepildīto Pētera Vaska "Vakara gaismā" atskaņojumu, pēc kura zāli pāršalca nedalīts prieks un saviļņojums, ar stāvovācijām atkal un atkal sveicot komponistu, solistu un orķestri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu