"Man privāti raksta, ka esmu izdzimtenis." Mākslinieks Kristians Brekte par saņemto negāciju (40)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube

Mākslinieks Kristians Brekte, kura murālis "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40. vidusskolas sienas sabiedrībā izraisīja asu viedokļu vētru, atklājis, ko domā par saņemtajam negācijām. 

Viesojoties raidījumā "Dž. Spot" pie Dž. Dž. Džilindžera un Ievas Adamss, viņš atbildēja uz jautājumu, vai viņu aizskar daļas sabiedrības negācijas un nosodījums.

"Es tam stāvu pāri. Es tur baigi neiedziļinos tajos komentāros. Protams, man privāti raksta, ka es tur esmu izdzimtenis, un vēl kaut ko... Protams, žēl, ka vēl iesaista manu ģimeni. (..) Es saprotu, ka ir cilvēki, kuri negrib iedziļināties daudzās lietās. (..) Es pieņemu, ka dzīvoju tādā sabiedrībā un, tā kā aizstāvu savu glezniecības cunfti, tad man ir jāstāv tam pāri, un viss," raidījumā norādīja Brekte.

Tāpat mākslinieks uzsvēra: "Es tā ar simtprocentīgu jaudu nekad nevienu savu darbu neesmu taisījis kā tādu apzinātu provokāciju."

Atgādinām, ka sabiedrībā plašas diskusijas izraisījis gleznotāja Kristiāna Brektes darbs - veltījums dižgarei Džemmai Skulmei. Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējos gadu desmitos, ir radījis unikālu mākslas darbu. Izmantojot Skulmes radītos meiteņu tēlus no gleznu sērijām "Atgriešanās" un "Modelis", Brekte turpina naivo estētiku un raugās uz "modeļiem" veidos, kas raksturīgi pašam māksliniekam.

Pati Skulme savulaik izteikusies ļoti atzinīgi par Brekti kā mākslinieku.

1. septembrī vandaļi Brektes darbu sabojāja, aptraipot ar krāsu vienu no tēliem. Fonds "Mākslai vajag telpu" par šo nodarījumu jau vērsīsies Valsts policijā.

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu