Ar jaunu koncertprogrammu "Lielajā dzintarā" viesosies Ksenija Sidorova

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ksenija Sidorova
Ksenija Sidorova Foto: publicitātes

Uz jaunu programmu — dziļi cilvēcīgu un teju intīmu sarunu, kurā sārti čigāniskos segidiljas ritmus un liesmojoši spējos tango pavērsienus nomainījuši sulīgāki pasteļtoņi, savu uzticamo klausītāju ielūdz akordeona spēles dīva Ksenija Sidorova.

Īpaši veidotā koncertprogramma "Starp sapņiem un nomodu" sestdien, 30. oktobrī, plkst. 19.00 tiks atskaņota Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Akordeona dīvu uz skatuves pavadīs "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets un kontrabasists Jānis Stafeckis.

Ksenija Sidorova ir viena no pasaulē ievērojamākajām akordeona spēles virtuozēm, un viņas gudri izsvērtās, rūpīgi veidotās programmas ļāvušas līdz šim par tautas mūzikas instrumentu dēvēto akordeonu novērtēt un iepazīt pavisam neizzinātā skaņu gammā.

Aizvadītā gada refleksijās un pārdomās izauklētā programma "Starp sapņiem un nomodu" piedāvās visai plašu autoru loku, iepazīstinot ar itāļu akordeonistu un komponistu Pjetro Rofi un Kijevā dzimušo mūsdienu skaņradi Sergeju Akhunovu, kura muzikālā izteiksme ir visai radniecīga Ņujorkas minimālistu leksikai, ļaujot izbaudīt divu izcilu virtuozu – Doņeckas Valsts Mūzikas konservatorijas bajāna katedras vadītāja un komponista Artjoma Ņižņika un reiz Latvijā koncertējušā krievu balalaikas Paganīni – Alekseja Arhipovska svaigās oriģinālkompozīcijas.

Ksenija Sidorova
Ksenija Sidorova Foto: publicitātes

Akordeona versijā izskanēs fragments no amerikāņu minimālisma klasiķa Filipa Glāsa Glassworks, kā arī vairāki spāņu komponistu klavierminiatūru pārlikumi klavierēm. Refleksiju noskaņās klātesošas būs arī ievērojamā argentīnieša Astora Pjacollas tēmas no albuma “Pjacollas atspulgi”; tas ieskaņots pandēmijas laikā Madridē un veltīts Astora Pjacollas simtgadei, kā arī līdz šim Ksenijas Sidorovas lasījumā reti dzirdētā ģēnija – Johana Sebastiāna Baha mūzika.

Par saviem skatuves partneriem Ksenija Sidorova izraudzījusies Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu: Kristiānu Krūskopu, Agnesi Kanniņu, Artūru Gaili un Kārli Klotiņu, kā arī kontrabasistu Jāni Stafecki.

VIDEO: Ksenija Sidorova "J. S. Bahs Adagio no Koncerta re minorā BWV 974":

Ksenija Sidorova ir klasiskā akordeona spēles vēstnese pasaulē. Viņai kaislīgi tīk rādīt instrumenta plašās iespējas. Mūziķes plašais repertuārs sniedzas no Baha līdz Pjacollam, no Jefrema Podgaica un Vāclava Trojana līdz Erki Svenam Tīram un Žoržam Bizē, nemaz neskaitot īpaši viņai jaunradītus skaņdarbus un kamermūzikas paraugus. 

Akordeoniste mācījusies Rīgas 1. mūzikas skolā, pēc tam studējusi Lielbritānijā, ieguvusi maģistra grādu ar izcilību Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijā. Kļuvusi par vairāku konkursu uzvarētāju Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Itālijā. 2016. gadā noslēgusi līgumu ar prestižo mūzikas ierakstu kompāniju Deutsche Grammophon, kas izdevis Sidorovas disku Carmen. 2021. gada rudenī Ksenija Sidorova kļuva par pirmo akordeonisti prestižā festivāla "BBC Promenāde" vēsturē, kura uz Karaliskās Alberta zāles skatuves kāpusi solistes ampluā.

Ksenija Sidorova
Ksenija Sidorova Foto: publicitātes

Koncerts vienā daļā, norises ilgums: aptuveni 1 stunda 20 minūtes. 

Koncertu var apmeklēt tikai personas, kuras ir vakcinējušās pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā ir pārslimojušas Covid-19 infekciju. Apmeklētājiem līdz 12 gadu vecumam jāuzrāda sertifikāts, kas apstiprina infekcijas pārslimošanu, bet apmeklētājiem, kuri vecāki par 12 gadiem, jāuzrāda sertifikāts, kas apstiprina infekcijas pārslimošanu vai vakcināciju.

Apmeklējot pasākumu, katram apmeklētājam pie ieejas jāuzrāda drošības līmenim atbilstošs Covid-19 digitālais sertifikāts, personu apliecinošs dokuments un pasākuma ieejas biļete. Pasākuma apmeklējuma laikā nav jālieto sejas aizsargmaska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu