Liepājas teātris Rīgā rādīs "Dēmōnu" un "Šekspīru"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dēmōns
Dēmōns Foto: Justīne Grinberga

Novembra vidū Liepājas teātris dosies uz Rīgu, lai Latvijas Nacionālajā teātrī parādītu savus spilgtākos iestudējumus, kurus novērtējuši gan skatītāji, gan profesionāļi.

13. novembrī plkst. 18:00 skatītāji varēs noskatīties režisora Viestura Meikšāna veidoto iestudējumu "Dēmōns", kas veidots pēc krievu romantisma dzejnieka Mihaila Ļermontova poēmas un ir viena no šī gada "Spēlmaņu nakts" konkursa izrādēm.

Poēmu "Dēmons" M. Ļermontovs izstrādāja visu savu neilgo mūžu. Tajā viņš risina stāstu par izraidīto eņģeli, kurš spiests pavadīt savu esību vientulībā un naidā, līdz negaidīti iemīl skaisto meiteni Tamāru. Viņa nespēj pretoties Dēmona valdzinājumam.

Vēstījumu, kuram raksturīga izsmalcināta dzejas valoda un vareno Gruzijas kalnu tēlojumi, režisors V. Meikšāns veidojis ciešā sadarbībā ar mākslinieci Moniku Pormali. "Dēmōns" ir ļoti vizuāla izrāde, kuras viens no centrālajiem struktūrelementiem ir arī mūzika, kam ir izšķiroša nozīme vēstījuma asociatīvajā un emocionālajā uztverē. Īpaši šim iestudējumam radīto komponista Matīsa Čudara mūziku izrādes laikā dzīvajā izpildījumā atskaņo džeza trio “Auziņš - Čudars - Arutyunyan”, tādējādi mūzika cieši mijiedarbojas ar skatuvisko darbību.

Matīss Čudars
Matīss Čudars Foto: publicitātes

"Šī nu reiz ir izrāde, kurai vajag ļauties. Apmēram tā, kā klausoties džezmeņu saspēli, — iešūpojoties kopējā ritmā, jau iepriekš nojaušot un izbaudot, kā mūziķi pārtvers cits no cita improvizāciju, kā viena krāsa paspilgtinās nākamo. Izrādes īstais kodols ir aktieri Egons Dombrovskis un Anete Berķe. Sākumā kā ēnas un balsis. Izrāde ir arī audiāla bauda — Egons Dombrovskis lasa Ļermontova dzeju lieliskā Jāzepa Osmaņa tulkojumā un bez mazākās spēlēšanās ar izteiksmēm vai krāsām, tikai ar pilnīgu domas skaidrību uzbur kalnus, debesis, ainavas un notikumus," pēc izrādes noskatīšanās rakstījusi teātra kritiķe Edīte Tišheizere.

Savukārt 14. novembrī plkst. 18:00 skatītājus sagaida pagājušā gada "Spēlmaņu nakts" balvas labākā lielās formas izrāde – režisora Elmāra Seņkova veidotais iestudējums "Šekspīrs".

Izrādē ir daudz asiņu, daudz melna humora un vēl vairāk līķu, kā jau Šekspīra lugās tas ierasts. Izrāde par to, kā cilvēki manipulē cits ar citu, kā viltus informācija maina situāciju un kāds pārējos allaž tur sev ērtā pavadā. Aust rīts. Mostas varenie, kroplie, mīlošie un aizvainotie, mostas varaskāre, vēlme atriebties un sirdsapziņas mokas… Aust rīts. Nu, vai pasaule nav skaista?

Galveno – Ričarda III lomu atveido Inese Kučinska, kas par lomu saņēmusi "Spēlmaņu nakts" gada aktrises balvu, savukārt teātra kritiķe Līga Ulberte par viņas darbu rakstījusi: "Ineses Kučinskas spēja ārēji transformēties Ričarda lomā ir sajūsminoša – smagos zābakos kājas uz iekšu likdama, caur pieri glūnēdama, šī būtne izskatās kā zaudējusi dzimumu, apsēsta un biedējoša. Ļoti izteiksmīga, fascinējoša maska, no kuras grūti novērsties."

Biļetes uz abiem iestudējumiem jau pieejamas teātru un visās "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, kā arī elektroniski www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu