Manska filma "Gorbačovs. Paradīze" nominēta Āzijas un Klusā okeāna kino balvai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Gorbačovs. Paradīze"
"Gorbačovs. Paradīze" Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijas filma "Gorbačovs. Paradīze" (rež. Vitālijs Manskis), kuras nacionālā pirmizrāde notika 26. augustā Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", ir viena no piecām dokumentālajām filmām, kas dokumentālo filmu kategorijā nominēta 14. Āzijas un Klusā okeāna kino balvai (Asia Pacific Screen Awards, APSA) jeb tā dēvētajam Āzijas Oskaram, informē filmas veidotāji.

Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 11. novembrī, Austrālijā

Filmas pasaules pirmizrāde notika 2020. gada nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Filma ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta vairākos starptautiskos festivālos - Tallinn Black Nights (Igaunija), Hong Kong IFF u.c.

Filma stāsta par vīru, kura izraisītās pārmaiņas mainīja pasauli. Viņš bija atklātības (Glasnostj) un pārbūves (Perestroika) arhitekts, viņš nojauca Berlīnes mūri. Taču viņš arī noklusēja Černobiļas avāriju, viņš apspieda Tbilisi un Baku protestētājus. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā, un paša tauta viņu tagad par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Mihailam Gorbačovam reiz būs pieminekļi visā pasaulē. Kaut kur jau ļoti drīz, kaut kur – piemēram, Krievijā – paies daudz gadu, pirms radīsies apjausma par to, ko paveicis šis cilvēks. Bet es gribēju, lai aiz bronzas vai marmora vēsuma būtu ieraugāms cilvēks, kurš gribēja padarīt pasauli labāku. Tieši ar šo motivāciju mēs ilgi pierunājām no dzīves nogurušo 90 gadus veco sirmgalvi ielaist mūs viņa vientulības un brīvības pasaulē."

“Gorbačovs. Paradīze” ir studiju Vertov (Latvija) un HypermarketFilms (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska.

Filma tapusi sadarbībā ar TV kanāliem Arte un Настоящее время un Čehijas televīziju. Finansiāli filmas veidošanu atbalstīja Latvijas Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

Filmas reklāmas rullītis: 

Gorbačovs. Paradīze (kt) from Ilze Pelnena on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu