Lāčplēša dienā LTV demonstrēs filmu "Dvēseļu putenis"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dvēseļu putenis"
"Dvēseļu putenis" Foto: publicitātes

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Latvijas Televīzija skatītājiem piedāvās patriotisku programmu – īpaši atceres dienai veltītu ziņu speciālizlaidumu, dokumentālo filmu ciklu, vēsturisko kara drāmu “Dvēseļu putenis”, kā arī pirmizrādi koncertuzvedumam “Mūsu zeme. Mūsu tauta”.

Rītu plkst. 9.00 LTV1 iesāks dievkalpojuma tiešraide no Doma baznīcas. Tajā svētrunu teiks Nacionālo bruņoto spēku virskapelāne Estere Pumpura. Latvijas armijas karavīrus un sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīrus uzrunās Latvijas Republikas Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Plkst. 18.20 skatītājiem būs iespēja vērot Lāčplēša dienas ziņu speciālizlaiduma tiešraidi, kuru vadīs Ilze Dobele un Gundars Rēders. Tiks pārraidīta NBS ziedu nolikšana Brāļu kapos, piemiņas brīdis, atbilstoši epidemioloģiskajām prasībām, kā arī vairāki Ziņu dienesta žurnālistu atceres dienai veltīti sižeti un intervijas.

Ilze Dobele un Gundars Rēders
Ilze Dobele un Gundars Rēders Foto: publicitātes

Tāpat arī tiks rādītas divas režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas. Viena no tām plkst. 10.05 “Astoņas zvaigznes” (2017), atklājot faktus par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Savukārt plkst. 11.55 tiks demonstrēta filma “Mans zelts” (2020), kurā, meistarīgi izmantojot animāciju, unikālus arhīvu kadrus un fotogrāfijas, kā arī laikabiedru stāstīto, atklāsies emocionāls vēstījums par latviešu karotspēju, kas caurvijusi citu varu vadītos konfliktus Latvijas vēsturē, palīdzējusi uzvarēt Latvijas Neatkarības karā un starpkaru periodā izveidot spēcīgu Latvijas armiju, devusi pārliecību nostāties uz barikādēm un atjaunot bruņotos spēkus 90. gados.

«Astoņas zvaigznes»
«Astoņas zvaigznes» Foto: kadrs no filmas

Vakara izskaņā plkst. 19.30 pirmizrāde būs aizraujošai dokumentālai filmai “Neatstāj pēdas” (2021), rež. Ieva Stade, scenārija autore Eva Johansone. Tās galvenie varoņi ir deviņi jaunieši, kuri dodas dabā, lai piedzīvotu un uzzinātu ko jaunu: Kā krāmēt pārgājiena somu? Kā orientēties purvā? Kā pareizi iekurināt ugunskuru? Filma atklāj jauniešu attieksmi un emocijas, domājot par vidi Latvijā un pasaulē.

Plkst. 20.50 tiks rādīta viena no pirmajām padomju laikos uzņemtajām filmām, kurā godīgi tiek runāts par latviešu tautas sarežģīto vēsturi – “Strēlnieku zvaigznājs” (1982), rež. J. Podnieks. Filmas uzņemšanas laikā – 80. gadu sākumā – dzīvi bija ap 300, vecumā no 80 līdz 100 gadiem. Šodien vairs nav neviena no viņiem. Filma apkopo unikālu vēsturisku materiālu, kam līdzīga nav bijis un nu jau arī nebūs.

Savukārt plkst. 22.00 tiks rādīta vēsturiskā kara drāma “Dvēseļu putenis” (2019), rež. Dzintars Dreibergs. Vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Muzikālam atceres mirklim plkst. 15.55 Latvijas televīzija pirmizrādīs koncertuzvedumu “Mūsu zeme. Mūsu tauta”. Ieraksts veikts Zemessardzes 30. gadadienas svinību laikā Jelgavas pils iekšpagalmā 2021. gada 21. augustā. Koncertuzvedumā piedalās Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris “Stars”, deju kopa “Bramaņi”, grupa “Dobeles zemessargi”, atzinību ieguvušie solisti – zemessargi Luīze Krasta, Jānis Igaunis un Atis Ieviņš, viessolisti Antra Stafecka, Emīlija Pavlovska un Jānis Stībelis, jaunā soliste Andika Laima Karele, kā arī repa mākslinieks R.2.R.S., kurš pārstāv repa apvienību “Kreisais krasts”, bet ikdienā ir Militārās policijas karavīrs. Mākslinieciskie vadītāji – Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks, kapteinis Andis Karelis un komponiste, aranžētāja, vecākā zemessardze Inga Meijere. Koncertuzveduma režisors ir Valdis Pavlovskis, to vada aktieris zemessargs Gundars Silakaktiņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu