Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Ivars Šteinbergs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ivars Šteinbergs
Ivars Šteinbergs Foto: publicitātes

Par Ojāra Vācieša literārās prēmijas laureātu kļuvis dzejnieks Ivars Šteinbergs par savu pirmo dzejas krājumu "Strops", ko klajā laidusi izdevniecība "Neputns". Laureātam prēmiju 1000 eiro apmērā piešķir Ādažu novada dome.

Literārās prēmijas ieguvēju tradicionāli paziņo 13. novembrī, Ojāra Vācieša dzimšanas dienā. Šogad uzvarētājs tika nosaukts īpašā videoierakstā, ko publiskoja Ādažu novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību.

2021. gadā Vācieša literārajai prēmijai tika pieteikti 16 dzejoļu krājumi. Pretendentus varēja izvirzīt grāmatu apgādi, laikrakstu un žurnālu redakcijas, kultūras institūcijas, valsts un sabiedriskas organizācijas.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrija šādā sastāvā: pašvaldības domes deputāte Daiga Mieriņa, Ādažu Vēstures un mākslas galerijas vadītāja Elita Pētersone, dzejnieks Aivars Krūkliņš, Ojāra Vācieša muzeja direktore Ieva Ķīse, Carnikavas pamatskolas pedagoģe Ilze Vāciete un 2020. gada Ojāra Vācieša literārās prēmijas ieguvējs 2020. gadā Jānis Hvoinskis.

"Labs dzejolis vienmēr būs tāds, kurā ielikta patiesība," 

saka 2021. gada Ojāra Vācieša literārās prēmijas ieguvējs Ivars Šteinbergs.

Iepriekšējā gada laureāts un viens no žūrijas locekļiem Jānis Hvoinskis atzīst, ka iesniegtos darbus lasījis vairākkārt: "Katru no 16 iesniegtajiem krājumiem lasīju divas reizes. Pārsteidzoši bija tas, kā mainījās domas par krājumiem, lasot tos otro reizi. Daži, kuri iesākumā likās interesanti, otrajā reizē neraisīja interesi, toties citi, otrreiz lasot, it kā atklājās jaunā veidā. Galvenais vērtēšanā bija nodalīt krājuma dzeju no autora personības, par pārsteigumu pašam, tas izdevās samērā viegli. Vēl bija jāspēj vērtēt viss krājums pilnībā, ne tikai atsevišķi labi dzejoļi. Vērtēju arī krājuma kompozīciju, vai tas veidoja kopuma noskaņu un kompozīciju, nevis tikai atsevišķus, kopā saliktus dzejoļus."

Ojāra Vācieša literārās prēmijas piešķiršana ir kļuvusi par stabilu un izcilu kultūras tradīciju novadā, pateicoties carnikaviešiem, kuri rūpējušies par dzejas balvas pasniegšanu un lolojuši šo tradīciju ilgu gadu garumā. Dzejai jābūt izzinošai un cilvēku pārveidojošai, neaprobežojoties vien ar to, kas ir, bet tiecoties arī uz to, kas vēl varētu būt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu