Kuldīgas novadā valsts svētkus svinēs ar koncertu un izgaismotām ēkām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Republikas proklamēšanas dienu valstī noteikto ierobežojumu dēļ Kuldīgas novadā šogad atzīmēs ar tiešsaistes koncertu un vairāku vecpilsētas ēku izgaismošanu Latvijas karoga krāsās.

Novads svētku rotā

Kuldīgā, Skrundā un novada pagastos izvietoti patriotiskā noskaņā veidoti rotājumi. Tradicionāli Kuldīgā, skvērā pie Pilsētas laukuma 2. nama, ierīkots svētku fotostūrītis, kur ikviens aicināts iemūžināt sevi svētku noskaņā.

Trīs vakarus (17., 18. un 19. novembrī), dodoties pastaigā pa Kuldīgu, varēs priecāties par sarkanbaltsarkanās gaismās izgaismoto Adatu torni Liepājas ielā, Kuldīgas jauno rātsnamu un Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijas ēku Pils ielā, pie vecā ķieģeļu tilta pār Ventu.

Dodoties pastaigā, cilvēki aicināti apskatīt arī pēc arhitektes Zaigas Gailes biroja projekta veidoto piemiņas plāksni par Latvijas brīvību kritušajiem karavīriem. Tā atrodas Kuldīgā, Liepājas un Kalpaka ielas stūrī, skvērā blakus topošajai Kuldīgas mākslas un radošā klastera ēkai. 

Skvēriņā piemiņas plāksni ieskauj astoņas ābelītes, kas pavasarī ziedēs baltiem ziediem, kas simbolizē latviešu strēlnieku sapni par brīvu Latviju, bet rudenī to sarkanie ābolīši simbolizēs augļus, ko latviešu strēlnieku pašaizliedzīgā varonība mums devusi. Vēl šeit uzplauks baltu ziedu pļava, kas simbolizēs sniega klāto Ložmetējkalna apkārtni, kur krita latviešu strēlnieki.

Savulaik, 1935. gada 12. maijā, Latviešu veco strēlnieku biedrības Kuldīgas nodaļa ielika pamatakmeni piemineklim, kas tā arī netika izveidots. Pamatakmens ir saglabājies līdz mūsdienām. Pirms vairākiem gadiem pašvaldībā vērsās atsevišķi Kuldīgas iedzīvotāji, rosinot veidot idejisku brīvībai veltītu vides objektu, kas nebūtu saistīts ar vienu konkrētu laika posmu Latvijas atbrīvošanas cīņu vēsturē, bet ietvertu sevī ideju par Latvijas brīvību, kuras dēļ arī kuldīdznieki ir cīnījušies dažādos laika posmos.

Svētku koncerts – vietējo mākslinieku dāvana

Latvijas Republikas proklamēšanas dienu 18. novembrī 19.00 Kuldīgas novadā atzīmēs ar svētku koncertu, kas būs skatāms tiešsaistē Kuldīgas un Skrundas TV youtube.com kanālā, kā arī Kuldīgas un Skrundas TV facebook.com kontā. Tā būs vietējo mākslinieku dāvana svētkos. Koncerts sāksies ar Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas Ingas Bērziņas sveicienu iedzīvotājiem. Pēc tam gan ģimenes pie svētku galda, gan strādājošie dienestu kolektīvi, gan tālumā esošie kuldīdznieki varēs svinēt svētkus, vērojot tieši viņiem sagatavoto koncertprogrammu.

Tiešsaistes koncertu organizē pašvaldības Kultūras nodaļa, koncerta māksliniecisko programmu veido E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas direktore Andra Zvejniece, un tajā apvienojies kupls pulks mākslinieku no Alsungas, Skrundas un Kuldīgas – Agate Dembovska, Andra Zvejniece, Inese Krūmiņa, Evija Vēbere, Katō, Rūta Ķergalve, Dita Ņuņēvica, Artis Šimpermanis, Juris Lipsnis, Miks Akots, Pēteris Ozoliņš, Jurģis Galiņš, Toms Mikāls, Andis Groza, Justs Ūdris, Kārlis Neimanis, Zigurds Turss, jauniešu apvienība “Discreet” un citi.

Katō
Katō Foto: Anna Larkina

Savukārt Zemessardzes 4. Kurzemes bataljons valsts svētkos aicina uz izzinošu un saturīgu brīvā laika pavadīšanu, ar auto apceļojot un iepazīstot dažas no ar Latvijas militāro vēsturi saistītajām vietām Kuldīgas un Saldus novadā. 

Norises Skrundā un pagastos

Dažādas svētku norises paredzētas arī Skrundā un novada pagastos. Ēdolē 18. novembrī tiks izgaismota pagasta pārvaldes ēka un baznīca, kā arī noskaņai skanēs svētku mūzika. Iedzīvotāji ar svecēm aicināti veidot kopēju gaismas ceļu un latviskās zīmes. 18. novembrī 18.00 – dzejkoncerts “Latviju mīlot”, aktrise Sigita Pļaviņa un ģitārists Māris Kupčs.

Kabilē 18. novembrī par godu Latvijas Republikas Proklamēšanas gadadienai izgaismosim Latviju – Kabili kopā. Izgaismosim un ietērpsim savu māju logus, pagalmus svētku rotā.

Laidos 17. novembrī 17.00–21.00 Laidu pagasta pārvalde aicina iedzīvotājus un viesus atzīmēt Latvijas dzimšanas dienu ar pastaigu Laidos, daudzdzīvokļu māju iekšpagalmā, izbaudot gaismu instalāciju “Caur pagātni uz nākotni”. Būs iespēja zīmēt ar jūras smiltīm, veidojot kopīgu, interaktīvu smilšu animācijas projekciju.

Nīkrācē svētki ar sportiskām aktivitātēm. 18. novembrī 12.00 “Izskrien Latviju Nīkrācē!” Starts pie gājēju pārejas Dzeldas centrā. Reģistrācija no 11.40 pie Atpūtas centra. 18. novembra vakarā no 18.00 pie Nīkrāces atpūtas centra norisināsies tradicionālā svecīšu iedegšana Latvijas kontūras formā. 

Skrundā 17. novembrī 19.00 tiešsaistē, youtube.com vai facebook.com platformās, valsts svētku tiešraides koncerts no Skrundas kultūras nama. Muzicēs grupa “Pērkons”.

Īpašie viesi - grupa "Pērkons" .
Īpašie viesi - grupa "Pērkons" . Foto: Ivars Soikāns/LETA

Patriotu nedēļa bibliotēkās

No 15. līdz 18. novembrim, Kuldīgas novada bibliotēkas atzīmēs Patriotu nedēļu. Lai šajā laikā saliedētos, neskatoties uz dažādiem ārējiem apstākļiem, Kuldīgas novada bibliotēkas piedāvā izzinošu tiešsaistes sarunu ciklu “Vai tu zināji?”. Facebook tiešraidēs aicināti visi pieslēgties novadniekus dažādām bibliotēkām, lai iepazītu un uzzinātu jaunus, varbūt pat nekad nedzirdētus faktus par mūsu novadu, tā cilvēkiem, notikumiem un vietām. Tiešraidēs būs iespēja arī padalīties ar savām zināšanām vai jautājumiem par konkrēto tēmu.

Muzeja apmeklējums un virtuālais piedāvājums

Svētku nedēļā no 16. novembra apmeklētājiem atkal pieejama Kuldīgas novada muzeja izstāžu un ekspozīciju ēka Kuldīgā, Pils ielā 5. Muzeja apmeklējums iespējams, uzrādot derīgu sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Muzejs atvērts katru dienu, izņemot pirmdienas. 17. un 18. novembrī muzeja izstāžu un ekspozīciju ēka būs atvērta no 10.00 līdz 17.00.

Muzejā līdzās pamatekspozīcijai apskatāma iedvesmojošā tēva un meitas kopizstādē apskatāmas Imanta Kristovska radītās fotogrāfijas un mākslinieces Ellas Kristovskas-Mediņas gleznas. Izstādē aplūkojamie darbi rosina novērtēt mirkļa burvību un trauslumu. Vairāk:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu