Latviešu kamermūzikas darbi un jaundarbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ieva Parša
Ieva Parša Foto: Jānis Porietis

Jau šo svētdien, 28. novembrī, sagaidāma virkne jaunu latviešu komponistu darbu atskaņojumu, kurus iestudē dziedātāja Ieva Parša, pianists Aldis Liepiņš un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets.

Darbi un jaundarbi tiks atskaņoti Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē koncertā “Pauls Dambis un viņa kompozīcijas skola”, kas veltīts komponista 85. gadu jubilejai.

No Paula Dambja kompozīcijas skolas pārstāvjiem programmā iekļauti Leona Amoliņa, Selgas Mences un Ilonas Breģes skaņdarbi. Ievas Paršas un Alda Liepiņa interpretācijā pirmo reizi skanēs Leona Amoliņa cikls ar Broņislavas Martuževas tekstiem balsij un klavierēm, sacerēts 2020. gada nogalē. Ciklā četras dziesmas: “Dievišķais”, “Tu izdejoji likteni”, “Atmiņas”, “Vairs Tevi nemeklēju”. Jaunā versijā, apvienojot balsi un stīgu kvartetu, tiks atskaņota 2021. gadā radītā Ilonas Breģes kompozīcija “Es runāt gribētu tik klusi…” ar Māras Zālītes dzeju, oriģinālā komponēta balsij un ērģelēm.

Pauls Dambis
Pauls Dambis Foto: publicitātes

Selgas Mences Stīgu kvartets pirmatskaņojumu piedzīvoja 2012. gada martā, kad Spīķeru koncertzālē to spēlēja kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets. 28. novembrī Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē būs darba otrais publiskais atskaņojums. Selga Mence saka: “Programatisku nosaukumu savam jaunajam skaņdarbam neesmu devusi, bet katrai daļai ir nosaukums – “Melodijas tapšana”, “Pavedieni un mezgli”, “Domas”, “Kustība”, Šie daļu nosaukumi klausītājam var būt zināmi un var arī palikt nezināmi. Skaņdarba vienotību veido saites no katras daļas beigām uz nākošās sākumu.”

Savukārt no jubilāra Paula Dambja plašā skaņdarbu klāsta, līdzās Astotajam stīgu kvartetam kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” stīgu kvarteta sniegumā, dziedātāja Ieva Parša ir izvēlējusies koncerta programmā iekļaut ciklu “Divpadsmit dziesmas balsij un klavierēm” ar latviešu tautasdziesmu vārdiem, kas komponēts 1985. gadā un veltīts Krišjānim Baronam 150. dzimšanas dienas atceres gadskārtā. Te plaši tverta tautasdziesmu tematika – no pieguļnieku dziesmām līdz meitu vakarēšanai, no Jaungada līdz talkas dziesmai, ar liriski poētiskām noskaņām no “Mēnesnīca zvaigznes skaita” līdz “Austra meta audekliņu”. Komponists katrai tautasdziesmas teksta rindai meistarīgi radījis pašsacerētu melodiju. Daudzas no šīm dziesmām ir ietvertas vokālistu repertuārā, bet cikls kopumā Latvijā nav skanējis vairākus gadu desmitus. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Paula Dambja dziesma “Eņģelis” ar Kārļa Skalbes dzeju. Šī 2017. gadā sacerētā dziesma veltīta dziedātājai Ievai Paršai.

Koncerts Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē sāksies plkst. 15.00. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē

Biļetes cena 10 eur, pensionāriem, studentiem un skolēniem 5 eur.

Ieeja sarīkojumā uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošu sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu (arī bērniem līdz 12 gadu vecumam). Sarīkojums tiks filmēts un fotografēts. Foto un video materiāli vēlāk var tikt izmantoti pasākuma publicitātei internetā (sociālajos tīklos, medijos).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu