Maratona "Dod pieci!" himnu iedziedājušas repa zvaigznes (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrisko mediju labdarības maratona "Dod pieci!" oficiālo šī gada himnu "Pāri visam" iedziedājuši repa apvienība "Kreisais krasts" un mūziķe Būū.

Latvijas Radio 5 ("Pieci.lv") mūzikas Mārtiņš Makreckis norāda, ka ir gandarīts, ka šogad labdarības maratona "Dod pieci!" himnā ienācis hiphops.

"Repa žanra popularitāte Latvijā pēdējos gados ir strauji augusi, tādēļ arī nolēmām, ka šī gada "Dod pieci!" himnai jābūt iedvesmojošai repa dziesmai. Paldies apvienībai "Kreisais Krasts" un visiem mūziķiem, kas piedalījās šī gada himnas tapšanā," atzīmē Makreckis.

TVNET jau ziņoja, ka "Dod pieci!" šogad izcels vides pieejamības problemātiku cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Maratona laikā saziedotos līdzekļus caur ziedošanas platformu "Ziedot.lv" novirzīs pandusu un pacēlāju ierīkošanai, cilvēku dzīvesvietu labiekārtošanai, tehnisko palīglīdzekļu iegādei un citām vajadzībām, kas saistītas ar vides pieejamības uzlabošanu ārpus publiskās infrastruktūras. Šajā gadā sabiedriskie mediji uzsvērs ikvienas personas tiesības uz iespējami patstāvīgu dzīvi.

Labdarības maratons "Dod pieci!" astoto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 17.decembra līdz 23.decembrim, sešarpus diennaktis raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā. Tā laikā trīs "Pieci.lv" dīdžeji 24/7 režīmā dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem, ekspertu viedokļiem un atskaņos ziedotāju izvēlētas dziesmas.

Statistika liecina, ka Latvijā ar invaliditāti sadzīvo katrs desmitais jeb vairāk nekā 203 000 cilvēku, tostarp vismaz 36 000 ir ierobežotas pārvietošanās spējas, gandrīz 3000 ir dzirdes traucējumi un vairāk nekā 10 000 - redzes traucējumi. Katru gadu šim skaitam ir tendence pieaugt. Tajā pat laikā vides pieejamība, tostarp publisko ēku un infrastruktūras pielāgošana, ir kritiski zema. Labklājības ministrijas pētījumā secināts, ka cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem pieejami tikai 8% valsts vai pašvaldību institūciju ēku. Vides pieejamība nav nodrošināta 80% sporta būvju un divās trešdaļās publisko pasākumu zāļu.

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta stāstīja, ka cilvēki vēršas pēc finansiālas palīdzības galvenokārt ēku pieejamības nodrošināšanai un tehnisko palīglīdzekļu iegādei. Ēkām nepieciešami pandusi jeb uzbrauktuves, pacēlāji, lai cilvēks var pārvietoties vairāku stāvu namos, paša mājokļa pielāgošana, piemēram, iebraukšana vannasistabā, atbalsta ierīces cilvēka iecelšanai un izcelšanai no vannas, pielāgotas izlietnes un podi, gultas ar pacēlājiem.

No tehniskajiem palīglīdzekļiem cilvēki lūdz atbalstu individuāli izgatavotām ortozēm, protēzēm, ko valsts neapmaksā vai apmaksā ļoti mazu daļu. Nedzirdīgiem un neredzīgiem cilvēkiem vajadzīgs asistents, kā arī pielāgotas tehnoloģijas un datorprogrammas.

"Vides pieejamība, kas lielākai daļai sabiedrības nerada problēmas, cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ir kā nebeidzams skrējiens ar šķēršļu joslu. Mūsu rokās ir noņemt šo šķēršļus un radīt vienlīdzīgas iespējas ikkatram savu mērķu un sapņu piepildīšanai," sacīja Dimanta.

"Dod pieci!" saziedoto līdzekļu izlietošana notiks ciešā partnerībā ar nevalstiskajām organizācijām, kuras jau šobrīd palīdz cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Sazinoties ar "Ziedot.lv", būs iespēja saņemt papildu resursus. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim. Projekta realizēšanas un administrēšanas izmaksas no ziedotāju naudas netiek finansētas.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai, neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, kā arī vardarbības mazināšanai ģimenēs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu