Foto ⟩ Siguldā atklāta Signes Vanadziņas izstāde "Pelēkās vielas"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

No 9. decembra kultūras un mākslas telpā "Siguldas devons" apskatāma gleznotājas Signes Vanadziņas izstāde "Pelēkās vielas". Aplūko foto no izstādes atklāšanas! 

Pelēks tik piesātināts toņu daudzveidībā ļauj iemirdzēties jebkuram citam tonim. Kā pelēkā vakarā bango zilpelēka jūra un pelēkā rītausmā mostas diena, tā pelnu pelēkums izgaismo un kontrastē ar mākslinieces sulīgo koloristiku. Izstādē būs skatāmi ne tikai sērija "Pelēkās vielas", bet arī darbi, kas tapuši pēdējā gada laikā un arī pa kādam senākam darbam, kas piestāv šim brīdim.

Darbu sērijā Signe Vanadziņa izmanto strauji oksidēto un dedzināto materiālu glezniecisko potenciālu. Pelni kā mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis zināmi jau kopš akmens laikmeta. Dabas struktūras sevī ietver ne tikai faktūras, bet arī konstruktīvus elementus un to sadalīšanās, noārdīšanas procesus. Ir pārpurvotu zemieņu kritalu meži, dzīvnieka mugurkauls, irstošās smiltīs, žebērkļaini prauli, asakas, egļu karkasi, ko stāvkrastos slīpē stihijas.

Līdzīgi noārdīšanās procesi ikdienā notiek arī cilvēka ķermenī, pleiras slāņojumi, ādas epitēlija plēksnīšu deja putekļos, dzīve noārda, šūnas atjaunojas, cilvēks elpo un dedzina savu dzīvi.

Foto: publicitātes

Signe par darbu sēriju, kuros izmantoti pelni: "Savos darbos cenšos parādīt tos apziņas kritalu mikrokosmosus, ko veido biomorfas asociācijas, tur ir ogles samtainie slāņi, sakusumi, smiltis, pelni, lazētu laukumu un tukšu zonu kontrasts. Asociāciju plūsmas un apzinātības jautājumi ir mans, arī kā topošās mākslas terapeites, izpētes lauks."

Pelni simbolizē ne tikai sēras, sāpes, tā ir transformācijas apzināšanās un pieņemšana. Apraudātājas tradicionāli zīmēja ar pelniem uz sejas, bet mūsdienās ikdienas stresā zaudējumu sāpes ir ikdiena. Ar vērotājas un profesionālas gleznotājas skatījumu analizēju tos veidus, kā transformēt dažādus stimulus.

Līdzās sērijai "Pelēkās vielas" izstādē apskatāmi arī jaunākie darbi, kas stāsta par šī brīža aktuālāko tēmu daudzu cilvēku prātos – vakcināciju. Darbi tapuši šī gada laikā un Signe caur savu prizmu attēlo šo tēmu, par kuru mums visiem nemitīgi atgādina masu mediji.

Signe Vanadziņa

Signe Vanadziņa ir dzimusi Cēsīs. Mācījusies Monumentālās glezniecības meistardarbnīcā pie profesora Induļa Zariņa un 1997. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1997. gada. Piedalījusies vairāk nekā 45 grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs un šī būs 29. mākslinieces personālizstāde. Mākslinieces darbi ir muzeju krājumos un privātkolekcijās Itālijā, ASV, Kanādā, Vācijā, Norvēģijā u.c. Šis gleznu cikls ir apcerīguma un noskaņu pilns, spītējot mākslinieces košo krāsu salikumiem un enerģisko līniju uzplaiksnījumiem. Gleznas ir kļuvušas abstraktākas, vairāk uz iekšu vērstas un rosina iedziļināties sevī, savās izjūtās.

Foto: "Siguldas devonā" atklāta jauna izstāde - Signe Vanadziņa "Pelēkās vielas".

Izstāde kultūras centra “Siguldas devons” zālē "Silva" skatāma darba dienās no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00. Ieeja izstādē bez maksas. Izstāde tapusi ar AKKA/LAA stipendijas atbalstu.

Izstādi varēs apmeklēt personas, kuras varēs uzrādīt derīgu izslimošanas (pēdējo 6 mēnešu laikā) vai vakcinācijas sertifikātu pret Covid-19 un personu apliecinošu dokumentu (pase vai ID karte). Apmeklējot izstādi, ir jālieto sejas maskas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu