Kinoteātrī "K.Suns" Latvijas eksperimentālā kino seanss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Andra Grīnberga 1972. gada darbs "Pašportrets"
Andra Grīnberga 1972. gada darbs "Pašportrets" Foto: kadrs no filmas

Turpinot aizsākto Latvijas eksperimentālā kino vēstures izpēti, biedrība "Baltic Analog Lab" 29. decembra plkst.19 rīko filmu seansu kinoteātrī "K.Suns", kurā būs iespējams iepazīties ar vairākiem latviešu avangarda kino darbiem un to autoriem.

Kā informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Lāsma Bērtule, Latvijas eksperimentālais kino ir salīdzinoši maz apgūts lauks, taču, tajā ielūkojoties, atklājas neparasti darbi, kas veidoti ārpus lielā kino sistēmas un runā atšķirīgā kino valodā. Tie glabājas gan Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā, gan privātos arhīvos un kolekcijās. Šo filmu autori ir gan šobrīd zināmi kino veidotāji, gan mākslinieki un citu radošo jomu pārstāvji, gan mazāk zināmi kino amatieri.

Seansā būs skatāmi ļoti atšķirīgus ceļus gājušu autoru agrīnās filmas, kas tikpat dažādos apstākļos tapušas laikā no pagājušā gada 70. līdz 90. gadiem. Būs skatāma Ivara Skanstiņa 1972. gada kinolente "Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli", Andra Grīnberga 1972. gada darbs "Pašportrets", Arņa Rītupa un Haralda Elcera 1989. gada filma "Coitus Interruptus", Andreja Ēķa 1989. gada kinodarbs "Misija Kabulā", Jāņa Putniņa 1992. gada filma "Sisyphus" un Jura Poškus 1994. gada kinolente "Sunday Morning".

Jura Poškus 1994. gada kinolente "Sunday Morning"
Jura Poškus 1994. gada kinolente "Sunday Morning" Foto: kadrs no filmas

Visas filmas tiks rādītas to oriģinālajos 16 milimetru un astoņu milimetru formātos.

Bērtule pavēstīja, ka Poškus un Putniņa filmas veidotas, abiem režisoriem studējot kino ASV, un, salīdzinot ar iepriekšējām un arī vēlākām Latvijas eksperimentālajām filmām, tajās nospiedumu atstājis amerikāņu avangarda kino.

Ēķa "Misija Kabulā" tapusi Zinātņu akadēmijas Tautas kinoamatieru studijā, kas jau kopš pagājušā gadsimta 70.gadu beigām bijusi pazīstama kā dažādiem kinematogrāfiskiem meklējumiem un nekonvencionālām izpausmēm atvērta vieta. Galvenajā un vienīgajā lomā tajā redzams Poškus.

Pārmaiņu laika darbs ir arī Rītupa un Elcera abstraktā filma - tā radīta bez kameras, ar fotoķīmiju iedarbojoties tieši uz filmas emulsiju. Sākotnēji saukta par "Coitus", tā līdz mūsdienām saglabājusies saīsinātā versijā "Coitus Interruptus".

Skanstiņa un Grīnberga filmas ir vienīgās, kas saglabājušās no eksperimentālā teātra grupas "Birojs" veidoto pašportretu filmu sērijas, un tiek uzskatītas par Latvijas pirmajiem radikāla avangarda kino darbiem. Savukārt filmas "Pašportrets" kopija glabājas Ņujorkas Antoloģijas filmu arhīvā.

Pēc seansa paredzēta saruna ar dažu filmu autoriem, kurā par tām būs iespējams uzzināt vairāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu