Izdota Latvijas kinomākslas monogrāfija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Inga Pērkone un Dita Rietuma
Inga Pērkone un Dita Rietuma Foto: Ekrānuzņēmums

28. decembrī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mājā "Zirgu pasts" un tiešsaistē notika monogrāfijas "Latvijas kinomāksla. Jaunie laiki. 1990-2020" ("Dienas Grāmata") atklāšanas svētki.

Izdevums ir kolektīva zinātniskā monogrāfija, ko veidojusi LKA pētnieku grupa: LKA zinātniskā asistente un vieslektore Zane Balčus, filmu producente Inese Boka-Grūbe, LKA zinātniskā asistente un vieslektore Dārta Ceriņa, LKA profesore un vadošā pētniece Inga Pērkone, kinokritiķe un pētniece, portāla "Kino Raksti" līdzredaktore Elīna Reitere, LKA pētniece, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, LKA profesors, pētnieks, kinorežisors un scenārists Dāvis Sīmanis, animācijas kino pētniece un kritiķe Ieva Viese-Vigula, LKA doktorante un vieslektore Daniela Zacmane.

Monogrāfiju veido trīs nodaļas par svarīgākajām norisēm ražošanas un mākslinieciskās izteiksmes aspektā spēlfilmu, dokumentālo un animācijas filmu veidos. Tomēr autori uzsver arī to, ka 21. gadsimta filmām raksturīga robežu izzušana starp filmu veidiem - dokumentālas filmas arvien vairāk izmanto inscenējumu un animāciju, spēlfilmās tiek miksēts iestudēts un dokumentāls materiāls, pilnmetrāžas animācijas filmas auditorijas piesaistes ziņā konkurē ar spēlfilmām.

Galvenās nodaļas papildina arī mazāka apjoma pētījumi par atsevišķiem būtiskiem filmu žanriem, ražošanas sistēmas aktivitātēm, filmu mārketingu, dzimumu jautājumu Latvijas kino sistēmā u.c.

"Latvijas kinomāksla. Jaunie laiki. 1990-2020"
"Latvijas kinomāksla. Jaunie laiki. 1990-2020" Foto: publicitātes

Tāpat monogrāfijā ir lasāmas arī četru Latvijas kinematogrāfistu biogrāfijas: režisora un operatora Ivara Selecka, dokumentālo un spēlfilmu režisores un producentes Lailas Pakalniņas, režisora un operatora Ivara Zviedra, kā arī animācijas kino režisores, mākslinieces un producentes Signes Baumanes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu