Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņem Kārlis Vērdiņš

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dzejnieks un literatūras kritiķis Kārlis Vērdiņš.
Dzejnieks un literatūras kritiķis Kārlis Vērdiņš. Foto: Ģirts Raģelis

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pirmdienas vakarā sarīkojumā "NN nakts" tika pasniegta dzejniekam un literatūras kritiķim Kārlim Vērdiņam, savukārt Jaunās kritiķes veicināšanas balvu saņēma kino kritiķe Agnese Lipska.

Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu Vērdiņam, teikts, ka viņa recenzijas nav akadēmiskas, tomēr nedaudzos vārdos viņam izdodas precīzi pateikt ko būtisku par strāvojumiem, procesiem un aktualitātēm.

"Šāda izteiksmes vienkāršība, vieglums un skaidrība ir iespējama vienīgi tad, ja rakstītājs saprot un zina daudz vairāk, nekā izsaka," norāda žūrija.

Pēc vērtētāju paustā, tāpat kā Vērdiņa dzejai, arī viņa recenzijām raksturīga ironija, kas liedz ar pārlieku nopietnību attiekties pret šedevriem, klasiķiem un autoram pašam pret sevi, taču šķietami nenopietnajā atmosfērā nereti tiek risināti jautājumi, kurus citiem autoriem nebūtu drosmes cilāt.

"Cilvēki, kas lasa Vērdiņu, ar katru rakstu kļūst nedaudz zinošāki, arī tad, ja paši to nepamana," pauž žūrija.

Kopā ar balvu Vērdiņš saņem 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Savukārt Lipskas Jaunās kritiķes veicināšanas balvu ar 500 eiro stipendiju atbalsta uzņēmums "Kurekss".

Šī gada balvai bija nominēti un Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā nozīmītes saņēma arī vizuālās mākslas kritiķe Rasa Jansone, teātra kritiķe Zane Radzobe un literatūras un kino vērtētāja Ieva Melgalve.

Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu un atbalsta balvas pasniegšanas ceremoniju "NN nakts". Tā norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī, pasākuma režisors bija Toms Treinis.

Pieteikumus Gada balvai kritikā un jaunā kritiķa balvai izvērtēja un laureātus izraudzījās žūrija, kurā darbojas filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, teātra kritiķe Undīne Adamaite, literatūras kritiķe Anda Baklāne un Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvai varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina un dejas mākslas kritikas jomā. Balvu ir dibinājusi Naumaņa biedrība, tā tiek pasniegta reizi gadā.

Naumaņa biedrības mērķis ir teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu