Pēdējais gads pāragri mirušā repera DMX dzīvē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
DMX
DMX Foto: HBO

2021. gada aprīlī pēc narkotiku pārdozēšanas 50 gadu vecumā mūžībā devās viens no gadu tūkstošu mijas populārākajiem amerikāņu reperiem DMX, īstajā vārdā Ērls Simonss (Earl Simmons). Nule klajā nākusi ASV izklaides milža HBO dokumentālā filma "DMX: Don't Try to Understand", kas vēsta par pēdējā gada notikumiem repera dzīvē.

DMX jau kopš pusaudža gadiem cīnījās ar narkotiku atkarību un vairākkārt nonāca likumsargu redzeslokā, tāpēc tas daudziem nebija pārsteigums, ka 2021. gada 2. aprīļa, vakarā viņš pārdozēja narkotikas, tika nogādāts slimnīcā, bet jau dažas dienas vēlāk viņa dzīvība izdzisa.

Atgādinām, ka 2014. gadā kādā populārā Rīgas naktsklubā arī bija paredzēta DMX uzstāšanās, taču tā tikusi atcelta "mākslinieka finansiālo problēmu un pilnīgi nekontrolējamās uzvedības dēļ".

Filma "DMX: Don't Try to Understand", kas ir trešā no dokumentālo filmu sērijas "Mūzikas lāde" ("Music Box"), pašlaik skatāma "LMT Viedtelevīzijā". "Mūzikas lādi" radījis režisors Bils Simonss ("Andre The Giant", "Showbiz Kids") - tā iecerēta kā sērija par zīmīgiem pieturas punktiem populārās mūzikas vēsturē. Pirmā filma vēstīja par mūzikas festivālu "Vudstoka 99", kas norisinājās 1999. gadā militārajā bāzē Romā, ASV. Festivāls, kas bija iecerēts kā idilliska atbilde 1969. gada pirmajam Vudstokas festivālam, izvērtās par agresīvu, postošu dubļu un uguns dumpi.

Otrā filma turpināja stāstu par deviņdesmitajiem. Filmas "Jagged" centrā bija kanādiešu dziedātāja Alanisa Morisete un un viņas albums "Jagged Little Pill", kas bija viens no pirmajiem ārkārtīgi veiksmīgajiem albumiem pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu alternatīvā roka uzplaukumā un tika uzskatīts par apliecinājumu sieviešu spēkam un iespējām. 

Trešā filma arī vēsta par vienu no festivāla "Vudstoka 99" varoņiem - DMX. Reperis ar dziļo balsi un drūmiem, pat vardarbīgiem dziesmu tekstiem kļuva par hiphopa mūzikas zvaigzni deviņdesmito gadu beigās un šā gadsimta sākumā, liekot pūlim, neatkarīgi no ādas krāsas, dziedāt līdzi sociāli smagajiem un depresīvajiem tekstiem.

Video: DMX uzstājas Vudstokas festivālā.

DMX dzīves laikā viņam bieži bijušas juridiskas problēmas pēc apsūdzībām vardarbībā pret dzīvniekiem, narkotiku glabāšanā un alimentu nemaksāšanā.

Arī režisora Kristofera Frīrsona (Christopher Frierson) filmas sākumā redzam, ka DMX kādā sniegotā 2019. gada janvāra dienā tiek atbrīvots no ieslodzījuma.

"Es vēlos būt iedvesmas avots kādam, ko es nepazīstu,"

lentes 45 minūtē par savu dzīves misiju izsakās reperis. 

Režisors kopā ar savu filmēšanas komandu repera gaitām sekoja aptuveni gadu. Pandēmija diemžēl iejaucās filmas veidotāju plānos, un sākotnējā pirmizrāde 2020. gada Tribekas filmu festivālā tika atcelta. Vēlāk lenti savā paspārnē paņēma HBO

Režisors uzsver, ka, neskatoties uz DMX pāragro nāvi, filmā neko viņš mainījis nav. 

"Filmas nodoms bija iemūžināt konkrētu laika sprīdi cilvēka dzīvē, mēs neko nemainījām pēc viņa aiziešanas," stāsta Frīrsons.

DMX
DMX Foto: Shutterstock

Filmā ir pacilājošas epizodes, ka DMX atkal uzstājas (jauns līgums ar kompāniju "Def Jam"), kopā ar Kanji Vestu sludina Jēzu, tiekas ar faniem, pavada laiku kopā ar saviem bērniem, bet vienlaikus ir arī kadri, kad filmas komanda ir apjukusi, jo DMX ir vienkārši pazudis. Tādējādi tiek atsegta repera cīņa ar iekšējiem dēmoniem, tajā skaitā narkotikām. 

Filmas "DMX: Don't Try to Understand" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu