Pie skatītājiem nonāk Uģa Oltes filma “Kas tu esi Savvaļā?”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kas tu esi Savvaļā?”
Kas tu esi Savvaļā?” Foto: publicitātes

No 20. janvāra, bez maksas tiešsaistē "LMT Viedtelevīzijas" platformā pieejama Uģa Oltes dokumentālā filma "Kas tu esi Savvaļā?", kas atspoguļo brīvdabas izstādes "Savvaļa" notikumus 2021. gadā.

"Savvaļas" otrās sezonas laikā tā ir izaugusi par vietu, kur dažādu žanru mākslinieki realizējuši performances, rīkojuši dzejas lasījumus, koncertus un sarunas. Uģis Olte visas vasaras garumā to ir dokumentējis, radot pusstundu garu dokumentālu mākslas darbu.

Režisors Uģis Olte
Režisors Uģis Olte Foto: Ieva Čīka/LETA

"Kas tu esi Savvaļā? Tas ir jautājums, kurš nealkst atbildi, jo tā ikreiz ir cita. Es biju skatītājs, kurš savu četru dienu pieredzi Drustu mežos piefiksēja, filmējot un ierakstot skaņas. Dokumentālists bez cita nolūka. Es ļāvos jebkuram impulsam, to daudz nepārrēķinot. Filmēju cilvēkus, viņu mākslu un tās skatītājus. Jutu, ka safilmētais kņudinās un maļas galvā, alkstot pārtapt, pazaudēt savu linearitāti. Līdzīgi mēdz darīt arī atmiņas par notikumiem. Kādas ģeogrāfiskas vietas tēls smadzeņu sinapsēs apprecas ar kādu dziesmu, un viņām dzimst iepriekš neeksistējis sakars. Un turpmāk, dzirdot to dziesmu, tu redzēsi to vietu un, esot tajā vietā, – dzirdēsi dziesmu. Arī šajā filmā vienas vasaras notikumi sameklēja sev jaunus sakarus. Pūtēju orķestra diriģents kļuva par dzejnieku pavēlnieku. Leišu atonālās dziedātājas – par vadātājām-sirēnām, kas cauri dubļiem triec savvaļnieku baru. Tagad ir kārta jums laist šo filmu iekšā savā prātā. Lai meklē savu sūci, pa kuru ieplūst jūsu atmiņās un izšķīst tajās,” par filmu stāsta Olte.

Filmas režisors, montāžas autors un operators ir Uģis Olte, piedalījušies operatori Dainis Kļava un Jānis Šēnbergs, skaņu miksējis Eduards Broders, filma tapusi kā "Savvaļas" un biedrības "Ascendum" kopdarbs.

Kas tu esi Savvaļā?”
Kas tu esi Savvaļā?” Foto: publicitātes

"LMT vienmēr meklē jaunus apvāršņus. Esam pārliecināti, ka cilvēka radošuma, zinātnes un tehnoloģiju sadarbībai nav robežu. Sasniedzot virsotni, ir dabiski meklēt nākamo, uz kuru tiekties. Ja cilvēkam šķiet, ka viņš kādu jomu pazīst līdz sīkākajai detaļai, viņš meklē jaunus leņķus, kā uz to paskatīties un varbūt ieraudzīt citā perspektīvā ar jaunu, vēl spēcīgāku potenciālu. Arī filma “Kas tu esi Savvaļā?” piedāvā neparastu un oriģinālu skatījumu uz Latvijas dabu, tradīcijām, kultūras daudzveidību. Savvaļa digitalizācijas laikmetā ienāk arī viedierīcēs un paver jaunus apvāršņus, kur meklēt iedvesmu citādam skatupunktam," saka LMT prezidents Juris Binde.

Šogad gaidāma "Savvaļas" trešā sezona, kas ietvers jaunas izstādes un piedzīvojumus, tikmēr arī šobrīd "Savvaļu" jebkurā diennakts laikā bez maksas apmeklēt var ikviens.

"Savvaļa" atrodas Vidzemes augstienē – tur var nokļūt gan ar auto, gan ar autobusu, braucot līdz pieturai "Jaundrusti". Aicinām apmeklētājus izvēlēties brīvdabai piemērotu apģērbu, tostarp gumijas zābakus. Vairāk informācijas par "Savvaļu" atrodams mājaslapā, kā arī sociālajos medijos Facebook un Instagram. "Savvaļa" tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un mērķprogrammas "KultūrELPA" atbalstu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu