Foto ⟩ Pirmizrādi piedzīvojusi multimediālā dejas izrāde “Latvju zīmēs rotāties”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pauls Zvirbulis

Sestdien, 29. janvārī ar stāvovācijām pirmizrādi piedzīvoja multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties". Aplūko foto! 

Lai gan pirmizrāde notika stingros Covid-19 pandēmiju ierobežojošos apstākļos, tā ir vērtējama kā unikāls un īpašs notikums, kas ieies latviešu skatuviskās tautas dejas vēsturē. Izrāde tapusi laikā, kad amatiermākslas kolektīvu darbība pakļauta stingriem ierobežojumiem, un ideja veidot šāda veida izrādi radusies, tieši pateicoties attālinātajam mēģinājumu procesam. Horeogrāfe Dagmāra Bārbale ieraudzīja, ka ierastā stadiona vai skatuves formāta vietā dejotājus iespējams apvienot digitālajā vidē, filmējot katru no 600 dejotājiem atsevišķi un izkārtojot latvju rakstos ar video montāžas palīdzību.

Arī izrādes norises vieta skatuviskajai tautas dejai ir kas līdz šim nepieredzēts - Forum Cinemas iSENSE zāle, kas aprīkota ar lielāko ekrānu Baltijā un jaudīgāko Dolby Atmos skaņu sistēmu Ziemeļeiropā.

"Latvju zīmēs rotāties"
"Latvju zīmēs rotāties" Foto: Postimees

Vērienīgo projektu īstenoja mākslinieciskā darba grupa - idejas autore un horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale, režisors Reinis Suhanovs, komponists Mārtiņš Miļevskis, vokālo aranžējumu autore Laura Leontjeva, video režisors Reinis Blūms un skaņu režisors Kaspars Bārbals.

Horeogrāfe Dagmāra Bārbale: "Ir ārkārtīgi liels gandarījums, saprotot, ka skatītājus šī izrāde ir ne tikai pārsteigusi tehnoloģisko risinājumu dēļ, bet arī spējusi tos dziļi un emocionāli uzrunāt. Nenoliegšu, ka biju satraukusies pirms pirmizrādes. “Latvju zīmēs rotāties” formāts ir kas līdz šim nepieredzēts, tāpēc vēl jo vairāk priecājamies, ka skatītāji to uzņēma ar tādu atzinību."

Deju skolotājs, horeogrāfs Agris Daņiļevičs pēc pirmizrādes bija lakonisks:

“Šo projektu saskatu kā laipu, kas pārmesta pār pelēko pandēmijas upi. Noteikti iesaku šo noskatīties. Jūs gaida reāls pārsteigums!”

Izrādes muzikālo daļu veidojis komponists Mārtiņš Miļevskis, Saulkrastu koris “Anima”, Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”, mūziķi Otto Trapāns, Undīne Balode, Jānis Kalniņš un Latvīte Cirse. Īpaši šim projektam pielāgotajā studijā “Lauska” mūzikas inženieris Kaspars Bārbals balsis un mūziku instrumentus apvienojis daudzdimensiju skaņas kvalitātē, kam piemīt pārsteidzošs dzidrums un telpisks dziļums.

Foto: Pirmizrādi piedzīvojusi multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties".

No 29. janvāra izrādes mūzika pieejama visās straumēšanas vietnēs.

Multimediālās dejas izrādes rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu