Zuzāns veic savas mākslas kolekcijas inventarizāciju. Sākusies vērienīga izsole (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Izsole mākslas centrā "Zuzeum" (Centrā: Eduards Kalniņš (1904-1988), "Konstantīna arka Romā". Sākuma cena 7000 eiro.
Izsole mākslas centrā "Zuzeum" (Centrā: Eduards Kalniņš (1904-1988), "Konstantīna arka Romā". Sākuma cena 7000 eiro. Foto: TVNET

Līdz 10. februārim mākslas mecenāta un kolekcionāra Jāņa Zuzāna mākslas centrā "Zuzeum" (Lāčplēša iela 101) klātienē aplūkojams mākslas darbu un antikvariāta priekšmetu izsoles piedāvājums, ko organizē "Zuzeum" sadarbībā ar galeriju "Mākslas vēstniecība" ("Art Embassy"). Pati izsole norisinās tiešsaistē.

"Zuzeum" telpās šobrīd apskatāma izstāde, kurā ir eksponēti pazīstamu latviešu autoru darbi, kas pārstāv dažādus periodus un žanrus, bet kurus vieno tas, ka katrs no tiem ieņem nozīmīgu vietu Latvijas mākslā.

Viens no nozīmīgākajiem darbiem, kas apskatāms un iegādājams izsoles izstādē, ir leģendārās "Baltars" porcelāna darbnīcas dekoratīvais šķīvis, kas radīts 1926. gadā pēc Romāna Sutas meta "Ugunsputns".

"Baltars" šķīvji mākslas tirgū nonāk ārkārtīgi reti, jo maz no tiem ir saglabājušies cauri kara laikam un okupācijas režīmam, lielākā daļa arī atrodas privātās kolekcijās un nav publikai apskatāmi. "Ugunsputns" neparastā kārtā ir saglabājies un līdz pat šim laikam atradās sava oriģinālā īpašnieka ģimenē, kura 20. gadsimta 20. gados bija tuvās draudzīgās attiecībās ar Raini un Aspaziju un šo šķīvi bija saņēmusi no viņiem dāvinājumā. Šķīvja gleznojumā ir attēlots sižets no krievu tautas pasakas "Ugunsputns".

Romans Suta (1896-1944), "Baltars" apgleznots porcelāna šķīvis "Ugunsputns". Sākuma cena: 50 000 eiro
Romans Suta (1896-1944), "Baltars" apgleznots porcelāna šķīvis "Ugunsputns". Sākuma cena: 50 000 eiro Foto: publicitātes

Arī glezniecības nodaļa ir pārstāvēta ar labāko latviešu gleznotāju darbiem, sākot no 19. gadsimta un beidzot ar mūsdienu latviešu autoru darbiem. Agrīno glezniecību pārstāv tādi izcili meistari kā Jūlijs Feders un Jānis Rozentāls. Izsolē būs pieejami arī 20.-30. gadu darbi no tādiem autoriem kā Aleksandra Beļcova, Voldemārs Tone un citi, kas reti nonāk mākslas tirgū un ir ļoti iemīļoti kolekcionāru vidū. 20. gadsimta vēlākos gadus pārstāv tādi zināmi gleznotāji kā Eduards Kalniņš, Leo Kokle, Jānis Pauļuks, Auseklis Baušķinieks un daudzi citi. Mūsdienu glezniecību pārstāv tādi autori kā Džemma Skulme, Ģirts Muižnieks, Anda Lāce, Jānis Avotiņš…

Jūlijs Feders (1838-1909) "Ukrainas ainava". Sākuma cena: 70 000 eiro
Jūlijs Feders (1838-1909) "Ukrainas ainava". Sākuma cena: 70 000 eiro Foto: publicitātes

Izsolē arī iespējams iegādāties divus gleznotājas Anitas Arbidānes (1983) darbus, kuri līdz šim praktiski nebija pieejami mākslas tirgū, ņemot vērā autores ievērojamos starptautiskos panākumus un starptautisko mākslas kolekcionāru lielo interesi par viņas darbiem.

Kopumā izstādē ir apskatāmi 544 mākslas darbi.

Anita Arbidāne "Eiropas nolaupīšana". Sākuma cena 4000 eiro
Anita Arbidāne "Eiropas nolaupīšana". Sākuma cena 4000 eiro Foto: publicitātes

Izstādi "Zuzeum" mākslas centrā var apskatīt līdz 10. februārim, tāpat visi darbi ir apskatāmi. Tiešsaistē solīšana notiek izsoles organizētāju mājas lapā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu