Alvis Hermanis: Putina mājieni par atomieroču lietošanu jāuztver pilnīgi nopietni (35)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Hermanis.
Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis sociālajos tīklos publicējis ierakstu, kurā komentē Krievijas iebrukumu Ukrainā. Viņš uzskata, ka ir pieļautas divas kļūdas: "Pirmā - sankcijas ir nokavētas, un otra liela kļūda ir uzskatīt, ka pie vainas ir tikai viens cilvēks - Putins."

Ierakstā sociālajā tīklā "Facebook", kuram dots nosaukums "Par dažiem maldiem", Hermanis atgādina, ka jau 2014. gadā pēc Krimas aneksijas atteicās strādāt Maskavas Lielajā teātrī. 

"Visi pārējie Eiropas mākslinieki mūs apcēla, mūsu pašu Nacionālais teātris, piemēram, uzreiz devās viesizrādēs uz Maskavu un Kirils Serebreņņikovs mani publiski nosauca par džihādistu, kurš pieteicis karu krievu kultūrai," viņš raksta. "Kopš šodienas jebkādas sankcijas ir nokavētas - par vēlu. Toreiz to vajadzēja darīt visiem, bet tagad - viss, par vēlu. Jo skaidrs, ka Krievijas pusei tas tagad būs vienalga, tā viņiem nu ir apzināta izvēle. Otra liela kļūda ir uzskatīt, ka pie vainas ir tikai viens cilvēks - Putins. Tiem, kas saprot krieviski un seko, ir skaidrs, ka notiekošo aktīvi atbalsta vairāk nekā puse krievu, un otra puse to atbalsta ar savu klusēšanu vai nekā nedarīšanu. Mēs ar jums viņus nesaprotam, bet viņiem ir gan sava loģika, gan savs patoss. Vainot notiekošajā vienu cilvēku ir ļoti vienkāršota un infantila pieeja, kura nepalīdz saprast traģēdijas iemeslus."

Savā ierakstā viņš uzsver, ka jāpaskatās uz notikumiem no malas, no citplanētiešu skatpunkta. 

"Savās vērtībās balstīts civilizācijas projekts/koncepts ir gan ķīniešiem, gan amerikāņiem, gan musulmaņiem, gan krieviem. Eiropiešiem it kā īsti vairs nav, bet viņi dara pakaļ amerikāņiem, pieņemsim.

Tad nu krievi kopā ar viltīgajiem ķīniešiem ir nolēmuši bloķēties un izveidot savu Eirāzijas civilizāciju.

Iespējams, pat norobežojoties no pārējās pasaules un kļūstot pašpietiekami. Apzināts lēmums, lai pasargātu sevi no ārpasaules "vīrusiem", kas, viņuprāt, tos apdraud. Tāda varētu būt viņu ilgtermiņa stratēģija. Pirms jaunā "dzelzs priekškara" pašrocīgas uzcelšanas paņemot līdzi vēl "savējos", no Ukrainas. Taivāna jau gatavojas," viņš raksta. 

Hermanis uzsver, ka šobrīd liela atbildība ir Rietumu politiķiem, arī Latvijas. 

"Putina mājieni šī rīta kara pieteikumā par atomieroču pielietošanu jāuztver pilnīgi nopietni, atcerēsimies arī militārās kodolieroču mācības pirms pāris dienām, kuras Putins vadīja personīgi.

Cilvēku seju skenēšana ir daļa no manas profesijas un, ticiet man, viņš vispār nejokoja,"

viņš raksta.

"Tas, ka šorīt mūsu pasaule sabruka, nozīmē ne tikai to, ka otrpus Krievijas un Baltkrievijas robežas ir šobrīd mums naidīgs spēks, bet arī to, ka rietumu diplomātija smagi izgāzās, jo pieļāva visu šo situāciju. Tāpēc vaina jādala uz pusēm. Tik tālu tas nedrīkstēja nonākt. Tāpat kā NATO valstis parādīja savu nespēju saprast Afganistānu, tāpat visus šos gadus mēs esam liecinieki tam, kā rietumu politiķi Krieviju mēra tikai pēc saviem kritērijiem un dzen kaktā. Tā ir liela kļūda. Jebkurš psihologs to jums pateiks. Ja agresīvi noskaņotam cilvēkam rokā granāta, tad strostēšana varētu nepalīdzēt. Krievi tikai ārēji izskatās pēc eiropiešiem. Patiesībā tā ir pilnīgi cita civilizācija, ar citām vērtībām, citu reliģiju, citu mentalitāti. Cilvēki uz šīs Zemes ir dažādi. Pat ja mums tas nepatīk," raksta režisors, piebilstot, ka šobrīd notiekošais nav viena cilvēka problēma.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu