"Tēti, mums uzbruks?" Gustavs Terzens skaidro, kas viņu pamudinājis iestāties Zemessardzē

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Raidījuma "Literatūre" pirmizrāde (G. Terzens)
Foto: Raidījuma "Literatūre" pirmizrāde (G. Terzens) Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā TV personība Gustavs Terzens sociālajos tīklos pavēstīja, ka ir iestājies Zemessardzē. Nu viņš sarunā ar LTV izskaidrojis savu lēmumu. 

"Dēlam ir deviņi gadi. Viņš prasa - tēti, mums uzbruks? Es saku - es nezinu, dēls, bet, ja uzbruks, es tevi aizstāvēšu! Un viņš pajautā - bet tu proti? Un man ir otrais jautājums, ko es nevaru atbildēt dēlam, kad notiek karš.

Un tad tāda balss iekšā saka - viss, Gustav. Te tu esi. Te tu redzi, ka būs jāiet.

Te visi tavi iekšējie gļēvuļi un pacifisti, kādi tik vēl ne, ko mēs varam savā psihē atrast, šķautnes, kuras grib dezertēt no tās realitātes, kas tevi velk iekšā tajā atvarā," LTV atklāj Terzens.

Viņš turpina: "Un es sapratu, ka man tie dezertieri pašam ir jāizķer, jāliek rindā, un es būšu ģenerālis pats savās iekšlietās šobrīd. Labākais, ko es šobrīd ar savām iespējām varu izdarīt, ir iestāties Zemessardzē, jo profesionālajā militārajā dienestā mani neviens vairs neņems, lai arī kā gribētos. Pie mums ir augstākās raudzes militāristi, kādi šobrīd pasaulē vien ir atrodami.

Bet Zemessardzē būs tāds kā... Ja būs! Būs saikne starp civilo un militāro. Un Zemessardze būs ļoti vajadzīga. Ir ļoti vajadzīga!

Arī pandēmijas laikā mēs redzējām, ka dažreiz policijā vajag palīdzību, kur armiju uzreiz nesūtīs."

Viņš uzskata, ka Zemessardzei ir ļoti precīzs uzdevums jādara.

Jau ziņots, ka Zemessardzē iestājies arī bokseris Kristaps Zutis. Sarunā ar žurnālu "Privātā Dzīve" viņš pauda uzskatu, ka tas ir katra Latvijā dzīvojoša vīrieša pienākums.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī Zemessardzē saņemti 784 iestāšanās pieteikumi, 7. martā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Viņš akcentēja, ka no 24.februāra līdz svētdienas pusdienas laikam Zemessardzē saņemti 784 iestāšanās pieteikumi, kas ir "ļoti daudz", jo citos gados šāds pieteikumu skaits ienāk vesela gada laikā.

Leščinskis lūdz visiem interesentiem, kas piesakās, nedaudz pacietības, jo, lai kļūtu par zemessargu, būs jāiziet medicīnas pārbaude, jādabū psihiatra, narkologa izziņas, pieteikums tiks nosūtīts drošības dienestiem. Vienlaikus gan, negaidot iepriekšminēto, tiks sākta gatavošanās.

Viņš skaidroja, ka, neskatoties uz vecuma ierobežojumu, jau tagad tiek veikti izņēmumi, zemessargos uzņemot arī vecākus cilvēkus, turklāt tiek virzīti grozījumi likumdošanā, lai šādas iespējas legalizētu.

Iestājoties Zemessardzē, būs jāparaksta līgums, jādod zvērests un jāiziet pamatapmācību kurss, kas ir 21 dienu ilgs, taču katra vienība, bataljons un brigāde pielāgo apmācību ciklu zemessargu vajadzībām, skaidroja Leščinskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu