"Sirds katedrāle" un "Apvārsnis kamolā": "Skani" izdod Krista Auznieka dubultalbumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Krists Auznieks
Krists Auznieks Foto: publicitātes

Ierakstu kompānija "Skani" digitālā un CD formātā izdod viena no Latvijas perspektīvākajiem laikmetīgajiem komponistiem, Krista Auznieka mūzikas pasaules pirmatskaņojumu ierakstus. Albumā iekļauts opuss “Sirds katedrāle”, ko atskaņo Auziņa, Čudara un Arutjunjana džeza trio, un Koncerta ģitārai un orķestrim “Apvārsnis kamolā” dzīvais ieraksts. 

Ģitārkoncerts izskanējis Latgales vēstniecībā "Gors" 2021. gada decembrī, un to atskaņoja Džidži (JIJI, solo ģitāra) un "Sinfonietta Riga" kamerorķestris ar Normundu Šnē pie diriģenta pults. Ieraksta producenti un skaņu inženieri – Gustavs Ērenpreiss (CD1), Normunds Šnē (CD2).

Kamerorķestris un džeza trio ir diezgan kontrastējošie sastāvi komponistam, atzīstas Auznieks: "Trio ir vienīgā mana kompozīcija, kas rakstīta četrās daļās. Man likās teju smieklīgi, ka ģitāras trio visu trīs instrumentu savstarpējā pastāvēšana varētu atbilst vēlīnā 19. gs. klaviertrio piemēriem, kam ir nemitīgas dinamiskas attiecības starp trim instrumentiem. Tā ir saruna starp trim vienlīdzīgiem elementiem. Kādubrīd var dominēt viens vai otrs, bet nekad nav pakļautības sajūtas – saksofons spēlēs galveno līniju, un pārējie pavadījumu. Tāpat džezā – kad spēlē saksofons, gandrīz nekad neklausāmies ģitāras vai bungu līniju kā mūzikas priekšplānu. Ģitāras trio ir kamermūzikas žanrs. Vajag ļoti daudz nošu, lai es varētu uzgleznot gan objektus, gan gaismu, un vēl ēnu, nevis zīmēt tikai ar zīmuli. Man nemitīgi jāpieņem kompromisi, jo viena lieta ir gleznot orķestrī, kur pieejams viss krāsu spektrs. Cita – gleznot kameransamblī, kur vienam instrumentam nav šādu krāsu, otrs instruments ir kā zīmuļa līnija, trešais ir ģitāra. Visu laiku nemitīgi ierobežojumi. Tev sasietas rokas, vienā zīmulis, otrā pasteļkrītiņš, mutē turi otu, un tad mēģini uzgleznot ainavu."

Noklausies albumu!

Krists Auznieks

Komponists Krists Auznieks ieguvis Lielo mūzikas balvu, Starptautiskā komponistu ierakstu konkursa Rostrum balvu jaunāko komponistu kategorijā, Aspenas festivāla Džeikoba Drakmena balvu, kā arī Norfolkas, Aspenas, Beningtona, Amerikāņu Fontenblo akadēmijas, Ermitāžas Mākslineku Retrīta, NEXT festivāla, un Amerikāņu Komponistu orķestra apbalvojumus. Viņš saņēmis pasūtījumus no Atlantas simfoniskā orķestra, Aspenas Filharmonijas, Kremerata Baltica, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Present Music, kamerorķestriem Contemporaenous un Kaleidoscope, Cappella Amsterdam, Latvijas Radio kora, Sinfonietta Rīga, pianistiem Deivida Funga un Melvina Čena. Auznieka darbi atskaņoti Ņujorkas Kārnegija zālē, Linkolna Centrā, National Sawdust, 92Y, The Kitchen, Vašingtonas Kenedija centrā, Losandželosas Volta Disneja koncertzālē, Karaliskajā Dāņu teātrī, Pekinas Nacionālās mākslas centrā, Amsterdamas Muziekgebouw, Ņujorkas MATA, Honkongas Pasaules Kultūru namā, Amsterdamas Gaudeamus, Stokholmas Baltijas jūras un citos festivālos. Krists Auznieks ieguvis bakalaura grādu Hāgas Karaliskajā konservatorijā un maģistra grādu Jeila universitātē, kur arī aizstāvējis doktora disertāciju. Šobrīd Auznieks ir mācībspēks Jeila universitātē, Montklēras pavalsts universitātē un Ņujorkas filharmonijas jauno komponistu programmā. Viņš bieži sadarbojas ar savu vīru, amerikāņu pianistu Robertu Fleicu, kā arī ir kaislīgs literatūras, filosofijas un itāļu virtuves cienītājs.

"Sirds katedrāle" un "Apvārsnis kamolā": "Skani" izdod Krista Auznieka dubultalbumu
"Sirds katedrāle" un "Apvārsnis kamolā": "Skani" izdod Krista Auznieka dubultalbumu Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu