Manskis: Putins sācis lietot "saindētu" produktu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Krievu kinorežisors Vitālijs Manskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Rīgā un rīko dokumentālo filmu festivālu "Artdocfest", intervijā žurnālam "Ir" dalās savās personiskajās pārdomās par Vladimira Putina noziedzīgā režīma agresiju pret Ukrainu.

Atbildot uz jautājumu, - kā viņš skaidro Krievijas līdera Vladimira Putina rīcību, kas šokē visu pasauli, Manskis, kurš slavens ar filmām "Putina liecinieki" un "Gorbačovs. Paradīze", komentē, ka Putins ir kļuvis pats par savas propagandas upuri.

Viņš skaidro, ka Putins barojas tikai no informācijas, ko dod viņa dienesti.

"Viņš skatās īpaši sev sagatavotu televīzijas daidžestu. Daudzu gadu laikā viņam ir radies absolūti sagrozīts priekšstats par pasauli," skaidro režisors. "Esmu bijis šajos [Kremļa] stāvos un istabās, zinu, par ko runāju. Ierēdņi tur dara to, kas patīk priekšniekam.

Bet priekšnieks, kas ir atrauts no realitātes, sācis lietot "saindētu" produktu. Un ir saindējies."

"Es negribu noņemt no viņa vainu, tikai izskaidrot šo paradoksālo, pasaulei nesaprotamo veidolu, kurš 21. gadsimtā sāk karu," viņš saka. 

Manskis uzskata, ka Putins nebija plānojis garu karu, tāpēc jau tas viss nodēvēts par "militāro operāciju".

"Putins bija iedomājies, ka pretim karaspēkam iznāks cilvēki ar maizi un sāli — jo tā sacīja viņa propaganda. Taču tagad ir saskāries ar citu realitāti. Un panikā sācis runāt par kodolpogu, vienkārši apdullis. Atrodoties Kremlī, piramīdas augšgalā, saglabāt veselīgu domāšanu nav iespējams. Tā ir "Bizantijas sistēma", kur vadītājs acumirklī tiek dievišķots. Ēkā, kur nekad nav iekļuvis parasts mirstīgais, ir tikai prezidents."

Viņš stāsta, ka Kremlī esot īpašs lifts premjerministram, kāpnes ministriem, ieeja gubernatoriem.

"Pats redzēju: prezidents uz tikšanos izsauc gubernatoru. Salīdzinājumā ar Krievijas gubernatoru Latvijas prezidents ir kā izsūtāmais zēns. Gubernators arī ir dievs, sava reģiona cars. Un šo dievu izsauc uz Maskavu. Dievs ienāk pirmajā korpusā, nodod telefonu, ienāk istabā, kur ir galds ar vīnogām, āboliem, ūdeni… Un bez telefona sēž tur 12 stundas, vienīgi aiziet pačurāt. Tikšanās nolikta desmitos no rīta, bet viņu neviens nepieņem. Viņš staigā, staigā pa istabu… Beidzot desmitos vakarā prezidenta kabinetā ienāk pilnīgi demoralizēts, vājš, bezspēcīgs cilvēks. Salūzis. Mazās nianses varas iekšienē veido pilnīgi jaunu iespaidu par šo varenību. Un tā ir bijis vairāk nekā 20 gadus."

Pilnu interviju ar Manski var lasīt žurnālā "Ir".

Vitalijs Manskis ir dzimis un mācījies Padomju Savienībā, Ļvivā, 1990. gadā beidzis VGIK ar operatora diplomu. Kopš 2014. gada dzīvo Rīgā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu