Ojārs Rubenis: Mākslinieki nevar atrisināt karu, bet var dot sabiedrībai drošuma sajūtu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ojārs Rubenis
Ojārs Rubenis Foto: publicitātes

"Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" saruna ar Ojāru Rubeni un šī brīža mākslinieku situāciju Latvijā un Krievijā.

"Es domāju, ka Latvijā visa teātra pasaule reaģē ļoti labi," par Latvijas kultūras cilvēku reakciju uz karu Ukrainā raidījumā stāsta žurnālists un Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis. Viņš atklāj, ka par to pārliecinājies gan nesenā mītiņā pie Krievijas vēstniecības, gan kopējā teātru attieksmē, piemēram, meklējot iespējas piedāvāt darbavietas Ukrainas bēgļiem, atskaņojot himnu pirms izrādēm, kā arī vācot ziedojumus.

"Es biju ļoti priecīgs, ka pēc Teātra darbinieku savienības aicinājuma atnāca tik daudz teātra pasaules cilvēku. Visi teātri gribēja ko pateikt, apliecināt un dziedāt, un apliecināja arī savu mīlestību un gatavību pabalstīt mūsu Čehova Krievu teātri, kur ir cilvēki ar Krievijas pasēm, kuri tur strādā. Viņi aizstāv šo Latviju,"

stāsta Rubenis.

Ojārs Rubenis
Ojārs Rubenis Foto: Edijs Pālens/LETA

Viņš uzskata, ka šobrīd protesta izrādes nav jātaisa: "Nav jātaisa izrādes par pašreizējo karu, tam ir jānogulstas. Ir jāsaprot, kā to darīt." Rubenis uzskata, ka teātris un mākslinieki Latvijā ir vieni no tiem, kuri var pulcēt ap sevi sabiedrību un var dot skatītājiem drošuma sajūtu: "Mākslinieks nekad nevar atrisināt kara jautājumus, tas ir neiespējami, bet drošuma sajūtu sabiedrībai viņš var iedot."

Cits jautājums gan šobrīd esot – kas notiek ar māksliniekiem Krievijā. Rubenis personīgi sazinājies ar vairākiem, taču viņu vārdus drošības dēļ neatklāj. "Tā ir traģēdija," viņš saka. Kāds Krievijas mākslinieks nav varējis atbraukt, jo viņa teātris bijis atkarīgs no Putina, cita kolēģe atbraukusi uz Latviju ar saviem bērniem un iestājusies pret karu.

"Ir slaveni mākslinieki, kuri ir atklāti iestājušies pret karu un nav aizbraukuši, un ir ļoti daudzi mākslinieki, kuri jau ir emigrējuši,"

stāsta Rubenis, piebilstot, ka daļa arī aizstāv esošo Krievijas varu.

Rubenis dalās ar vēl kādu Krievijas režisora stāstu, kurš šobrīd nevar izbraukt no valsts, jo nav strādājis ārpus Krievijas, nezina citu valodu, nedrīkst iestāties pret karu, taču arī nespēj atbalstīt to sirdsapziņas dēļ. "Tā šobrīd ir katra cilvēka izlemšanas lieta. Bet tas, kas Krievijas māksliniekiem ir jāsaprot, ka viņiem ir jāpalīdz ar sabiedrību atrisināt šo konfliktu. Viņiem ir jāuzrunā sabiedrība," uzskata Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētājs.

Noklausies visu raidījumu "Ar dziesmu par dzīvi" šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu