"Stiprās sievas" ar ukraiņu melodijas videoklipu aicina uz akciju "Dziedāsim ukrainiski!"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Stiprās sievas"
"Stiprās sievas" Foto: Ekrānuzņēmums

Ansamblis "Stiprās sievas" laiž klajā videoklipu ar Ukrainas spēka dziesmu "Zasvit vstali kozacenki", kas vienlaikus ir aicinājums uz visaptverošu akciju ikvienai Latvijas mūzikas apvienībai - "Dziedāsim ukrainiski!".

"Laikā, kad Ukraina piedzīvo prātam neaptveramu karu, mēs, Latvijas sievietes, vēlamies sniegt savu palīdzību un atbalstu Ukrainas cilvēkiem," saka "Stipro sievu" dibinātāja un vadītāja Igeta Ozoliņa. Mūzika ir viens veids, kā uzmundrināt, emocionāli stiprināt un rast veldzi visgrūtākajā brīdī. Ukraiņu tradicionālās melodijas atklāj lielu vitalitāti, tādēļ Brīvās gribas ansambļa "Stiprās sievas" dalībnieces ar Ukrainas spēka dziesmu - neformālo himnu "Zasvit vstali kozacenki" aicina uz visaptverošu atbalsta akciju ikvienu Latvijas folkloras kopu, kori, mūzikas vienību: "Dziedāsim ukrainiski!"

Par šādas akcijas nozīmi ir pārliecināta Ukrainas vēstniecības Latvijā vēstnieka asistente kultūras un preses jautājumos, etnomuzikoloģe Viktorija Prituļaka:

"Šajā sarežģītajā laikā viss tradicionālais patiešām aktualizējas - ne tikai mūzikā, bet kultūrā kopumā. Un, lai cik tas skanētu emocionāli, patiešām - cilvēkiem palīdz dziedāšana."

Viņas teikto papildina "Stipro sievu" dalībniece, EP deputāte Dace Melbārde: "Mēs esam atbildīgi par to, lai katrs savā vietā šodien darītu visu, kas ir mūsu spēkos, lai apturētu barbarisko karu Ukrainā un lai palīdzētu Ukrainas tautai šajā neiedomājami grūtajā laikā. Kā Baltijas dziedošās revolūcijas dalībnieki, kas pagājušā gada deviņdesmitajos gados ar kailām rokām un savām tautas dziesmām stājās pretī labi bruņotajam padomju režīmam, mēs ticam tautas gara spēkam. Mēs ticam Ukrainas tautas spēkam."

Dziesmas "Zasvit vstali kozacenki" ("Pirms rītausmas ceļas kazaki") autore ir kazaku ģimenē dzimusī slavenā dziesminiece Marusja Čuraj (Маруся Чурай, 1625 - 1653) no Poltavas. Tā stāsta par kazaku, kurš ir uzticīgs pienākumam aizstāvēt dzimto zemi no ienaidnieka. Viņš vēršas ar lūgumu pie savas mātes, lai tā pieņem pie sevis viņa līgavu Marusju, kura ir bārene, kamēr pats karos, nezinot vai atgriezīsies mājās. "Dziesmai ir marša raksturs, un tā ir neformālā Ukrainas armijas himna", atklāj Viktorija Prituļaka, kura "Stiprajām sievām" ieteica dziedāt tieši šo dziesmu. "Stiprās sievas" to izpilda liriski, lai izceltu spilgto emocionālo pārdzīvojumu.

Dziesmas "Zasvit vstali kozacenki" instrumentālo aranžējumu veidojusi etnogrupa "Ogas". Grupa dibināta 2017.gadā, un tās pamata repertuārs ir tradicionālā mūzika dalībnieku oriģinālos aranžējumos. Grupas "Ogas" sastāvā: Marita Karpa (akordeons), Diāna Logina (stabules, dūdas), Ilze Jurjāne (vijole, kokle), Igeta Ozoliņa (kokle), Kristaps Karps (kahons). Dziesma ierakstīta Latvijas Nacionālās bibliotēkas skaņu ierakstu studijā, skaņas inženieris - Renarts Braufmanis. Videomākslinieks - Krišjānis Pleiko.

Ieraksts veikts ar EP deputātes Daces Melbārdes un "Stipro sievu" (Rīga/Liepāja) dalībnieču finansiālu atbalstu.

Brīvās gribas ansamblis "Stiprās sievas" dibināts 2013. gadā. Ansamblī dzied dažādu profesiju sievietes, kuras apvieno mīlestība pret dziedāšanu. "Stipro sievu" repertuārā ir tautasdziesmas, tā saucamās "spēka dziesmas" un oriģināldziesmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu