Keišs: Ja Čulpana būtu Maskavā, uz viņas durvīm ar krāsu būtu uzpūsta "Z" zīme

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Čulpana Hamatova
Čulpana Hamatova Foto: LETA

Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs sociālajā tīklā "Facebook" publicējis komentāru par savu jauno JRT kolēģi - no Krievijas uz Latviju atbraukušo aktrisi Čulpanu Hamatovu (Чулпан Хаматова). Atgādinām, ka viņas pievienošanās JRT trupai sabiedrībā izsauca dažādu reakciju. 

"Daļai mūsu sabiedrības ir sašutusi un dusmīga, ka cilvēks, kurš 2012. gadā izteica atbalstu Putinam, ir mūsu teātrī. Redzot to, kas notiek Ukrainā, mani šāda reakcija nepārsteidz un liekas absolūti saprotama," viņš raksta. "Bet tomēr. Ja saglabā mieru un vēsu prātu - Pēc 2012. gada klipa Čulpana publiski ir aizstāvējusi gan meiteņu pankroka grupu "Pussy Riot", gan [Kirilu] Serebreņikovu… Publiski. Tas bija viedoklis pret Kremli. Tas prasīja milzīgu drosmi. Es to ļoti novērtēju."

"Turklāt - jebkuram kino un teātra profesionālim ir skaidrs, ka Čulpana ir augstākās raudzes aktrise. Domāju, ka šobrīd, ja Čulpana būtu Maskavā, uz viņas durvīm ar krāsu būtu uzpūsta "Z" zīme," piebilst Keišs.

Andris Keišs
Andris Keišs Foto: publicitātes

Jau vēstīts, ka viena no Maskavas izcilākā teātra "Sovremeņņik" vadošajām aktrisēm Hamatova nesen spēlēja vienu no galvenajām (Gorbačova sievas Raisas) lomām Alvja Hermaņa izrādē "Gorbačovs".

Aktrise jau Krievijas iebrukuma pirmajā dienā iestājās pret karu, lai arī vēsturiski ir cieši saistīta ar labdarības organizācijām, kas līdzekļus piesaista no Kremļa noziedzīgā režīma. Viņas vārds saistīts ar daudziem labdarības pasākumiem. Kopā ar Dinu Korzunu Čulpana organizējusi fondu "Dāvā dzīvi", kas sniedz palīdzību bērniem ar onkoloģiskām slimībām. Sadarbojusies arī ar Kremlim pietuvinātā oligarha Pjotra Avena labdarības fondu "Paaudze". 2012. gadā viņa piedalījās Vladimira Putina pirmsvēlēšanu reklāmas video, kurā nosodīja Krievijas opozicionārus, teikdama "Labāk Ziemeļkoreja nekā revolūcija", taču no Putina atbalstītājas pēdējos gados viņa kļuvusi par Putina kritiķi.

Čulpana Hamatova
Čulpana Hamatova Foto: Peeter Langovits

Pirms dažiem gadiem Hamatova kādā intervijā jau izteicās: "Ja man 2012. gadā teiktu, ka viņš [Putins] izraisīs karu, es neietu par viņu balsot. 2012. gadā es nefilmētos priekšvēlēšanu klipos, ja zinātu, ka viņš izraisīs karu Donbasā un tur mirs cilvēki – bērni, civiliedzīvotāji."

Nesen aktrise nopirkusi māju Amatciemā un ieguvusi arī uzturēšanās atļauju Latvijā. 

Viņa bija arī viena no tiem Krievijas kultūras cilvēkiem, kas pirmajās kara dienās parakstīja inteliģences pārstāvju paziņojumu, kurā nosoda karu Ukrainā.

"Mēs nevēlamies, lai mūsu bērni dzīvo agresoru valstī," bija norādīts paziņojumā, ko parakstījusi Hamatova, rakstnieks Dmitrijs Bikovs, Boriss Akuņins u.c.

"Mēs aicinām visus Krievijas pilsoņus teikt nē šim karam," aicināts paziņojumā.

Intervijā žurnālistei Jekaterinai Gordejevai aktrise paziņojusi, ka baidās atgriezties Krievijā, jo nevēlas "zaudēt sirdsapziņu" un "nonākt cietumā". Viņa arī pieminēja, ka kara sākšanās brīdī jau vairs neatradās Krievijā. 

"Lai atgrieztos Krievijā, man ir divas iespējas - pārstāt runāt, ka notiek karš, nepievērst tam visam uzmanību, neticēt savām acīm... atvainoties, ka es nosodīju šo "militāro operāciju", un tad attiecīgi pārējie soļi - spēlēt pēc tiem spēles noteikumiem, kurus man diktēs. Jo tas ir vienīgais veids kā es varu atgriezties Krievijā, lai tur nenokļūtu cietumā," viņa saka. 

Foto no izrādes "Gorbačovs"
Foto no izrādes "Gorbačovs" Foto: Publicitātes/Ira Poļarnaja

Hamatova dzimusi Kazaņā 1975. gadā, mācījusies pie Alekseja Borodina. Strādājusi dažādos Maskavas teātros un 1998. gadā sāka strādāt teātrī "Sovremeņņik". 2014. gadā Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā bija viena no spēļu karoga nesējām. 2014. gada martā žurnāls "Ogeņok" viņu atzina par 14. ietekmīgāko sievieti Krievijā.

Krievijas agresija Ukrainā turpinās jau ilgāk par mēnesi. Bojā gājuši vairāki tūkstoši mierīgo Ukrainas iedzīvotāju. 

Foto: Ukraina (18.-20. marts).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu