Rudenī Rīgā uzstāsies grupa "Dead Can Dance"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dead Can Dance"
"Dead Can Dance" Foto: publicitātes

31. oktobrī ar koncertu Arēnā Rīga amfiteātrī leģendārais duets Dead Can Dance uzstāsies Rīgā. Šī ilgi gaidītā muzikālā atkaltikšanās notiks apvienības jaunākā albuma “Dionysus” turnejas ietvaros.

Atgādinām, ka Latvijā "Dead Can Dance" uzstājās tikai vienreiz – 2005. gada 1. aprīlī. Atsevišķi vēl ar koncertu 2007. gada 18. novembrī mūs apmeklējusi Līza Džerārda.

Mirušie turpina dejot. Ieskats "Dead Can Dance" albumā.

Grupa "Dead Can Dance" savā daiļradē balstījusies dažādu Eiropas tautu tradīcijās. Grupas garadarbos saklausāma viduslaiku un renesanses mūzika ar ambiento popa un ārtroka piejaukumu. Dziesmas stāsta par zudušo skaistumu, nožēlu un skumjām, iedvesmu un cēlumu, kā arī par mūžīgo cilvēka mērķi sasniegt jēgpilnu eksistenci.

Drīz pēc dibināšanas Melburnā 1981. gadā, "Dead Can Dance", kuras kodolu līdz pat šai dienai veido unikālā soliste (balss diapazons no kontralta līdz mecosoprānam), daudzpusīgā mūziķe un komponiste Līza Džerārda, un solists, multiinstrumentālists Brendans Perijs pārcēlās uz Lielbritāniju, kur atzinību ieguva indīmūzikas izdevniecības 4AD paspārnē.

Debijas albums "Dead Can Dance" tika izdots 1984. gadā un kopumā iznākuši 9 studijas albumi. Viņu 1996. gada albums "Spiritchaser" sasniedza visaugstāko starptautisko atzinību, ierindojoties 1. vietā Billboard populārāko pasaules mūzikas albumu topā.

Grupas jaunākā albuma "Dionysus" stāsts sāka veidoties, kad dueta vīrišķo pusi Brendanu Periju aizrāva daudzviet Eiropā svinētie pavasara un ražas svētki, kuru izcelsme bāzējas senajā Dionīsa reliģiskajā praksē.

"Dionysus" priekšplānā izvirza rituālus, kuri arī šodien turpina balstīties grieķu dieva tēlā, un albuma septiņas daļas atspoguļo dažādas Dionīsa mīta un viņa kulta šķautnes.

Grupas radošo atvaļinājumu starplaikos, gan Džerārda, gan Perijs pievērsušies individuāliem projektiem. Abi izdevuši vairākus soloalbumus, taču Liza plašāku atpazīstamību guvusi tieši filmu mūzikas laukā (Zelta Globuss par sadarbībā ar nozares grandu Hansu Cimmeru tapušo mūziku filmai "Gladiators" vai vokālās partijas dažos Ennio Morrikones skaņdarbos), kā arī iesaistījusies elektroniskā mūzikas projektos (Klauss Šulce, Orbital, Delerium, The Future Sound Of London).

Taču grupas daiļrades uzticamajiem sekotājiem nav šaubu, ka tikai abu talantu mijiedarbībā ir "Dead Can Dance" unikālā skanējuma burvība. Par to pārliecināties varēs katrs 31.oktobra koncerta apmeklētājs. Programmā iekļauti gan jaunākā albuma zīmīgākie sacerējumi, gan nu jau vairāk nekā 40 radošo gadu laikā tapušo darbu izlase.

Biļetes visā “Biļešu serviss” (www.bilesuserviss.lv) tīklā, sākot no trešdienas, 20. aprīļa, plkst. 11.00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu