Video ⟩ "Gads pirms kara" - komentē režisors Dāvis Sīmanis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Sīmanis filmas "Gads pirms kara" uzņemšanas laukumā
Dāvis Sīmanis filmas "Gads pirms kara" uzņemšanas laukumā Foto: Andrejs Strokins

Pirms došanās uz jaunāko Dāvja Sīmaņa filmu, vēsturisko trilleri "Gads pirms kara", kinoteātru apmeklētājiem liksies noderīgi paša režisora komentāri gan par filmas vēstījumu, tēmas izvēli, gan par aktieriem un galvenajiem filmas varoņiem. Piedāvājam vairākus video, kuros režisors detalizētāk ielūkojas filmas tapšanā. 

"Gads pirms kara" seko jauna cilvēka, viena no pagājušā gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem, Pētera Māldera traģikomiskajam un sirreālajam ceļojumam 1913. gadā, īsi pirms Pirmā pasaules kara sākuma, — laikā, kas pārvērta pasauli. Sižeta pamatā ir sazvērestības intriga, ko Pēteris cenšas atrisināt, bet dažādie stāsta pavērsieni vienlaikus ir arī reālu vēstures notikumu atspoguļojums, tādēļ filmas galvenais varonis savā ceļā sastop virkni pazīstamu vēsturisku personību — Ļeņinu, Freidu, Staļinu, Trocki un citus.

Taču svarīgākā ir Pētera tikšanās ar viņa mūža sievieti, kaislīgo mūzu un brīvdomīgo anarhisti Almu. Filma ir Eiropas vēstures interpretācija, kas vēsta par vecās kultūras bojāeju, skaistumu un neprātu.

Lomās: Petrs Buhta, Inga Siliņa, Lauris Dzelzītis, Ģirts Ķesteris, Juris Strenga, Gints Grāvelis, Eduards Johansons un citi. Filmas radošo kodolu veido režisors un scenārija autors Dāvis Sīmanis, scenārija autori Tabita Rudzāte un Uldis Tīrons, operators Andrejs Rudzāts, māksliniece Kristīne Jurjāne un producents Roberts Vinovskis.

Video: Filmas vēstījums.

Video: Kāpēc tieši 1913. gads?

"Mani vienmēr ir interesējis konkrētais laika posms – 20. gadsimta sākums, pirms 1. pasaules kara un paša kara gaita, jo uzskatu, ka tur notiek liels civilizācijas lūzums..." tā Sīmanis. 

Video: Mīlas stāsts filmā

Mīlas atklāsmi galvenais varonis gūst caur Almas tēlu, kuru filmā atveido Inga Apine. Liktenīga satikšanās, kura izmaina lietu kārtību Pētera dzīvē. Kādai ir jābūt liktenīgajai sievietei?

Video: Aktiera izvēle galvenā varoņa lomai

Režisors nav vēlējies, lai tēls būtu latviešu skatītājam atpazīstams un tam netiktu piešķirtas iepriekšējās lomas, vai informācija, kas par viņu ir pieejama Latvijā, tamdēļ galveno lomu atveido čehu aktieris aktieris Petrs Buhta, viņš tika arīdzan pie "Lielā Kristapa" – labākais aktieris galvenajā lomā.

Video: Par varoņiem filmā

Ģirts Ķesteris – Freids, Lauris Dzelzītis – Ļeņins!

Lauris Dzelzītis – Ļeņins
Lauris Dzelzītis – Ļeņins Foto: Andrejs Strokins

Katrs dubls, ko izbaudīt arī filmēšanas laukumā. Pateicoties aktieru paveiktajam  mājas darbam, lomas tika izveidotas spilgtas, pat vājprātīgas! Ne velti Lauris Dzelzītis par Ļeņina tēla atveidojumu filmā saņēma "Lielo Kristapu" – labākais aktieris otrā plāna lomā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu