Jauno rakstnieku konkursa laureāts – Toms Deimonds Barvidis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Toms Deimonds Barvidis
Toms Deimonds Barvidis Foto: publicitātes

Par lasīšanas veicināšanas projekta "Bibliotēka" Jauno rakstnieku konkursa laureātu kļuvis fantāzijas žanra romāna "Zaļā dzīle" autors Toms Deimonds Barvidis.

Uzvarētāja vārds tika nosaukts konkursa noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā aprīļa sākumā. Romāns drīzumā tiks izdots izdevniecība "Dienas Grāmata" ar latviešu literatūras mecenāta "Baltic International Bank" atbalstu.

Ceļš uz laureāta godu Tomam Deimondam Barvidim bijis vairāk nekā gadu garš. Jauno rakstnieku konkurss tika izsludināts 2021. gada februārī, un sākotnēji tam pieteicās 122 rakstīt gribētāji. Dalībniekiem tika dots pusgads laika manuskriptu izstrādei, un tā rezultātā augustā darbus iesniedza 45 jaunie rakstnieki. Četru vērtēšanas kārtu rezultātā Toma Deimonda Barviža romāns novērtēts kā labākais.

Tas ir fantāzijas žanra romāns, kurā savstarpējos noslēpumus risina divas pasaules – tumšais un nevaldāmais mežs Zaļā dDzīle, un sausas un neauglīgais tīrums. Tie abi kopš laika gala ir bijuši pretstatā, bet vienlaikus līdzsvarā. Kad dzīles nezvēra uzbrukums paralizē tīruma rakstotāju Hauko, viņa māceklei Kaurai jāizvēlas – palikt uz vietas un kļūt par jauno rakstotāju vai mesties zaļajā dzīlē meklēt citādas atbildes…

Toms Deimonds Barvidis
Toms Deimonds Barvidis Foto: publicitātes

"Jaunu latviešu autoru darbu tapšana ir nepieciešama, lai saglabātos latviešu valoda, kultūra un valsts," konkursa noslēguma uzrunā klātesošajiem teica ilggadējs latviešu literatūras mecenāts Valērijs Belokoņs. "Ar atbalstu literatūrai mēs veicinām šīs nozares attīstību un rūpējamies par to, lai veidotos grāmatas, kuras cilvēki ar interesi un prieku lasītu. Katrai valstij ir vitāli svarīgi atcerēties par vietējiem autoriem, kuri raksta konkrētās valsts valodā, jo katrai valstij ir sava vide, sava pieredze. Mūsu valsts ir Latvija, mums ir sava vēsture, sava kultūra. Tātad mums ir vajadzīgi savi meistari, savi rakstnieki, kas stāsta par mūsu pieredzi, par mūsu jautājumiem. Izstāsta mūsu stāstu. Lielākais sasniegums būtu, un reizē, iespējams, tas ir arī mērķis, uz kuru projektā "Bibliotēka" ejam – ja mums kopā izdodos atrast rakstniekus un radīt grāmatas, kuru darbi pasaulei būtu tik saistoši, ka cilvēki būtu motivēti iemācīties latviešu valodu, lai izlasītu darbu tā oriģinālajā formā."

Konkursa noslēgums tika translēts Facebook tiešsaistē, un tā ierakstu iespējams noskatīties šeit.

Toms Deimonds Barvidis
Toms Deimonds Barvidis Foto: publicitātes

Jauno rakstnieku konkurss ir lasīšanas veicināšanas projekta "Bibliotēka" iniciatīva, kurš radīts ar mērķi veicināt jauno latviešu prozas rakstnieku izaugsmi. Manuskriptu konkursam drīkstēja iesūtīt jebkurš interesents vecumā no 18 gadiem, kuram nav reģistrētu izdotu grāmatu romāna. Lai veicinātu jauno rakstnieku izaugsmi un lasīšanā ieinteresētu jaunus cilvēkus, organizatori bija noteikuši, ka konkursam var tikt pieteikti darbi, kas spēj ieinteresēt lasītājus vidējā vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Papildus galvenajai balvai – romāna izdošanai ar bankas finansiālu atbalstu 3000 eiro vērtībā, uzvarētājs saņems arī apmaksātu publicitāti savam pirmajam romānam projekta "Bibliotēka" ietvaros, kā arī iespēju vienu mēnesi pavadīt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā (SRTM) Ventspilī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu