Rīgas cirks ar cirka izrādi un jauniešu projektu dodas uz Latvijas reģioniem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Materia"
"Materia" Foto: publicitātes

Rīgas cirks uz Latviju ved cirka iestudējumu visām paaudzēm - Andrea Salustri objektu manipulācijas izrādi "Materia". Viesizrādes būs skatāmas 6. maijā plkst. 14.00 un 19.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors". Šī ir pirmā reize pēc ilgāka pārtraukuma, kad Rīgas cirks ar viesizrādēm dodas uz Latvijas reģioniem, informē Rīgas cirka Komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine.

Izrādē "Materia", kas piemērota dažādu vecumu auditorijai, satiekas fizikas likumi un vairāki mākslas veidi: cirks, deja, leļļu teātris, žonglēšana, vizuālā māksla un mūzika. "Materia" nodēvēta par cilvēka un dažādu putuplasta objektu "deju". Izrāde veltīta viena materiāla - polistirola jeb putuplasta pētījumiem. Salustri radītā putuplasta pasaule ripo, virpuļo, dejo, planē un ņirb. Ekoloģisku apsvērumu dēļ izrādē izmantotais materiāls pēcāk tiek pārstrādāts - daļa pārtop mākslas darbos, savukārt atlikušo daļu pārstrādā Zophobas Morio tārpi (dēvēti arī par supertārpiem jeb Peru melnuļiem).

Andrea Salustri ir diplomēts filozofs, žonglieris, uguns un dejas mākslinieks, dzimis un audzis Itālijā, studējis Romā un Berlīnē. Salustri radījis vairākas izrādes, bet tieši ar izrādi "Materia" mākslinieks guva milzīgu starptautisko uzmanību un atsaucību. Izrāde kļuva par 2018.-2019. gada laureāti Eiropas uzlecošo cirka mākslinieku platformā "circusnext", pateicoties kuras atbalstam ir iespēja šo izrādi atvest arī uz Latviju.

Dienas izrāde kopā ar cirka pētnieces un Rīgas cirka direktores Māras Pāvulas vadīto lekciju par cirka vēsturi un attīstību pieejama gan "Latvijas skolas somas" programmā, gan citiem interesentiem. Uz abām izrādēm ar "Gors" Vēstnieka karti vai ISIC/ITIC karti pieejama 10% atlaide. 

"Cirks klimatam"

Rīgas cirks ir uzsācis arī jaunu, starptautisku sadarbības projektu "Cirks klimatam" Projekts vērsts tieši uz Latvijas reģioniem - ar mērķi radīt platformu, kurā satikties jauniešiem, māksliniekiem un vides ekspertiem, lai izprastu un apgūtu mākslas tehnikas kā aktīvisma formas, kas ir gan radošs process, gan kopēja valoda, kurā runāt par vides, ekoloģijas un klimata pārmaiņu tēmām. Galarezultātā, kopā sadarbojoties ar starptautiskiem un vietējiem cirka un komiksu māksliniekiem, tiks radīts saturs, kas pārtaps cirka izrādē un komiksu grāmatā. No šī gada jūlija līdz 2023.gada vasarai iecerētas piecas meistarklases jeb laboratorijas dažādos Latvijas reģionos. Nupat izsludināta pieteikšanās jauniešiem no Zemgales, Sēlijas un Dienvidlatgales pirmajai laboratorijai, kas notiks Jēkabpils novadā, Gārsenes pilī no 22. līdz 24.jūlijam. Pieteikšanās - līdz 31.maijam. Nākamās laboratorijas paredzētas šī gada oktobrī Vidzemē un 2023.gada martā Kurzemē. Projekts veidots kopā ar cirka mākslinieku apvienību "Acting for Climate" no Norvēģijas sadarbībā ar māksliniecēm Ingrīdu Pičukāni un Viviannu Mariu Stanislavsku. Projekts tiek īstenots ar EEZ Grantu atbalstu.

Vairāk par projektu - šeit.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers ir gandarīts par abām minētajām sadarbībām: "Rīgas cirks arvien vairāk iesaistās starptautiskos projektos, tādējādi Latvijas iedzīvotājiem sniedzot lielāku iespēju sekot līdzi pasaules aktualitātēm un baudīt patiešām lieliskus māksliniekus. Tāpat ārkārtīgi nozīmīga ir arī "Cirks klimatam" sadarbība. Pēdējā laikā cilvēce piedzīvojusi dažādas kataklizmas - sākot ar pandēmiju un beidzot ar karu Ukrainā, un tā visa ietekmē civilizācija lieliem soļiem dodas atpakaļvirzienā dabas aizsardzības jomā. Ir īstais brīdis aktualizēt klimata pārmaiņu jautājumu un darīt to jauniešu auditorijā, jo tieši viņi ir paaudze, kas ar savām darbībām varēs mainīt cilvēka attiecības ar mūsu planētu. Šis projekts ir neatsverama iespēja uzzināt viņu domas un uzsvērt sabiedriskā aktīvisma nozīmi."

Mārtiņš Ķibers
Mārtiņš Ķibers Foto: Paula Čurkste/LETA

Tuvākajā laikā Rīgas cirkam plānotas vēl vairākas aktivitātes. 10. un 11. maijā notiks bezmaksas starptautiskā konference RIGA ICCE (Riga International Conference on Circus Education) par māksliniecisko domāšanu un iekļaujošu pieeju izglītībā, ķermeņa pratību un cirka pedagoģiju - konference paredzēta ne vien cirka jomas profesionāļiem, bet arī dažādu jomu pedagogiem un interešu izglītības nodarbību vadītājiem. Konferences darba valoda ir angļu, bet būs pieejams arī tulkojums latviešu un zīmju valodā. Iespējams piedalīties konferencē gan klātienē (Zeļļu ielā 25), gan tiešsaistē. 

Savukārt 5. un 6. jūnijā Rīgas cirks piedāvā pasaulslavenās un Rīgā jau pabijušās cirka apvienības "Machine de Cirque" viesizrādi "Ghost Light" - spoku stāstos balstītu ģimenes izrādi par draudzības spēku un tumsas uzvaru pār gaismu. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu